• George W. Bush var president i USA fra 2001 til 2009. Her taler han ved 10-årsmarkeringen for terrorangrepene i New York 11. september.

    FOTO: POOL

Krever at Canada arresterer Bush

Både Amnesty International og Human Rights Watch vil ha USAs tidligere president etterforsket for tortur når han snart besøker nabolandet.

George W. Bush ble møtt av illsinte demonstranter da han besøkte Canada i mars 2009, to måneder etter at han gikk av som USAs president. Meningsmotstanderne ville ha ham arrestert og siktet for krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan.

Nå planlegger Bush nok en tur til nabolandet. Denne gangen har demonstrantene fått sterk støtte fra to av verdens største menneskerettighetsorganisasjoner: Amnesty International og Human Rights Watch.

16-siders argumentAmnesty går så langt som å kreve at kanadiske myndigheter arresterer ekspresidenten når han lander i Canada 20. oktober. Onsdag la organisasjonen frem et 16 sider langt dokument som redegjør for det juridiske grunnlaget for å arrestere ekspresidenten.

- Canada er pålagt av sine internasjonale forpliktelser å arrestere og sikte Bush for å ha vært ansvarlig for brudd på internasjonale lover, deriblant tortur, sier Susan Lee, amerikadirektør for Amnesty International, i en pressemelding.

Hun legger til at amerikanske myndigheter ikke har gjort noe for å etterforske Bush.

- Dersom Canada ikke tar affære mens han er i landet, ville det vært et brudd på FNs torturkonvensjon, noe som ville demonstrert en forakt for fundamentale menneskerettigheter, sier Lee.

Torturerte kanadierHuman Rights Watch går ikke fullt så langt i sine uttalelser, men det er nære på. I en pressemelding onsdag sier organisasjonen at Canada bør igangsette en etterforskning for å vurdere en siktelse mot Bush.

- USAs evne til å ta ansvar for fangemishandling har vært begredelig. Canada har en mulighet til å gjøre noe med dette og til å sende en melding om at ingen, selv ikke en tidligere statsleder, kan slippe unna med tortur, sier Kenneth Roth , organisasjonens toppsjef, i en pressemelding.

Roth peker på at Bush har innrømmet at han ga grønt lys for bruken av såkalt «waterboarding», ofte omtalt som vanntortur på norsk. Bush har også sagt at han autoriserte bruken av «utvidede avhørsteknikker», noe Human Rights Watch mener hører inne under kategorien «tortur» i henhold til internasjonale lover.

Maher Arar. FOTO: AFP

FOTO: MIKE CASSESE

Roth nevner også at en kanadisk borger, Maher Arar, er blant ofrene for tortur mens Bush var president. Arar ble anholdt av amerikanske myndigheter i september 2002 og sendt til Syria, der han hevder at han ble slått, pisket og holdt i en «gravlignende» celle i ti måneder.

Arar ble løslatt og renvasket. Kanadiske myndigheter ba om unnskyldning og ga ham nærmere 60 millioner kroner i oppreisning. En offisiell rapport konkluderte med at han var torturert. USA nektet å samarbeide med Canada i arbeidet med å lage denne rapporten.

Avlyste Sveits-besøkDet er ikke første gang George W. Bush blir møtt med krav om at han holdes til ansvar for krigsforbrytelser. Hans administrasjon startet to kriger – i Afghanistan og Irak. Disse krigene kostet flere hundre tusen sivile mennesker livet. I tillegg skal tortur og mishandling ha forekommet i amerikanske fengsler i begge land.

Krigføringen gjorde Bush svært upopulær i mange land.

I februar avlyste han en planlagt reise til Sveits etter at aktivister i landet truet med å anmelde ham for tortur mot to fanger i det amerikanske fengselet i Guantanamo-bukten, noe som i teorien kunne føre til at han ble arrestert i det han ankom landet.

Les også:

Les også

Siste fra Verden