• Mitt Romney (t.v.) ligger an til å vinne primærvalget i New Hampshire. Men de siste dagene før valget er det Jon Huntsman som har mest vind i seilene.

    FOTO: AP Photo/Jim Cole

Mormon mot mormon i New Hampshire

Nå er det Jon Huntsman som seiler opp som Mitt Romneys fremste utfordrer før tirsdagens primærvalg i New Hampshire.

Tirsdag skal republikanske velgere i delstaten New Hampshire stemme frem den kandidaten de ønsker å se som Barack Obamas utfordrer ved høstens valg.

Mitt Romney har lenge hatt seieren i lommen, iallfall på papiret. Den ene meningsmålingen etter den andre gir ham en stabil ledelse på rundt 20 prosentpoeng over utfordrerne.

Kan slå Ron Paul

Og utfordrerne, de har kommet og gått. I tur og orden har Michele Bachmann, Rick Perry, Herman Cain og Newt Gingrich rykket opp som nummer to i delstaten, for så å falle tilbake. Bachmann og Cain er ute av løpet, mens Perrys kandidatur ser ut til å henge i en tynn tråd etter et begredelig resultat etter valgmøtet i Iowa i forrige uke.

Les også

Satser pengene sine på Romney

Nominasjonsvalgene er som Idol, sier kommentator Jan Arild Snoen. Han satser på Mitt Romney.

I tillegg har liberalisten Ron Paul hatt en stabilt økende tilhengerskare bak seg.

Nå dukker Jon Huntsman, som i likhet med Romney er mormon, opp som en kandidat med sterk vind i seilene.

De siste meningsmålingene kom på søndag. De viser at Huntsman, som har fått svært lite oppmerksomhet i mediene, raskt kan få en god nummer-to-plassering i New Hampshire i morgen.

Med 16 prosents oppslutning ligger han nå fattige to prosentpoeng bak Ron Paul, ifølge en fersk meningsmåling fra Public Policy Polling, som har spurt 1771 republikanske velgere hvem de akter å stemme på på tirsdag.

Han har jobbet hardt for resultatet -- siden juni har han snakket på mer enn 160 valgmøter i delstaten, ifølge RealClearPolitics.com.

Spår sterkt resultat

En annen måling, denne gang fra New Hampshire University, gir ham 11 prosent. Men også dette var en kraftig økning fra syv prosent, som det samme universitetet fikk som resultat da de sjekket med velgerne tidligere i uken.

Avisen The New York Times forsøker å finne fornuft i alle de ulike tallene, og har regnet ut at Huntsman, slik det ligger an nå, vil få 15,6 prosent av stemmene i New Hampshire, noe som vil gi ham en tredje plass i delstaten etter Mitt Romney og Ron Paul.

Det er uansett bedre enn hva man hadde trodd for bare en uke siden, og kan gi Huntsman en viss drahjelp når valgkampen beveger seg videre til South Carolina og Florida senere i januar.

Moderat, men klart konservativ

Yrkesdiplomaten Jon Huntsman sa opp jobben som USAs ambassadør til Kina for å prøve seg som presidentkandidat. 51-åringen, som også har vært guvernør i Utah, anses som langt mer moderat enn Romneys andre utfordrere, spesielt Newt Gingrich og Rick Santorum.

Han er likevel regnet som en konservativ republikaner, som ønsker å redusere bedriftsskatten, fjerne Obamas helsereform og redusere miljøpolitiske begrensninger på landets bedrifter.

Han vil rive ned tollmurer og redusere USAs avhengighet av importert olje. Huntsman, som snakker flytende kinesisk, ønsker også - i motsetning til flere av de andre kandidatene - å styrke forholdet til Kina.

Lenge unngikk Huntsman de alvorligste angrepene fra sine motstandere i valgkampen. Men den siste uken, i takt med at meningsmålingene gir ham stadig høyere tall, har de kommet.

Video under beltestedet

Mange øyebryn ble hevet da en amatørmessig produsert video dukket opp på Internett før helgen. Videoen angriper Huntsman for å ha adoptert to barn fra utlandet. Han får også pepper for å snakke kinesisk.

- Amerikanske verdier? Eller kinesiske? spør teksten i videosnutten, som avsluttes med budskapet «Stem på Ron Paul».

Videoen var så langt under beltestedet at enkelte kommentatorer spekulerte på at den var laget av folk som egentlig ønsket å sverte Ron Paul.

Huntsmans mormonske tro er ikke noe han snakker mye om i valgkampen - i likhet med sin trosfelle Mitt Romney. Mange konservative republikanske kristne anser mormonerne som en sekt som ikke tilhører kristendommen.

Romneys mormonske tro trekkes også stadig frem som et hovedargument for at det kan bli vanskelig for ham å slå Barack Obama i november dersom han skulle bli republikanernes presidentkandidat.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt