• Masua Abaneru (22)Bortført i Kongo av Herrens frigjøringshær (LRA) og tvunget til å arbeide som bærer. Da han ble for sliten til å fortsette, ble han tatt inn i jungelen, hvor lederne i LRA tvang andre 
bortførte barn til å slå ham med stokker til han døde. Men Abaneru døde ikke. Han våknet flere dager senere og krøp for å finne hjelp. Han har ikke kunnet arbeide i tiden etter. 
ALLE FOTO: MARCUS BLEASDALE / VII
 • Jean Pierre (20)Bortført i Kongo og tvunget til å være bærer for Herrens frigjøringshær i en måned. Da han ble for sliten til å fortsette, brakk lederne bena hans og etterlot ham så han skulle dø i jungelen. Han krabbet i seks dager for å finne vann og ble tatt vare på i flere måneder av nomader før han kunne gå igjen.
 • Daniel Kpakana (14)Bortført i Kongo. Var fange hos Herrens frigjøringshær i tre måneder fra januar 2010. Han flyktet under et angrep på den kongolesiske hæren. Kommandanten hans var Dix Metre.
 • Valantine Mbolibirani (15)Bortført i Den sentralafrikanske republikk bare 13 år gammel i juli 2009. Etter syv måneder som en av Joseph Konys koner ble hun anklaget for å være heks. Dagen før hun skulle 
dømmes, klarte hun å rømme.
 • Mbonih Ndele Mari. Bortført i Kongo. Bildet av Mari er tatt på et sykehus i Niangara i Kongo i august 2010. Hun ble etterlatt i jungelen av soldatene i Herrens frigjøringshær etter at de hadde kuttet av henne leppene og et øre. Barna hennes blir tatt vare på av familien i nærheten.
 • Marcelline Namani (15)Bortført i Kongo. Ble tvunget til å bli kona til en av de militære lederne i Herrens frigjøringshær. Hun var her i over ett år, og ble gjentatte ganger voldtatt og tvunget til å ta livet av barn.
 • Artimis Levis (19)Bortført i Den sentralafrikanske republikk. Levis ble tatt til fange i mars 2008 og tvunget til å bli bærer. Han fikk også militær trening og var hos Joseph Kony og operasjonssjefen Dominic Ongwen i Kongo. Han rømte etter et angrep og ble sendt tilbake til Den sentralafrikanske republikk.
 • Teresa Bela Mbolikia (18)Bortført i Kongo. Mbolikia var kona til Singa Bay (20), som ble drept av Herrens frigjøringshær etter å ha blitt tvunget til å være bærer. Hun satt igjen med seks måneder gamle Frank og bor hos storesøsteren. Hun overlever ved å drive litt jordbruk og lage alkohol.
 • Merci Mbolingako (14)Bortført i Kongo i mai 2010. Han ble fri igjen i juni etter at leiren de var i, ble 
angrepet av den kongolesiske hæren. Angrepet ble ledet av en annen rømt soldat 
fra Herrens frigjøringshær.
 • Lucid Lango (14)Bortført i Kongo i juli 2009 og flyktet i februar 2010. Hun ble tvunget til å være kona til kommandanten Minakusu, og ble også tvunget til å bære tungt. Hun rømte etter at den kongolesiske hæren angrep leiren de var i.
 • Josephine Gambolipai (13)Bortført i Kongo i juli 2009. Rømte i desember samme år etter at leiren de var i, ble angrepet av den kongolesiske hæren. Hun skulle bli en av konene til Joseph Kony og slapp derfor å arbeide.

Merket av Joseph Kony

25 000 barn i det sentrale Afrika er blitt kidnappet 
av Joseph Kony og hæren hans siden 80-tallet. Fotografen Marcus Bleasdale møtte noen av dem.

Valantine Mbolibirani var bare 13 år gammel da hun ble kidnappet fra hjemmet sitt i Den sentralafrikanske republikk av soldater fra Herrens frigjøringshær (LRA) i juli 2009. Hun ble tatt rett til lederen Joseph Kony og tvunget til å bli en av hans mange koner.

Etter syv måneders fangenskap ble hun anklaget for å være heks og ventet på å få dommen fra Kony. Men dagen før dommen skulle falle, lyktes hun med å flykte, samtidig som hun reddet livet til en kvinne ved å gjemme henne fra LRA.

Hun lå naken i en eng i to dager og netter og gjemte seg for dem som lette etter henne. Da de endelig ga opp, kom hun seg ut av jungelen og fant en to år gammel gutt som gråt fordi han hadde mistet moren sin. Også hun var blitt kidnappet.

