• En amerikansk soldat patruljerer den afghansk-pakistanske grensen, der taliban-opprørere er i ferd med å vokse seg sterkere.

    FOTO: REUTERS / AHMAD MASOOD

Markedene tømmes i Kabul

Frykten for opprørere gjør at teppeselgeren Mohammed ikke har solgt så mye som en fillerye de siste to månedene. USA er i ferd med å tape krigen i Afghanistan, advarer to amerikanske tungvektere i en ny rapport.

Les mer om denne saken i Aftenpostens morgenutgave torsdag 31. januar!

LES MER:
- Jeg har ikke solgt et teppe på to måneder, sukker den 36-årige teppeselgeren Mohammed Hasef.

Mister inntekten

Det er lite å gjøre på Kabuls berømte "Chicken Street"-marked for tiden. Det er bare noen få år siden handlegaten i Afghanistans hovedstad tiltrakk seg hundrevis av utenlandske tilreisende som ønsket å kjøpe seg tepper, lærvarer og smykkesteiner til en billig penge. Men det var den gang, da den USA-ledede invasjonen av Afghanistan hadde fjernet Taliban fra makten og jaget de tidligere makthaverne langt vekk fra hovedstaden.

Advarer mot "mislykket stat"

Og det kan bli mye verre, advarer to amerikanske tungvektere innen utenrikspolitikk i en omfattende og svært kritisk rapport. Rapporten, som presenteres i dag, er skrevet av en komité ledet av tidligere general James Jones og USAs tidligere FN-ambassadør Thomas Pickeing. I rapporten advares det mot at Afghanistan er i ferd med å bli en "mislykket stat" og at Irak tar for mye oppmerksomhet fra krigen i Afghanistan. General Jones og eks-ambassadør Pickering er tungvekterne med høy politisk status i USA, og rapporten forventes å skape mer enn noen få krusninger i debatten der til lands. Jones og Pickering viser til hvordan Al-Qaida er i ferd med å bygge seg opp i Afghanistan og i de nordlige delene av Pakistan. Det var nettopp for å knuse dette terrornettverket at USA invaderte Afghanistan i kjølvannet av angrepene på Washington og New York 11. september 2001.

Alvorlig rapport

- Fremgangen etter seks år med internasjonalt engasjement er kraftig truet av voldelige opprørere, minkende internasjonal innsats, økende regionale utfordringer og en stadig minkende grad av tillit hos det afghanske folk når det gjelder hvilken retning landet går i, fremgår det av rapporten, som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til før den legges ut for offentligheten i kveld. Rapportforfatterne har flere titalls forslag til hvordan ting kan bli bedre:
Blant annet at den militære NATO-innsatsen må styrkes.
Mer utstyr må sendes til de internasjonale styrkene i landet.
Jones og Pickering ønsker også å etablere en egen stilling som USAs utsending for landets engasjement i Afghanistan, samtidig som de ønsker en bred strategi som utarbeides av USA og deres allierte for å sikre stabilitet i Afghanistan innen fem år.
Rapporten til Jones og Pickering advarer mot hva som kan skje dersom den internasjonale alliansen fortsetter å vise minkende støtte til Afghanistan-engasjementet. - Da vil den sårbare afghanske regjeringen trolig bryte sammen, advarer rapporten.

Går motsatt vei

De siste årene har Taliban blitt sterkere og sterkere. Trusselen om nye angrep etter at selvmordsbombere slo til mot Hotel Serena for to uker siden, gjør at mange ikke tør å bevege seg utendørs, langt mindre til et sjarmerende marked. - Vi må være på vakt hele tiden, sier teppehandleren Hasef i Kabuls "Chicken Street"-marked til avisen USA Today. Angrepet på Serena viser at situasjonen har forverret seg. Årevis med krig mellom USA-ledede NATO-styrker og de Al-Qaida-vennlige opprørerne har så langt gitt resultater i stikk motsatt retning av hva som var planen.

Canada truer med å trekke seg

USA har allerede varslet at landet ikke har kapasitet til å sende flere soldater til Afghanistan. Amerikanerne har 29.000 soldater i landet, og har ifølge talsmenn fra Pentagon ingen planer om å øke dette tallet. Tidligere denne uken truet Canada med å trekke ut sine 2500 soldater fra Afghanistan med mindre NATO stilte med sterkere mannskap. NATO-styrken ISAF, der Norge stiller med 500 soldater, består nå av rundt 49.000 soldater. - Det er omtrent det vi anser som maksimum av hva vi trenger å ha, sier en NATO-talsmann i Brussel til nyhetsbyrået Reuters.

Ny norsk Afghanistan-sjef

De norske styrkene i Afghanistan fikk denne uken en ny kontigentsjef da Svein Harthor Andersen (50) overtok jobben fra Ivar Sakserud. Under en seremoni i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan i går bemerket Andersen at de norske soldatene har en hard vår i vente. - Vi skal ta i mot et nytt helikopterbidrag, spesialstyrkene skal tilbake til Kabul, den norske utrykningsstyrken i Mazar-e Sharif skal legges ned og vi skal opprette en mindre utrykningsstyrke i Meymaneh. Alt dette skal skje mens vi opererer som vanlig, og alt skal skje før jeg reiser hjem mot slutten av sommeren. Det kan nok bli en del lange dager for noen av oss, sa han. I vår sender Norge et spesialstyrkebidrag på 150 personer til Kabul, samtidig som stabiliseringsstyrken i Meymaneh får to eller tre nye helikoptre og en manøverstyrke på om lag 100 soldater, opplyser Forsvaret.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

En afghansk sukkertøymaker i Kabul holder fast ved gamle tradisjoner. Den langvarige krigen i landet har gjort at nærmere 80 prosent av innbyggerne fortsatt driver små og uformelle bedrifter. FOTO: AFP / SHAH MARAI