Lokk på Katyn-drapene

Russland har stanset granskningen av drapet på tusener av polske offiserer i 1940, til tross for i høylytte polske krav om oppklaring.

Den russiske menneskerettighets-gruppen Memorial protesterte i forrige uke til myndighetene i Moskva, etter at den militære statsadvokaten konkluderte med at bare 1800 mennesker var bekreftet døde i Katyn-skogen utenfor Smolensk. Regjeringen avsluttet granskningen 11. mars, heter det. Den ble påbegynt i begynnelsen av 1990-årene.- Vi vet derimot at minst 14 000 mennesker ble myrdet i Katyn, sier historikeren Boris Belenkin i Memorial til Radio Free Europe/Radio Liberty. Polske historikere sier at nærmere 22 000 polakker ble myrdet av KGBs forløper NKVD i 1940. Mange av ofrenes pårørende demonstrerte sist onsdag utenfor Russlands Warszawa-ambassade, med krav om unnskyldning fra Moskva.

Wajda filmer.

Lørdag deltok både president Alexander Kwasniewski og statsminister Marek Belka i en minneseremoni for Katyn-ofrene. Samtidig sa den berømte regissøren Andrzej Wajda at han vil lage film om massakren. Hans far var blant de myrdede.

Forsonlig.

Mikhail Gorbatsjov erkjente i 1990 Sovjetunionens ansvar for massakren, og Boris Jeltsin overleverte i 1992 til Polens daværende president Lech Walesa de hemmeligstemplede dokumentene som viste at Stalin hadde beordret udåden. Dette var ment som en forsonende gest til Polen. Men Russland har i ettertid nølt med å klassifisere massedrapene som en krigsforbrytelse, og Katyn er og blir en belastning på forholdet mellom de to land, like opp til den store 60-årsfeiringen av freden i Moskva 9. mai. President Kwasniewski har likevel takket ja. Men 22. mars vedtok nasjonalforsamlingen i Warszawa en resolusjon med krav om full oppklaring.- Det er Russlands plikt å avsløre hele sannheten om Katyn-massakren. Jeg begriper ikke hvorfor det var lettere for Boris Jeltsin å innrømme ansvar for forbrytelsen enn det er for Vladimir Putin å gi oss navnene på dem som utførte massakren, uttalte Sejmens president, tidligere utenriksminister Wlodzimierz Cimoszewicz, ifølge avisen Warsaw Voice.

Unnskyldning?

Under et tidligere besøk i Polen har president Putin sagt at en russisk unnskyldning for Katyn ikke er egnet til å fremme forsoningen mellom de to land. Russlandseksperten Slawomir Debski mente at polakkene må vente til neste generasjon på en slik unnskyldning. I Moskva uttalte Sergej Markov ved instituttet for politiske studier til RFE/RL at Russland forsøker å beskytte sitt image.

Les også

Siste fra Verden

KATYN-MASSAKREN

Tyskerne fant i 1943 massegraver med likene av 4500 polske offiserer. Sovjetunionen fastholdt i det lengste at nazistene selv sto bak. Mikhail Gorbatsjov innrømmet i 1990 at NKVD sto bak, og bekreftet at det var funnet to andre massegraver nær Katyn. Også polske prester, leger og intellektuelle var tatt av dage.

Flere bilder

Ved 65-årsminnet for massakren i Katyn tente Maria Uzieblo sist lørdag et lys for sin far, som ble myrdet i massakren. Dette minnesmerket er reist på en kirkegård i Warszawa. FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI-AP

Siste nytt