• Dette barnet hadde alvorlig malaria og ble reddet av blodoverføring på en av klinikkene som Leger Uten Grenser samarbeider med.

    FOTO: Leger Uten Grenser

Kongo: - Situasjonen er katastrofal

- Situasjonen er katastrofal, sier sykepleier Monica Falk. 300.000 barn dør årlig av malaria i Kongo. I år kan antallet øke drastisk.

Malaria kan som regel helbredes med ni tabletter; en tablett tre ganger daglig i tre dager. Allikevel er Malaria dødsårsak nummer èn blant barn i Kongo,  300 000 barn dør årlig av sykdommen. 

Monica Falk, sykepleier i Leger Uten Grenser, kom hjem etter tre måneders arbeid i felten i Kongo tirsdag. Hun er sjokkert over situasjonen.

Monica Falk kom hjem etter tre måneder i Kongo denne uken.

FOTO: Leger Uten Grenser

- Den normale situasjonen er katastrofal i utgangspunktet, mange har ikke myggnetting, folk har ikke medisiner og avstandene er store. Mange har ikke tilgang til helsesentre i det hele tatt. Så har den store økningen i malariatilfellene kommet på toppen av dette. Det gjør sitasjonen katastrofal.

Barn under fem år dør

Det er særlig i Kongo man ser økningen av malaria, og den rammer særlig barn. Det enorme afrikanske landet med 70 millioner innbyggere mangler det meste av infrastruktur.

- Det er spesielt barn under fem år som rammes og som dør, sier Falk.

- De voksne kan ha en viss immunitet. Barn er helt klart hoveddelen av de vi har behandlet. Det er stor dødelighet blant barna.

Les også

Myggnetting ga mer malaria

Malariamyggen begynner å bli motstandsdyktig mot insektsmiddel.

Mange av de som er syke trenger blant annet blodoverføring på sykehus. Dette er dyrt og er et ekstra problem.

- Vi har observert veldig mange tilfeller av malaria-pasienter som trenger sykehusopphold, sier Falk.

Verdens malariadag torsdag

Torsdag er «verdens malariadag». I et land som Kongo, der mange ikke har tilgang til helsebehandling i det hele tatt, blir mange av tilfellene ikke engang registrert. Derfor kan antallet syke og døde av malaria være enda mer katastrofal, opplyser Monica Falk.

- Malaria er en enorm oppgave for Kongo. Det er et strukturelt problem. Det trengs en mye sterkere respons fra myndigheter  og helseaktører, både med en gang og på sikt.

- Er det håp om at landets myndigheter klarer å gjøre noe?

Les også

Erik Solheim: - Et moralsk svik

Verdenssamfunnet greier ikke nå FNs tusenårsmål.

- Man må håpe. Men den enorme økningen er et klart signal om at det ikke gjøres noe. Det er ganske sjokkerende å komme ut i felten.

- Finnes det en vaksine?

- Det er vaksine under utvikling. Men den er foreløpig ikke effektiv nok til å tas i bruk. Behandlingen med tabletter er imidlertid enkel, for de fleste er tre dager med tabletter nok.  For behandling av enkel malaria, forebygger de alvorlige tilfellene med innleggelse på sykehus.

Les også

Siste fra Verden