Valantine tok gutten med seg. Fremdeles naken tok hun seg frem til nærmeste landsby for å få hjelp.

Denne historien er bare en av mange som fotograf Marcus Bleasdale fikk høre da han sommeren 2010 reiste rundt i Nord-Kongo og Den sentralafrikanske republikk på jakt etter ofrene til den krigsforbryterettersøkte Joseph Kony og Herrens frigjøringshær.

Kidnappingene fortsetter

Valantine hadde kommet seg tilbake til hjemlandsbyen sin i Den sentralafrikanske republikk, og det var der Bleasdale traff henne. Andre ofre traff han enten hjemme eller i sentre for folk som hadde flyktet fra krigføringen.

- Reisen tok fire måneder. Jeg reiste til områder så avsidesliggende at det noen steder var flere årtier siden de hadde sett et motorkjøretøy, forteller Bleasdale.

- Joseph Kony og deler av Herrens frigjøringshær er fremdeles aktive i disse områdene. Landsbyene kan virke trygge nok om dagen, men om natten kan grupper med soldater komme ut av jungelen og røve med seg folk.

Siden Kony startet opp Herrens frigjøringshær i Nord-Uganda i 1987–88, er flere enn 25 000 barn blitt bortført av LRA, ifølge FN. Noen gutter er blitt tvunget til å bli barnesoldater, andre til å bli bærere. Alle jentene er blitt voldtatt. På det meste kontrollerte Kony kanskje så mange som 3000 soldater i Uganda og nabolandene Kongo og Sør-Sudan, samt i Den sentral-afrikanske republikk.

Vanskelig å ta

Men massive militære mottiltak fra særlig Uganda har ført til at Herrens frigjøringshær neppe utgjør mer enn 200–300 soldater. De har ikke vært aktive i Uganda siden 2006, men plager altså ennå befolkningen i Nord-Kongo og i Den sentralafrikanske republikk.

- Bevegelsen er splittet i flere fraksjoner som kan befinne seg tusenvis av kilometer fra hverandre, og Kony leder bare én av disse gruppene, sier Bleasdale.

- Nettopp det at de opererer i så avsidesliggende områder, gjør det svært vanskelig å få has på bevegelsen.

President Barack Obama valgte i fjor å følge opp med å sende 100 spesialsoldater som rådgivere til Uganda.

Stor interesse

Parallelt med at Bleasdales utstilling om Konys ofre åpnet hos Fotografiska i Stockholm, tok Invisible Childrens film Kony 2012 helt av på Internett. Til nå har over 100 millioner mennesker klikket seg inn på den. Filmen er blitt sterkt kritisert for å skape et feilaktig og forenklet inntrykk av situasjonen. I Stockholm har den økte interessen ført til at mange har sett utstillingen.

Les også

Siste fra Verden

Fakta

Marcus Bleasdale

 • Født i Storbritannia av irske foreldre i 1968. Bosatt i Oslo.
 • Sluttet i en lukrativ bankjobb for å bli fotograf.
 • Har fotografert i Kongo siden 1999. Premiert flere ganger for sine bilder av barnesoldater i Kongo.
 • Under arbeidet med fotoreportasjen om ofrene for Joseph Kony og Herrens frigjøringshær samarbeidet han med Human Rights Watch. Alle bildene som står på trykk her, er tatt i august og september 2010. Alderen som er oppgitt for personene, er alderen de hadde da.
 • Marcus Bleasdales bilder av Joseph Konys ofre er utstilt på museet Fotografiska i Stockholm frem til 6. mai. 
Utstillingen kan komme til Norge.

Fakta

Kampanjen Kony 2012

Fredag 20. april er en viktig dato for kampanjen Kony 2012. Da er det meningen at folk over hele verden skal henge opp plakater som skal skape oppmerksomhet om Joseph Kony.

Kampanjen ble startet av Invisible Children for å gjøre folk oppmerksom på hvem Joseph Kony er. Målet er at Kony skal bli arrestert og stilt for retten for sine forbrytelser.

Videoen Kony 2012 tok helt av på sosiale medier i mars. Den er sett av over 100 millioner mennesker. Videoen er blitt kritisert for å gi et unøyaktig bilde av situasjonen. Kampanjeledelsen fulgte opp med en ny video, Beyond Famous nå i april, blant annet for å rette opp tidligere feil.

Folk som ønsker å henge opp Kony 2012-plakater, kan selv printe dem ut fra Facebook-siden til Kony 2012 Norway.

Siste nytt