• Silvio Berlusconi og Barack Obama kom med luftige løfter om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader og halvere klimautslippene innen 2050.

    FOTO: JASON REED / REUTERS

Luftige løfter på G8-møtets første dag

G8-landene vil begrense den globale oppvarmingen til 2 grader og halvere klimautslippene innen 2050.

Da den grønne gladnyheten ble presentert av Storbritannias statsminister Gordon Brown onsdag kveld, var det allerede klart at USA hadde stilt seg bak det ambisiøse målet om å begrense den globale oppvarmingen til et maksimum på 2 grader.

– Den globale gjennomsnittstemperaturen må ikke stige mer enn 2 grader, sa Brown til journalister.

Under G8-møtets første dag ble landene også enige om å halvere utslippet av klimaødeleggende gasser innen 2050, selv om de ikke sa noe om hvordan de skal møte målene.

Kina og India

En av utfordringene de industrialiserte deltakerlandene står overfor, er å overtale blant andre Kina og India til å satse på renere energikilder enn det kullet som driver utviklingen deres i dag.

Optimismen fikk seg en knekk da nettopp Kinas president Hu Jintao reiste hjem fra arrangementet i italienske L’Aquila for å konsentrere seg om uroen i Xinjiang-provinsen.

Da hadde verten, Italias president Silvio Berlusconi, allerede snakket om Kinas motvilje mot klimatiltak. Kina var blant landene som ikke ville støtte 2-gradersmålet under fjorårets G8-møte.

Økonomi

Samtalene i jordskjelvrammede L’Aquila begynte som et tradisjonelt G8-møte, før flere land slutter seg til diskusjonene. I tillegg til klimaproblemene er det økonomiske utfordringer som dominerer dagsordenen. Ifølge et kommuniké nyhetsbyrået AFP har fått tak i, mener G8-lederne at det fortsatt er behov for finansiell stimulans for å stable verdensøkonomien på beina.

– Vi forplikter oss til å fortsette med makroøkonomiske krisepakker og prisstabilisering. I tillegg er det nødvendig å legge strategier som kan sikre finansiell stabilitet på lengre sikt, heter det i skrivet.

Samtidig kunne nyhetsbyrået Reuters presentere lekkasjer fra flere utkast til møtedokumenter fra L’Aquila. Blant annet skal diskusjonene om en ny global reservevaluta være utelatt fra utkastene. Kina og Russland har tidligere luftet muligheten for at en slik valuta kan overta for den amerikanske dollaren som internasjonalt betalingsmiddel.

Obamas debut

G8-møtet i Italia blir USAs president Barack Obamas debut i det mektige klubben. Han ankom Italia onsdag, etter et besøk i Moskva. I tillegg til å delta på de tre dager lange samtalene i L’Aquila skal han møte statsminister Silvio Berlusconi og pave Benedikt XVI. Han skal dessuten ta en titt på den delvis gruslagte byen som huser møtet.

L’Aquila ble rammet av et voldsomt jordskjelv i april, og det er etterskjelv i byen omtrent hver eneste dag. Berlusconi valgte å legge møtet hit for å vise solidaritet med naturkatastrofens ofre. Ifølge geologer er det ingen større fare for noen kraftige skjelv denne uka. De internasjonale samtalene blir imidlertid avlyst dersom de skulle ta feil.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt