• Forurensingen fra smelteverket i Nikel kommer inn i systemet som nedfall fra luften og utslipp til vann. Tungmetaller kan skade økosystemet, og de kan ødelegge naturens evne til reproduksjon.

    FOTO: STEIN J. BJØRGE

Millioner til russiske milliardærer

Eierne av Nikel-verket på Kola økte sin formue med 90 milliarder kroner siste år. Likevel opprettholder Regjeringen løftet om miljøstøtte på flere hundre millioner kroner.

Les også: Norge vil ha klarhet før Kola-støtten trekkes
Aldri før har smelteverket i Nikel på Kolahalvøya sluppet ut så mye tungmetaller. Aldri før har selskapet tjent så mye penger. Likevel fortsetter Norge å tilby 270 millioner kroner i miljøstøtte. I fjor gjorde Regjeringen det klart at de norske pengene vil bli trukket tilbake hvis ikke moderniseringsprosjektet på Kola er i gang innen første kvartal i år.- Da betrakter vi avtalen som brutt, uttalte statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen.Fortsatt har ikke russerne løftet en finger for å stoppe utslippene, men i revidert nasjonalbudsjett opprettholdes den norske bevilgningen.- De har ikke skrudd en eneste skrue i Nikel. Nå må Regjeringen trekke tilbake løftet om penger slik den har lovet. Det virker som at bevilgningen opprettholdes av gammel vane, sier Thomas Nilsen fra Barentssekretariatet.

Bader i penger.

Samtidig som de russiske eierne gir blaffen i rensetiltak, fylles bankkontoene deres opp i høyt tempo. Ifølge nye beregninger fra den russiske utgaven av Forbes er de to Interros-partnerne Mikhail Prokhorov og Vladimir Potanin nå gode for 225 milliarder kroner. En økning på 90 milliarder kroner fra 2006. Nikel-fabrikken er en del av Norilsk Nickel-konsernet som igjen er en del av holdingselskapet Interros. Til tross for at selskapet er blitt en pengemaskin, er det ikke satt av én rubel til å rydde opp på Kola.- Ingenting tyder på at miljø er noen motivasjonsfaktor, hverken for bedriftsledelsen eller for russiske myndigheter, konstaterer forsker Lars Rowe ved Fridtjov Nansen-institutt.Smelteverket er den største forurensningskilden for svoveldioksid i Europa. Årlig spys 100 000 tonn ut i lufta, noe som er 4,2 ganger høyere enn Norges samlede utslipp.Samtidig viser nye målinger at utslippene av tungmetallene nikkel, kobber og arsen går rett i taket. Målinger som er gjennomført av Norsk institutt for luftforskning (NILU), viser at utslippene i sommerhalvåret er fire til syv ganger høyere i perioden 2004-2007 enn i de foregående 15 årene. - Vi er bekymret over de økte utslippene, og vi skjønner ikke hva som er årsaken. Vi kommer til å følge med dette nøye fremover, sier Bente Christiansen, miljøvernsjef hos Fylkesmannen i Finnmark.

Skader økosystemet.

En rapport fra Norsk-russisk miljøvernkommisjon bekrefter at forekomstene av tungmetaller i jordsmonn og vann i regionen øker. Forurensningen kommer inn i systemet som nedfall fra luften og utslipp til vann. Tungmetaller er giftige selv i små doser. De kan skade økosystemet, og de kan ødelegge naturens evne til reproduksjon.- Tungmetaller blir tatt opp av planter og bær, og til slutt ender de i toppen av næringskjeden som er mennesket, påpeker forsker Bjarne Sivertsen.Ledelsen ved nikkelfabrikken vurderer å flytte hele produksjonen til Montsjegorsk. Der vil man bygge et splitter nytt anlegg - ikke med 1950-tallsteknologi som i Nikel - noe som vil bidra til å redusere utslippene. Nilsen fra Barentssekretariatet tror ikke det skjer med det første.- De har snakket om å flytte produksjonen til Montsjegorsk i 15- 20 år, og en avgjørelse blir hver gang skjøvet frem i tid.Seniorforsker Margrethe Aanesen ved Norut tror at produksjonen i Nikel vil fortsette i lang tid fremover, uten at det blir gjennomført noen miljøforbedringstiltak.- Det blir som en gammel bil som man ikke får noe for. Så lenge de tjener penger, vil de trolig la verket i Nikel fortsette å gå. Samtidig vil de neppe investere noe der.

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Norilsk Nickel

Verdens største produsent av nikkel, palladium og platina. En av Russlands største industribedrifter, står for 4,3 prosent av russisk eksport og 1,9 prosent av det russiske bruttonasjonalproduktet. På Kolahalvøya driver selskapet produksjon av nikkel og svovelsyre.

Siste nytt