• Terrorangrep mot luksushotell (STERKE BILDER)

    Minst 60 ble drept og 250 skadet da ett tonn sprengstoff gikk i luften utenfor Marriott Hotel i Islamabad.

    VIDEO:

  • Utbrente biler vitner om hvor kraftig eksplosjonen har vært.

    FOTO: AP

Minst 60 drept og 250 skadet

Selvmordsangrep mot Marriot Hotel i Islamabad.

Denne saken blir utvidet. Luksushotellet Marriott i Pakistans hovedstad Islamabad ble lørdag rammet av en kraftig eksplosjon.

– Eksplosjonen skjedde da en bil kjørte inn i barrikaden utenfor hotellet, sier en politimann til Reuters.

Det skal ha vært en lastebil som ble brukt i bombeangrepet.Vitner forteller til nyhetsbyrået Associated Press at det var en mindre eksplosjon først, som så ble etterfulgt av en større.

Voldsom trykkbølge

Eksplosjonen laget en trykkbølge som slo inn vinduer mange hundre meter unna hotellet, og pakistansk politi mener bomben må ha inneholdt over ett tonn sprengstoff. Minst 60 personer er drept, melder pakistanske myndigheter, og det er ventet at dette tallet vil bli høyere.Anslaget over antall døde har variert sterkt siden bomben gikk av lørdag ettermiddag.Minst 150 personer er skadet, skriver BBC. Men tallene spriker. CNN opererer med tall som tilsier at 200 personer er kommet til skade. Reuters og AP skriver at så mange som 250 er skadet i angrepet.Ifølge AP skjedde selvmordsangrepet noen timer etter at landets nye president Asif Ali Zardari hadde holdt sin første tale til nasjonalforsamlingen, ikke langt unna hotellet. Zardari er enkemannen etter tidligere opposisjonsleder Benazir Bhutto, som ble drept i et attentat i desember i fjor .

Utlendinger blant de døde

Ifølge BBC er det flere utenlandske personer blant de omkomne.Nasjonaliteten til de døde er foreløpig ikke kjent.I en pressemelding opplyser det norske Utenriksdepartementet at ingen nordmenn skal være skadet som følge av eksplosjonen.Den norske ambassaden i Islamabad har vært i kontakt med en norsk kvinne som bodde på Marriott-hotellet. Denne personen er i sikkerhet og i god behold.– Den norske kvinnen som bodde på hotellet som gjest, kom seg ut i tide og er tatt vare på av ambassaden, opplyser ambassadør Aud Marit Wiig til NRK.Den norske ambassadørens bolig, som ligger i nærheten av hotellet, har fått en del materielle skader som følge av eksplosjonen. – Vi merket eksplosjonen som et enormt smell og en trykkbølge. Den blåste ut vinduer og dører, men vi som bor her er uskadet, sier hun.– En slik hendelse skaper selvfølgelig frykt, og situasjonen er uoversiktlig, sier ambassadøren til NTB om situasjonen i millionbyen.- Vi jobber nå med å kontakte nordmenn som er registrert ved ambassaden i Islamabad. Vi forsøker å finne ut hvor de befinner seg, og hva slags status de har, sier kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet Tor-Henrik Andersen til Aftenposten.no.

Dansk diplomat savnet

En dansk diplomat som oppholdt seg på hotellet ble skadet i eksplosjonen, opplyser Politiken.En pakistansk tv-kanal meldte tidligere lørdag kveld om at en dansk diplomat var blitt drept, men denne opplysningen har senere vist seg å være uriktig, skriver Berlingske Tidende.Dansk UD opplyser til Aftenposten.no at den kvinnelige diplometen ikke er alvorlig skadet og allerede utskrevet fra sykehuset lørdag kveld. En mannlig dansk diplomats skjebne er uviss, opplyste utenriksminister Per Stig Møller lørdag kveld.Han forstår pakistanere som sammenligner dette bombeangrepet med 11. september.- Terroristene ønsker å innsette et fanatisk islamsk styre. Men Pakistan har atomvåpen, derfor må ikke det skje, sa Møller til dansk TV lørdag kveld.Det er ikke stort mer enn tre måneder siden den danske utenrikstjenesten sist ble rammet av et terrorangrep i Islamabad.2. juni ble den Danmarks ambassade angrepet av en selvmordsbomber i bil.To av de seks omkomne var lokalt ansatte ved Danmarks ambassaden i Islamabad.Andre sårede utlendinger er fra Storbritannia, Tyskland, Polen, Saudi-Arabia, Marokko, Libya, Libanon og Afghanistan. Flere mennesker fra disse landene er savnet, skriver NTB.

