• Utsending Hannah Rosenthal fra USA har vært på besøk i Malmö denne uken.

    FOTO: NTB SCANPIX

Malmös ordfører presses av USA

En utsending fra Obama-administrasjonen har besøkt Malmö for å konfrontere ordfører Ilmar Reepalus med hans uttalelser om jøder. Hun konkluderer med at uttalelsene er uakseptable.

«Presset mot Reepalu øker», skrev det svenske nyhetsbyrået TT torsdag kveld.

USAs sendebud Hannah Rosenthal, som har i oppgave å motvirke jødehat, besøkte tirsdag Malmö. Der møtte hun både den sosialdemokratiske ordføreren og den jødiske menigheten.

 

- Uttalelser er anti-semittiske

Nå har hun konkludert med at Reepalus uttalelser om jøder de siste årene er antisemittiske, og dette vil hun rapportere videre til president Barack Obama.

På en pressekonferanse ved den amerikanske ambassadens residens i Stockholm fastslo Rosenthal at språket Reepalus bruker, er antisemittisk.

- Jeg vet ikke om han mangler kunnskaper eller hva han har lært. Jeg vet ikke hva som finnes i hodet og hjertet hans. Men jeg vet at språket han bruker er antisemittisk. Og det er det han vil bli husket for om ikke situasjonen endres, sier hun.

 

- Har svært ulike synspunkter

Hun sier også at under diskusjonene med ordføreren ble det klart at de to har svært ulike synspunkter på flere saker.

Malmö er kjent for å være en by der antisemittisme uttrykkes åpent i flere miljøer.

Det forklares med at det finnes en stor gruppe innbyggere med røtter i Midtøsten, samt en liten gruppe islamister med antisemittiske forestillinger.

Disse kobles til konflikten i Midtøsten, og jøder får gjerne kollektivt skylden for politikken den israelske regjeringen fører. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden