Malawi får sin første kvinnelige president

Malawi får sin første kvinnelig president etter at Bingu wa Mutharika døde torsdag.

- Vi er triste over å kunngjøre at presidenten i Malawi, Bingu wa Mutharika, er død, sa Bright Msaka, presidentens og regjeringens sekretær, lørdag morgen.

Senere på dagen ble det klart at det er visepresident Joyce Banda som tar over etter Mutharika.

Annen favoritt

- Som vi kan se råder grunnloven, sa Banda under en pressekonferanse da hun ble spurt av en reporter om det er hun som tiltrer.

Ifølge grunnloven er det visepresidenten som tar over når presidenten dør, men Mutharikas bror Peter, som er Malawis utenriksminister, skal ha vært den nå avdøde presidentens favoritt til å overta.

Sør-Afrika, Storbritannia og USA har alle oppfordret myndighetene i landet til å sørge for en fredelig maktoverføring.

- Vi stoler på at visepresidenten blir tatt i ed snarlig, sier det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Det er ventet at Banda styrer landet til presidentvalget holdes i 2014.

Politisk krise?

Fredag opplyste kilder i helsevesenet og i regjeringen at den 78 år gamle presidenten ble sendt til sykehus i all hast etter et illebefinnende torsdag. Ifølge kildene var han allerede død da han ankom sykehuset. Først to dager senere bekreftet myndighetene dødsfallet. Den forsinkede bekreftelsen ble oppfattet som en gryende politisk krise fordi Banda ble midlertidig utestengt fra regjeringspartiet i 2010, noe som ville kunne komplisere maktovertakelsen.

- Jeg oppfordrer alle malawiere til å holde seg rolige og å ta vare på freden i denne sorgens tid, sier Banda lørdag. Det er erklært ti dagers landesorg i Malawi.

Mutharika ble først valgt til president i 2004 og gjenvalgt med stort flertall i 2009, men siden da er han blitt stadig mer upopulær. Han er blitt anklaget for udemokratisk oppførsel, og det er blitt gjennomført store demonstrasjoner mot hans håndtering av landets økonomi. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt