• Det gamle klokketårnet i byen Finale Emilia var en av byggningene som raste sammen.

    FOTO: SCANPIX

Kraftig etterskjelv i Italia, 3000 personer evakuert

Et kraftig etterskjelv skal i ettermiddag ha fått flere bygninger til å rase sammen.

Et kraftig etterskjelv med en styrke på 5.1 skal i ettermiddag ha funnet sted i området i Nord-Italia som natt til søndag ble rammet av jordskjelv.

Etterskjelvet skal ha fått flere bygninger til å rase sammen, rapporterer myndigheter og øyenvitner, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er foreløpig ikke meldt om omkomne etter det siste etterskjelvet. Cirka 3000 mennesker skal i løpet dagen ha blitt evakuert fra jordskjelvområdet, melder SkyNews.

Kulturarv ødelagt

Mens mange moderne bygg og hjem var uberørt, gikk det ikke like bra for eldre bygg, kirker og klokketårn. Noen raste sammen, andre fikk stygge skader. Sentrum av Ferrara, som står på UNESCOs verdensarvliste, ble hardest rammet, melder NTB.

Også en gammel 1300-tallsfestning ble rammet i San Felice Sul Panaro.

Video

Minst seks døde etter jordskjelv i Nord-Italia

Jordskjelv med styrke på 5.9 traff områdene rundt den italienske byen Modena.

- Vi har i praksis mistet hele vår kunstneriske arv, sier Alberto Silvestri, ordfører i byen.

I Sant'Agostino skal en kirkeklokke ha løsnet fra tårnet.

- Ifølge de første meldingene er skaden på kulturarv betydelig, sa det italienske kulturdepartementet søndag formiddag.

I tillegg førte etterskjelv til ytterligere skader på bygninger som allerede hadde fått hard medfart i det første skjelvet.

Et lokalt kapell i San Carlo, som akkurat var blitt gjenåpnet etter åtte års restaurering, ligger i ruiner etter skjelvet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Seks personer omkommet

Seks personer er foreløpig bekreftet omkommet, og i tillegg er minst 50 skadd etter jordskjelvet som inntraff nordvest for Bologna. Flere historiske bygninger er ødelagt i området rundt middelalderbyen Ferrara.

Skjelvet, som varte i rundt 20 sekunder, hadde en styrke på 5,9 og ble utløst forholdsvis nær jordoverflaten, ifølge US Geological Survey. Senere oppsto det flere etterskjelv. Episenteret lå 35 kilometer nordvest for Bologna.

- Vi var skrekkslagne, og alle i landsbyen løp ut i gaten etter det første skjelvet og søkte tilflukt i biler og lignende, sier borgermester i Ostiglia, Umberto Mazza, til det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Tidligere på natten rystet et jordskjelv på 4,1 Lombardia-regionen rundt Milano.

Små landsbyer hardt rammet

Mens store byer som Bologna og Verona slapp unna de største ødeleggelsene, står det langt verre til med små og avsidesliggende landsbyer.

En fem år gammel jente var sperret inne i en sammenrast bolig i Finale Emilia, men etter intens telefonvirksomhet greide brannmannskaper å finne frem henne og redde henne ut, ifølge AFP.

Panikk i Bologna

- Jeg ble vekket midt på natten av det kraftige skjelvet. Det varte i opptil et minutt, kanskje mer. Kirkeklokker begynte plutselig å ringe, etterfulgt av en nifs stillhet, forteller reiseskribenten Frankie Thompson til BBC.

I Bologna løp panikkslagne mennesker ut på gaten i bare nattøyet, flere av dem lettere skadet, ifølge Reuters. En tysk kvinne døde av et hjerteattak, ifølge CNN.

Forrige gang et stort jordskjelv rammet Italia, var i 2009, da nesten 300 mennesker omkom i byen L'Aquila i den sentrale delen av landet.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Klokketårnet raste først helt sammen etter etterskjelvet som kom i ettermiddag. FOTO: Scanpix

Dette klokketårnet i Ferrara ble også ødelagt i nattens jordskjelv. FOTO: SCANPIX

Siste nytt