• Dette barnet hadde alvorlig malaria og ble reddet av blodoverføring på en av klinikkene som Leger Uten Grenser samarbeider med.

    FOTO: Leger Uten Grenser

Kongo: - Situasjonen er katastrofal

- Situasjonen er katastrofal, sier sykepleier Monica Falk. 300.000 barn dør årlig av malaria i Kongo. I år kan antallet øke drastisk.

Malaria kan som regel helbredes med ni tabletter; en tablett tre ganger daglig i tre dager. Allikevel er Malaria dødsårsak nummer èn blant barn i Kongo,  300 000 barn dør årlig av sykdommen. 

Monica Falk, sykepleier i Leger Uten Grenser, kom hjem etter tre måneders arbeid i felten i Kongo tirsdag. Hun er sjokkert over situasjonen.

Monica Falk kom hjem etter tre måneder i Kongo denne uken.

FOTO: Leger Uten Grenser

- Den normale situasjonen er katastrofal i utgangspunktet, mange har ikke myggnetting, folk har ikke medisiner og avstandene er store. Mange har ikke tilgang til helsesentre i det hele tatt. Så har den store økningen i malariatilfellene kommet på toppen av dette. Det gjør sitasjonen katastrofal.

Barn under fem år dør

Det er særlig i Kongo man ser økningen av malaria, og den rammer særlig barn. Det enorme afrikanske landet med 70 millioner innbyggere mangler det meste av infrastruktur.

- Det er spesielt barn under fem år som rammes og som dør, sier Falk.

- De voksne kan ha en viss immunitet. Barn er helt klart hoveddelen av de vi har behandlet. Det er stor dødelighet blant barna.

Les også

Myggnetting ga mer malaria

Malariamyggen begynner å bli motstandsdyktig mot insektsmiddel.

Mange av de som er syke trenger blant annet blodoverføring på sykehus. Dette er dyrt og er et ekstra problem.

- Vi har observert veldig mange tilfeller av malaria-pasienter som trenger sykehusopphold, sier Falk.

Verdens malariadag torsdag

Torsdag er «verdens malariadag». I et land som Kongo, der mange ikke har tilgang til helsebehandling i det hele tatt, blir mange av tilfellene ikke engang registrert. Derfor kan antallet syke og døde av malaria være enda mer katastrofal, opplyser Monica Falk.

- Malaria er en enorm oppgave for Kongo. Det er et strukturelt problem. Det trengs en mye sterkere respons fra myndigheter  og helseaktører, både med en gang og på sikt.

- Er det håp om at landets myndigheter klarer å gjøre noe?

Les også

Erik Solheim: - Et moralsk svik

Verdenssamfunnet greier ikke nå FNs tusenårsmål.

- Man må håpe. Men den enorme økningen er et klart signal om at det ikke gjøres noe. Det er ganske sjokkerende å komme ut i felten.

- Finnes det en vaksine?

- Det er vaksine under utvikling. Men den er foreløpig ikke effektiv nok til å tas i bruk. Behandlingen med tabletter er imidlertid enkel, for de fleste er tre dager med tabletter nok.  For behandling av enkel malaria, forebygger de alvorlige tilfellene med innleggelse på sykehus.

Les også