• - Pristildelingen har virkelig gjort meg glad, sier 22 år gamle Lydia Ballas. FOTO: JØRGEN LOHNE

    FOTO: JØRGEN LOHNE

Liberiere stolte av prisen

- Jeg blir personlig stolt av dette! Det er fantastisk at Ma Ellen har fått Nobels fredspris, sier en ung dame fra Monrovia og legger hånden på venstre siden av brystet.

Damen, som virkelig ser stolt ut, med begeistring i blikket, vil ikke oppgi navn eller fotograferes, men har ingenting i mot å kunngjøre sitt politiske ståsted:

- Jeg til hører Unity Party (Enhetspartiet). Og jeg vet, bare vet, av vi og Ma Ellen kommer til å vinne valget!

DrahjelpDet virker ikke lett å finne noen Monrovias gater som ikke fryder seg over at deres president har fått Fredsprisen. Selv om opposisjonspolitkere nærmest forsøker å bruke pristildelingen mot henne, gir den nok Ellen Johnson- Sirleaf solid drahjelp i kampen for en ny presidentperiode.

- Vi er veldig stolte av at presidenten i et lite land som vårt kan få denne prisen. Det er fantastisk at verden på denne måten blir oppmerksom på hva Ellen Johnson-Sirleaf har utrettet, sier studenten Cathrine Johnson (28).

- President Sirleaf er akkurat nå opptatt med å drive valgkamp for å bli gjenvalgt. Kommer dere til å stemme på henne?

- Det er et privat spørsmål, sier Johnsons venn Patrick Dolo (35), offentlig ansatt, og ler hjertelig:

- Men ja, jeg tror hun kommer til å få min stemme.

- Alt i alt er nok Ellen den beste kandidaten, og jeg er sikker på at hun kommer til å bli gjenvalgt, sier Cathrine Johnson.

Krass kritikk- Fru Sirleaf fortjener ikke Nobels fredspris, fordi hun har utført vold i dette landet, sier den fremste utfordreren, Winston Tubman, til nyhetsbyrået Reuters.

- Ingen Nobels fredspris kan gjøre noen forskjell for denne presidenten, det er derfor folk vil stemme henne fra makten. Denne prisen vil ikke ha noe å si for vanlige liberiere, sier Tubman.

Det er regntid og den nest siste dagen det er lov å føre valgkamp foran valget tirsdag 11. oktober. Aftenposten står sammen med en gruppe entusiastiske tilhengere som roper og vinker under paraplyene idet presidentens lange bilkonvoi farer forbi så søla skvetter, på vei til neste markering.

- Hun handler istedenfor å prate! sier en mann beundrende da jeg spør hvorfor han vil at Sirleaf skal få ny tillit.

Fredsprisen brukes for det den er verd i den liberiske valgkampen. FOTO: JØRGEN LOHNE

FOTO: JØRGEN LOHNE

Positiv reklame for landet- Nå har hun fått satt Liberia tilbake på kartet. Og denne gang snakker folk om noe positivt når landet vårt blir nevnt, tenk Fredsprisen! Tidligere er vi stort sett blitt identifisert med krig og elendighet.

Fargerike plakater av Sirleaf og hennes motstandere henger overalt i skitne, grå gater, der det flere steder flyter av søppel. Den trolig nyeste av presidentens bannere har teksten: Stolt vinner av Nobels Fredspris 2011.

De to andre som deler årets pris, Leymah Gbowee fra Liberia og jemenittiske Tawakkul Karman, er det naturlig nok lite å se til i denne settingen.

KvinnekampDen Norske Nobelkomité skriver i begrunneslen at den håper at prisen til de tre «vil uttrykke håp om at prisen til Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman kan bidra til å gjøre slutt på den undertrykkelse av kvinner som ennå finner sted i mange land.»

Og selv om deres stilling er bedret under Sirleafs år ved makten, er Liberias kvinner avgjort blant dem som kan behøve ekstra støtte og oppmuntring i kampenfor rettferdighet og likeverd.

- Pristildelingen har virkelig gjort meg glad, sier Lydia Ballas (22), som er arbeidsløs, med et lite smil.

- Den styrker oss i håpet på en bedre fremtid for landet vårt. Og ikke minst gir den i alle fall meg enda sterkere tro på hva Ma Ellen kan utrette for oss.

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Liberiske kvinner markerer sin støtte til Ellen Johnson-Sirleaf. FOTO: JØRGEN LOHNE FOTO: JØRGEN LOHNE

Siste nytt