• Abdul og Aden mistet mamma og kone

    Tusenvis flykter til fots fra Somalia til Kenya, men mange overlever ikke den strabasiøse ferden. Svært mange barn er ekstremt underernærte og flykntningeleirene fylles opp i et voldsomt tempo.

    VIDEO:

Mener katastrofen ikke kommer som noen overraskelse

TOWFIG (Aftenposten.no): Situasjonen kan bli enda verre dersom regnet igjen uteblir i Øst-Afrika, ifølge Røde Kors.

Tørke har ført til en svært vanskelig humanitær situasjon i Øst-Afrika og verst rammet er det sørlige Somalia. I to provinser er det hungersnød. Det internasjonale Røde Kors er til stede i de verst rammede områdene.

- Det viktigste er å få tilgang til de som lider mest. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Somalia Røde Halvmåne er til stede i de hardest rammede områdene. Her har de helseklinikker og matutdelingssentre hvor underernærte kan få utdelt næringsrik mat, sier Inger Nygaard, regional representant for Norges Røde Kors i Øst-Afrika, til Aftenposten.no.

Flere av de sultrammede områdene sør i Somalia er styrt av den fundamentalistiske organisasjonen al-Shabab, noe som har gjort det vanskelig for nødhjelpsorganisasjoner å nå frem med nødhjelp, men ICRC har likevel fått tilgang.

- Takket være ICRC og Somalia Røde Halvmånes tilstedeværelse over flere år, fullstendig nøytralitet og regelmessig dialog med al-Shabab, er ICRC nå den eneste internasjonale organisasjonen som har fått mulighet til å dele ut mat i de fleste av de hardt rammede områdene i Somalia, sier Nygård.

Flere grunnerNygård understreker at det er flere grunner til krisen i Øst-Afrika enn tørke.

- Tørken alene er ikke hovedårsak til denne katastrofen. Øst-Afrika er et område som er vant med tørkeperioder. Men konflikten i Somalia gjør at folk her har begrenset mulighet til kan flytte på seg eller og tilpasse seg til den forverrede tørkesituasjonen, sier Nygaard.

Hun advarer om at situasjonen i området fortsatt kan forverres.

- Dette er ikke en situasjon som har kommet overraskende. Allerede i januar advarte Kenyas Røde Kors om en mulig krise da regnet sviktet. Hvis det ventede oktoberregnet også svikter kan situasjonen bli dramatisk forverret.

Som i de fleste humanitære kriser rammes de yngste hardest.

- De minste barna under fem år og gravide og ammende mødre er de som er hardest rammet, sier Nygård.

Ikke bedre før 2012Aller verst er situasjonen i provinsene Nedre Shabele og Bakool sør i Somalia. Her erklærte FN hungersnød 20. juli. Dersom det ikke kommer tilstrekkelig nødhjelp til åtte andre provinser i Somalia kan det bli erklært hungersnød også der, heter det i en FN-rapport fra 29. juli.

I enkelte områder i det sørlige Somalia er over halvparten av befolkningen underernært, noe som er det høyest i hele verden.

I Nedre Shabele, Bakool og seks andre provinser er rundt 310.000 barn akutt underernært.

Det er ikke sannsynlig at situasjonen på Afrikas Horn bedres før 2012, heter det i samme rapport.

Dyrene dødeAftenposten.no treffer Yahya i landsbyen Towfiq helt nordøst i Kenya, noen få mil fra grensen til Somalia og Etiopia. I likhet med de andre 99 familiene som bor her var han nomade. Etter flere år uten regn, forsøkte han å selge noen av dyrene på markedet, men det var ingen som ville kjøpe dem fordi de bare besto av skinn og bein. Etter hvert døde alle sammen.

Yahya ble tvunget til å oppgi nomadetilværelsen og slå seg ned her. 60-åringen forteller at tørketider var vanlig før også.

- Tørkeperioden tar aldri slutt- Jeg lærte av min far at jeg skulle slakte en kamel og tørke kjøttet hvis vi fikk et uår, men det var alltid etterfulgt av fire-fem gode år. Nå virker det som at tørkeperioden aldri skal ta slutt, sier han.

Når jeg reiser rundt på Afrikas horn, hører jeg den samme historien gang etter gang. For menneskene her er dyrene alt. Når dyrene dør, begynner menneskene å sulte.

12 millioner sulterI Kenya, Somalia, Etiopia, Djibouti og Uganda er det nå ifølge FN 12 millioner mennesker som sulter, og verdensorganisasjonen advarer om at situasjonen kommer til å bli verre i ukene som kommer. De fleste regionene har FN klassifisert som kriseområder, men verdensorganisasjonen har erklært hungersnød i to regioner sør i Somalia.

Afrikas horn har opplevd flere år på rad med lite regn, men de siste par årene har det ikke kommet en dråpe, noe som ifølge ekspertene har ført til den verste tørken siden 1950-51.

Allerede for halvannet år siden advarte en rekke eksperter at det ville bli sultkatastrofe hvis ikke de lokale regjeringene og verdenssamfunnet gjorde noe drastisk. Knapt noen reagerte.

Sentrum for klimaendringerNoen eksperter fremholder at Afrikas horn er sentrum for klimaendringene, og at slik tørke kommer til å bli normalen. Andre mener at krig, uro og politisk vanstyre er hovedårsaken til den krisen vi nå ser, og at lite er blitt gjort for å grave brønner, bygge irrigasjonssystemer og omskolere befolkningen til et levesett som er mer motstandsdyktig mot et tørrere klima. Hardest rammet er Somalia som har vært herjet av krig de siste 20 årene.

Samtidig har befolkningen i denne regionen blitt firedoblet på noen få tiår – fra 41 millioner til 167 millioner – noe som har gjort situasjonen mye verre.

Ikke på kartetLandsbyen Towfiq er så liten at den ikke står på noe kart. Folk bor i tradisjonelle stråhytter som består av greiner som er flettet og med strå og gress som tak. Slike hytter kan raskt demonteres når familien flytter fra vinter- til sommerbeite.

Varmen er intens, og vinden virvler opp rødbrunt støv som trenger inn over alt. I utkanten av landsbyen ligger det dyrekadavre på rekke og rad.

Det eneste grønne jeg ser, er litt på toppene på akasietrærne. Noen geiter som nesten bare er skinn og bein, ligger under noen nakne tornebusker. En mann med en dromedar kommer ruslende forbi.

Må hente vann 15 kilometer unnaRundt i landsbyen løper halvnakne, skitne barn og leker. Å vaske seg er utelukket når det knapt er vann å drikke. Vann må de hente 15 kilometer unna. Når solen står opp, legger noen av landsbyens kvinner ut på den lange marsjen, og de er først tilbake igjen langt utpå ettermiddagen.

Ambla Jimale (27) kommer ruslende med datteren Fatima (4) og en geit.

- Denne geita er alt vi har igjen. Alle de andre dyrene er døde. Datteren min spør om mer å spise, men jeg har bare en liten porsjon grøt til henne annen hver dag. Jeg skjønner ikke hvordan vi skal klare dette.

Les også:

Les også

Siste fra Verden