- Som verdens undergang

Mohammad Sultan, som er ansatt ved hotellet, befant seg i lobbyen da eksplosjonen fant sted.Han forteller til AP at han falt, og at alt ble mørkt.- Jeg visste ikke hva det var, men det var som om det var verdens undergang, sier han.

Kan kollapse

Halvparten av hotellet står ennå i brann, og pakistansk politi frykter at mange er sperret inne i bygningen, skriver BBC.Talsmann for politiet Asghar Raza Gardaizi, sier han er redd det kan være dusinvis av døde inni hotellet, skriver AP.Pakistansk politi forsøkte lørdag kveld å få folk til å holde seg på avstand fordi de fryktet gasslekkasjer og at hotellet kunne rase sammen, skriver NTB.

Omfattende ødeleggelser

Foran hotellet, der bomben gikk av, er det nå et krater som kan være opptil ti meter dypt, skriver AP.Store deler av hotellet er ødelagt. Vinduene ble blåst ut som følge av eksplosjonen.Ahmad Latif, talsmann for politiet, sier dette er et av de største terroristangrepene i Pakistans historie. Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for bombeanslaget.Det skal ha vært rundt 200 personer i hotellet da eksplosjonen skjedde, og sårede bæres kontinuerlig ut på bårer.Takelementer inne i hotellet skal ha rast ned, og vitner ser flammer som slår ut av noen av hotellets vinduer.

Urolig tid i landet

Pakistan er en av USAs alliansepartnere i kampen mot terror, og det har vært mye vold og uro i landet de siste ukene.President Asif Ali Zardari og statsminister Yousuf Raza Gilani kom med sterk fordømmelse av angrepet i en uttalelse, ifølge AP.- Dette er terrorisme, og vi må bekjempe den sammen som en nasjon, sier Rehman Malik, Pakistans innenriksminister.Marriott-hotellet har også tidligere blitt rammet av terroristangrep.

Norge fordømmer

- Regjeringen fordømmer terrorangrepet utenfor Marriott hotell i dag, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.- Regjeringen har gitt uttrykk for vår medfølelse overfor pakistanske myndigheter over tapene av så mange menneskeliv, og vi har bedt om at dette formidles til de pårørende, heter det i en pressemelding fra UD lørdag kveld.- Det finnes ingen unnskyldning for drap på uskyldige sivile og jeg kan ikke annet enn å uttrykke avsky mot dem som står bak aksjonen, sier Støre.- Dette er en vanskelig situasjon for Pakistan. Nå er det viktig å støtte opp under den siste tids demokratiske utvikling i landet, sier utenriksminister Støre.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

STØRRE BOMBEANGREP I PAKISTAN DEN SISTE TIDEN

*12. august: 13 personer blir drept og 10 såret i et bombeangrep mot en buss som tilhører luftforsvaret. Taliban påtar seg ansvaret.*19. august: 23 personer blir drept i et bombeangrep mot et sykehus i Dera Ismail Khan sørvest for Islamabad, mens sjiamuslimer protesterte mot drapet på deres leder.*21. august: To selvmordsbombere sprenger seg selv utenfor en våpenfabrikk i Wah nordvest for Islamabad. 67 mennesker blir drept og over 70 såret.* 20. september: En lastebil fylt med sprengstoff rammer Marriott hotell i Pakistans hovedstad Islamabad. Kilde: NTB

Flere bilder

Det brant lørdag kveld kraftig i bygningen, og mange kan være sperret inne. FOTO: AAMIR QURESHI/AFP

Hotell brukes ofte av utlendinger og diplomater på besøk i Pakistan. FOTO: AFP

Siste nytt