• - Dette står for alt vi tror på

    Massivt oppmøte på «Folkemøte for å gjenopprette sunt folkevett».

    VIDEO:

Marsjerer for fornuften

De er misfornøyd med mediene og den polariserte debatten i USA. De vil ha mer sak og mindre personfokus i politikken. Lørdag samlet tusener seg på The Mall i Washington under ledelse av sin guru, komikeren Jon Stewart.

- Du treffer garantert ikke så mange republikanere her. Jeg er i mindretall, sier Greg Brooks. Han leder den republikanske klubben på Centre College i Kentucky, men lørdag gikk han nesten arm i arm med Abby Woehrle. Hun leder demokratene klubb samme sted.

De to var skjønt enige om at den politiske debatten i USA er inne på et galt spor.

- Man må i større grad fokusere på saker som er viktig i den politiske debatten, sier Woehrle.

I det sprakende vakre høstværet på The Mall i Washington var de sammen med mange tusen andre med på en politisk markering for fornuften eller skikkeligheten i amerikansk politikk.

Video

- Dette står for alt vi tror på

Gamle helter

På scenen fremførte John Legend and The Roots Ain’t No Sunshine, som ikke akkurat passet som overskrift for en dag da solen nettopp gjorde det. Deretter var det gjensyn med artister som Yusuf Islam bedre kjent som Cat Stevens.

Jon Stewart fikk ideen til den store demonstrasjonen, som han kaller «Folkemøte for å gjenopprette sunt folkevett» («Restore Sanity»), etter at den høyreekstreme Fox News-stjernen Glenn Beck sammen med Sarah Palin samlet titusener av mennesker i Washington i august. Deres slagord var «Gjenopprett æren».

Hvor mange som var på dette møtet og på Glenn Becks møte finnes det ingen offisielle tall for, fordi det oppgir ikke myndighetene som leier ut dette parkområdet. Ut fra ulike tall i amerikanske medier synes de å ha vært på samme størrelse.

Også den gangen ble det understreket at det ikke var et partipolitisk arrangement. På samme måte var det med Stewart og hans kompanjong Stephen Colbert i går. Men Det demokratiske parti vaket rundt arrangementet. Flere medier meldte om at de var ute etter å verve folk. Meningsmålingene viser at partiet ligger an til å gå på et kjempetap i tirsdagens mellomvalg til Kongressen. Partiet har problemer med å mobilisere velgere fra 2008 valget.

Lorry Sonnon fra Virginia er en av dem. Hun stemte på Obama i 2008. - Jeg har ikke bestemt meg om jeg skal stemme på demokratene. Grunnen er at jeg akkurat har flyttet til en ny valgkrets og vil først studere kandidatene litt bedre, sier hun.

President Barack Obamas opptreden på Stewarts «The Daily Show» for få dager siden, har styrket dette folkemøtets image som noe demokratene setter pris på, for å uttrykke det forsiktig.

Komikk og politikk

De fleste av plakatene folk bar rettet seg imot republikanere og særlig Tea Party-bevegelsen. Innslaget av humor var betydelig. Og det er ikke minst høyresidens skrekkpropaganda de to komikerne tar avstand fra.

- Hvem er det som har ansvaret for at den politiske debatten i USA er så forgiftet?

- Hovedansvaret for dette tror jeg må legges på nyhetsmediene som nå sender 24 timer i døgnet syv dager i uken. Ingen er interessert i å produsere noe annet enn kjappe spissformuleringer på 15 sekunder. I tillegg er mediene partiske fra Fox News på den ene siden og MSNBC på den andre, sier Brooks som tror at gårsdagens manifestasjon også vil tjene som en vekker til mediene.

- Vi må vise at vi kan være uenige og diskutere uten at vi skal hate hverandre. Jeg er her og har en hyggelig dag omgitt av folk jeg ikke er enig med, smiler han til sine medstudenter.

Det var en klar overvekt av unge mennesker på gårsdagens møte. Mange fulgte Stewarts oppfordring om å ha det hyggelig, men noen kom også med et mer personlig og alvorlig budskap.

Muslimsk innsikt

- Jeg er her for å gi de muslimske soldatene i USA et ansikt, Jeg har tjenestegjort i seks år. Jeg er muslim, men først og fremst amerikaner, sier Waseem Shehzad.

Han mener at det er viktig å vise at amerikanske muslimer er noe annet enn ekstremister, et bilde han mener tegnes av mediene og enkelte politikere.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Studentpolitikerne Abby Woehrle (demokrat) og Gregg Brooks (republikaner) reiste fra Kentucky for å delta på arrangementet . FOTO: OLE MORTEN ORSET

Komikerne Steven Colbert (t.v.) og Jon Stewart ledet ¨Rally To Restore Sanity&raquo¨ FOTO: WIN MCNAMEE/AFP

Siste nytt