• Politiet undersøker åstedet etter at islamkritikeren Lars Hedegaard ble utsatt for et drapsforsøk ved sitt hjem i København tirsdag.

    FOTO: Claus Bech / NTB scanpix

  • Lars Hedegaard kom i følge danske medier uskadd fra det da han ble utsatt for et drapsforsøk ved sitt hjem i København tirsdag.

    FOTO: Henning Bagger / NTB scanpix

Kulen sneiet hodet hans

Islam-kritikeren Lars Hedegaard sendte selv e-post til sine kolleger i Trykkefrihedsselskapet om at noen hadde forsøkt å drepe ham.

En ukjent mann avfyrte tirsdag et skudd mot Lars Hedegaard, en av Danmarks mest kjente kritikere av islam.

Trykkefrihedsselskabet, der Hedegaard er leder, bekrefter at skyteepisoden har funnet sted.

- Under påskudd av å ville levere en pakke til Lars Hedegaard, trakk en 20-25 årig mann med annen etnisk bakgrunn enn dansk en pistol og avfyrte skudd mot Lars Hedegaard, som dog ikke ble truffet, skriver Trykkefrihedsselskabet på sin hjemmeside.

Hedegaard sendte selv e-post til sine kolleger i Trykkefrihedsselskapet kort tid etter hendelsen om at noen hadde forsøkt å drepe ham.

– En mann skyter på fornærmede, men han treffer ikke, og kulen går over hodet på ham. Da han forsøker å skyte igjen, klikker pistolen. Gjerningsmannen flykter så fra stedet, forteller politikommissær Lars-Christian Borg.

Politijakt

Politiet jakter på en mørk mann med rød jakke, som de sier ligner på en postbudjakke. De leter blant annet i Zoologisk have, som er like ved åstedet.

– Han er sjokkert, men han ble ikke truffet av skuddet. Mer kan jeg ikke si, sier Borg.

Politiet har ennå ikke bekreftet at det var Hedegaard som ble utsatt for drapsforsøk, men skyteepisoden skjedde utenfor hans hjem i Frederiksberg utenfor København.

– Får krisehjelp

En nabo forteller til avisen Politiken at han møtte Lars Hedegaard i oppgangen like etter skyteepisoden.

– Han fortalte meg at han var blitt skutt, og at kulen gikk like over hodet på ham, sier naboen, som ikke vil stå fram med navn.

Politiet er enn så lenge sparsomme med opplysninger.

Øyenvitner forteller til dansk TV 2 at en ung mann klarte å komme tett innpå Hedegaard under påskudd av å skulle levere en pakke. Da han kom tett nok innpå, trakk mannen våpen.

– Lars virket fattet, men det kommer nok en reaksjon senere. Han er blitt kjørt bort til en form for krisehjelp, sier naboen til Politiken.

Krass islamkritiker

Hedegaard er en velkjent islamkritisk debattant i Danmark, og han er også leder for det såkalte Trykkefrihedsselskabet, en omstridt forening. Han har også reist rundt med den svenske bildekunstneren Lars Vilks, som skapte opptøyer da han tegnet profeten Muhammed som en hund.

Under en julefrokost i 2009 sa han blant annet at muslimer voldtar sine egne barn.

– Det hører man hele tiden. Jenter i muslimske familier blir voldtatt av sine onkler, fettere eller fedre, sa Hedegaard.

På venstresiden politik

Lars Hedegaard ble ifølge Wikipedia tidlig aktiv på den politiske venstrefløyen og var frem til 1982 medlem af Socialistisk Arbejderparti. Så sent som i år 2008 betegnet han seg stadig som marxist, «i den forstand, at han anvender en marxistisk analyse». Denne bruker han blant annet til i dag å kritisere venstresiden for holdningen til islam. Han mener at islam som religion og politisk ideologi utgjør en trussel mot de sekulære vestlige samfunn.

Lederen av det liberalistiske partiet Liberal Allianse, Anders Samuelsen, påpeker på sin side at Hedegaard uansett har rett til å ytre seg.

– Vi må stå sammen om fundamentet i demokratiet vårt, nemlig ytringsfriheten. Gjerningsmannen bør kastes på hodet og ræva ut av landet, sier Samuelsen.

- Avskyelig

- Et angrep på Lars Hedegaard er en avskyelig handling, som jeg fordømmer på det kraftigste. Og det gjør det kun verre hvis handlingen har baklgrunn i et forsøk på å forhindre Lars Hedegaard i å bruke sin ytringsfriher, sier statsminister Helle Thorning-Schmidt i en skriftlig uttalelse.

- Rystende

Pia Kjærsgaard, tidligere leder for Dansk Folkeparti, er sjokkert over drapsforsøket på islamkritikeren Lars Hedegaard.

– Det er rystende. Man kan ikke bli annet enn sjokkert når man hører om slikt, sier Kjærsgaard.

– Jeg kan bare håpe at gjerningsmannen blir pågrepet slik at politiet kan finne ut av motivet og hvorvidt det er flere gjerningsmenn, sier Kjærsgaard, som i fjor høst gikk av som leder for det innvandringskritiske Dansk Folkeparti.

Les også

Siste fra Verden