• Politiet var i ferd med å åpne vinduet på boligen til mistenkte. Fordi det kan være eksplosiver i boligen har flere SWAT-team utvist stor forsiktighet i arbeidet med å sikre området.

    FOTO: AP/Ed Andrieski

  • Et politimann tilhørende et SWAT-team holder vakt utenfor en boligblokk der mistenkte bodde. Teamet arbeider ut fra at det kan være eksplosiver i boligen.

    FOTO: AP/Ed Andrieski

Mistenktes leilighet rigget med sprengstoff

Doktorgradsstudent James Holmes (24) ble pågrepet etter en massakre i en kinosal, der minst 12 personer ble skutt og drept. Leiligheten hans i en boligblokk i Aurora er full av miner.

Amerikanske medier har identifisert den mistenkte etter massakren ved en kino i Aurora i Colorado. Ifølge ABC News er vedkommende James Holmes, en 24 år gammel hvit mann bosatt i den nordlige delen av Aurora.

Holmes var medisinstudent ved University of Colorado i Denver, men skal ha droppet ut av studiet forrige måned av foreløpig ukjente årsaker, opplyste talskvinne Jacque Montgomery, ifølge AP.

Han hadde familie i San Diego.

Les også

15 drept og 50 skadet på Batman-première i USA

En maskert gjerningsmann skjøt mot publikum under premieren på Batman-filmen "The Dark Knight Rises".

Holmes er nå mistenkt for å ha skutt og drept minst 12 mennesker i en kinosal natt til fredag.

Holmes skal ha vært bevæpnet med en angrepsrifle, en hagle og to pistoler, opplyser en anonym politimann til nyhetsbyrået AP.

Minelagt leilighet

Det ble kort tid etter iverksatt en omfattende politiaksjon mot Holmes' leilighet nord i Aurora. Politimester i Aurora, Dan Oates, fortalte til reportere på stedet hva som er funnet.

- Leiligheten er minelagt. Vi har et stort antall bombeeksperter, og vi har bilder fra innsiden. Vi forsøker nå å avgjøre hvordan vi skal uskadeliggjøre minene eller mulige eksplosiver. Vi kan bli værende her i timer eller flere dager, sier Oates.

Han kunne ikke på nåværende tidspunkt kommentere forholdene i leiligheten ytterligere. Området er sperret, og folk er bedt om å holde seg på god avstand.

Video

- Vi er heldige som overlevde

De satt inne i kinosalen i Denver da gjerningsmannen kom inn og begynte å skyte rundt seg. Foto: 9NEWS

 

Leiligheten ligger i tredje etasje i en boligblokk ved East 17th Avenue og Peoria Street. Politiet hang utenfor leilighetens vindu i øverste etasje ved hjelp av en brannstige. Derfra benyttet de et kamera festet på en lang stang for å undersøke leiligheten.

Politiet skal også ha benyttet et robotlignende verktøy.

Beboere fortalte NBCs reporter på stedet at de hørte en mindre eksplosjon inne fra leiligheten, som de antok ble utløst av roboten. Det er foreløpig ikke bekreftet.

- Vi er svært opptatt med å forsøke å komme oss inn i leiligheten. Men bildene der inne fra er foruroligende. Vi har ansett det som tilstrekkelig å evakuere de fem bygningene rundt, sier Oates.

Ved 8.55-tiden lokal tid har ytterligere en brannbil kommet til, og en brannslange er ført bort til boligblokken.

- Gjorde ingen motstand

Gjerningsmannen ble pågrepet stående helt rolig ved bilen sin på baksiden av kinoen Century 16 Movie Theater.

Øyenvitner og deres familie omfavner hverandre etter massakren i en kino i Aurora, der 12 mennesker ble drept.

FOTO: AP

- Han gjorde ingen motstand. Han kjempet ikke imot, sier talsperson for politiet, Frank Fania om pågripelsen, ifølge The Mirror.

Ifølge NBC News har politiet opplyst at han bar på en gassmaske, en rifle av en foreløpig uspesifisert AK-type, en kniv og to håndvåpen.

Holmes opplyste med det samme at han har lagret flere eksplosiver i sin egen bolig, nord i Aurora.

Ingen terrororganisasjon

Ifølge politiet var ikke Holmes oppført på noen overvåkningslister med signal om at han kunne være farlig, melder NBC.

Forsvarsdepartementet opplyste at den mistenkte James Holmes aldri har tjenestegjort i militæret. Det er ingen indikasjoner på at han er linket til en terroristgruppe, opplyser FBI, ifølge nyhetsbyrået AP.

Holmes er nå i avhør. Politiet har ikke foreløpig omtalt noe eventuelt motiv for ugjerningen.

Les også

Moren til antatt gjerningsmann: - Dere har pågrepet riktig person

Moren til James Holmes, mannen som antas å stå bak kinomassakren i Denver, sier til ABC News at hun mener politiet har tatt riktig mann.

 

Skjøt tilfeldig rundt seg

Iført sorte klær, en skuddsikker vest og en vernehjelm sparket gjerningsmannen inn inngangsdøren foran til høyre i sal 9, der premièren på Batman-filmen "The Dark Night Rises" nettopp var begynt.

Video

- Vi trenger gassmasker!

Hør radiodialog mellom politiets hovedsentral og politiet utenfor kinoen i Denver der en mann begynte å skyte rundt seg fredag morgen norsk tid.

Han kastet først en røykgranat, som det snart begynte å sive gasskjemikalier ut av, før han begynte å skyte tilfeldig rundt seg, ifølge 9News. Minst 50 mennesker ble skutt.

Øyenvitne Jennifer Seeger beskrev ham som kledd i et SWAT-antrekk. På stødig vis skjøt han rundt seg og stoppet kun for å lade.

- Han ladet og skjøt, og alle som forsøkte å flykte ble truffet, sier Seeger til AP.

- De fleste skadene er skuddskader, og det er etter alt å dømme brukt et våpen av høyt kaliber, sier talsmann for Aurora Medical Center, som opplyser at tilstanden er kritisk for fire av deres pasienter.

Tre ble påført skader av den kjemiske gassen, ifølge NBC News. Flere ble truffet også i kinosalen ved siden av, da kulene gikk gjennom veggen.

Politiet mottok de første meldingene ved 00.39-tiden lokal tid.

 

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt