• Flere hundre kvinner demonstrerte lørdag foran nasjonalforsamlingen i hovedstaden Rabat i Marokko. De krever endringer av straffeloven. I dag kan en mann som begår voldtekt mot en mindreårig, slippe straff dersom han gifter seg med offeret.

    FOTO: AP/Abdeljalil Bounhar

Marokko varsler lovendringer om «voldtektsekteskap»

Regjeringen i Marokko åpner for å endre den kontroversielle loven som gir voldtektsmenn muligheten til å gifte seg med sine ofre, etter at en 16 år gammel jente begikk selvmord i forrige uke.

Amina Al Filali (16) døde etter å ha svelget rottegift 10. mars i Larache, en liten by nord i Marokko. Den unge jenta ble tvunget til å gifte seg med en mann som skal ha voldtatt henne for et år siden. Hun skal deretter ha blitt utsatt for omfattende mishandling i det fem måneder lange ekteskapet.

Marokkanere har reagert med raseri over Amina Al Filalis tragiske skjebne, og krever endringer i familielovgivningen i landet. Kvinne- og menneskerettighetsaktivister trapper nå opp kampen mot den kvinneundertrykkende loven.

Varsler reform

Lørdag samlet flere hundre kvinner seg foran nasjonalforsamlingen i hovedstaden Rabat og demonstrerte mot loven som lar en mann som begår voldtekt mot en mindreårig slippe straff dersom han gifter seg med offeret.

- Vi kan ikke ignorere det som har skjedd, og vi diskuterer nå om vi skal øke straffen for voldtekt, sier Mustapha el-Khalfi, den marokkanske kommunikasjonsministeren, ifølge Al Jazeera.

I 2004 oppdaterte Marokko familieloven og innførte en rekke forbedringer for kvinner, men ifølge aktivister er det fortsatt mye som gjenstår. El-Khalfi ønsker debatt om familielovgivningen, og varsler en reform på området.

- Vi ønsker en debatt om de sosiale og kulturelle aspektene for å iverksette en omfattende reform, sier kommunikasjonsministeren.

Både i Marokko og i flere andre arabiske stater blir ikke menn som voldtar straffeforfulgt dersom de gifter seg med sitt offer. I henhold til artikkel 475 i marokkansk straffelov vil ekteskapsinngåelsen føre til at kvinnen og hennes families ære gjenopprettes. Men i Amina Al Filalis tilfelle syntes det ikke som om hun klarte å leve med dette.

- Voldtatt tre ganger

- 16 år gamle Amina ble voldtatt tre ganger; av voldtektsmannen, av tradisjonen og av Marokkos straffelov artikkel 475, skriver Abadila Maaelaynine på Twitter.

Lahcen (t.v.) og Zohra Filal, foreldrene til 16 år gamle Amina Filal, sørger ved graven til datteren.

FOTO: AP/Abdeljalil Bounhar

På den marokkanske landsbygden er det uakseptabelt at en kvinne ikke er jomfru når hun skal gifte seg, og hun og hennes familie taper æren selv om dette skjer etter voldtekt.

Lavalderen for ekteskapsinngåelse er 18 år, med mindre det foreligger «spesielle omstendigheter». Dette er årsaken til at Amina Al Filali ble gift, selv om hun var mindreårig.

En dommer kan bare anbefale et slikt ekteskap dersom alle involverte parter er enige om det, men ifølge marokkanske aktivister blir de rammede familiene ofte utsatt for press for å unngå skandale.

- Utsatt for press

Filalis far sier at retten øvet sterkt påtrykk for å få familien til gå med på ekteskapet, ifølge det marokkanske nettstedet goud.ma.

Voldtektsmannen skal i utgangspunktet ha nektet å inngå ekteskapet, men gikk med på det da han ble forespeilet en voldtektstiltale. I Marokko er strafferammen for voldtekt mellom 5 og 10 år i fengsel, men øker til mellom 10 og 20 år dersom offeret er mindreårig.

Kvinneaktivister har starter flere opprop mot loven i sosiale medier, og har opprettet Facebook-siden «Vi er alle Amina Filali». Nå krever de at både dommeren som inngikk ekteskapet, og voldtektsmannen straffes.

 

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt

Populært fra internasjonale nyheter