• Statsminister Netanyahu er ikke fornøyd med at Fatah og Hamas har underskrevet en avtale om forsoning. Netanyhau er her avbildet under et regjeringsmøte i Jerusalem 17. april. FOTO: REUTERS/SCANPIX

    FOTO: POOL

Netanyahu: - Velg mellom fred med Hamas og fred med Israel

Israels statsminister skjeller ut de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, etter at Fatah og Hamas kunngjorde at de er enige om en forsoningsavtale.

- De palestinske selvstyremyndighetene må velge; enten fred med Israel, eller fred med Hamas. Det er ikke mulighet for fred med begge, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en TV-sendt tale onsdag.

Uttalelsen kom ikke lenge etter at Hamas og Fatah kunngjorde en forsoningsavtale som innebærer at en interimregjering skal utnevnes og et nytt valg avholdes.

- Ideen om gjenforening demonstrerer hvor svake de palestinske selvstyremyndighetene er, og man kan spørre seg om Hamas vil overta kontrollen over Judea og Samaria (Vestbredden, journ.anm), slik de gjorde det på Gaza, sa Netanyahu.

Fatah og Hamas ble i 2007 enige om en samlingsregjering, som etter få måneder endte med at Hamas tok kontrollen over Gaza etter flere blodige kamper med Fatahs sikkerhetsstyrker.

Avfeier Netanyahus utspillPresident Mahmoud Abbas' talsmann Nabil Abu Rudaineh parerte Netanyahus utspill slik i en pressemelding:

- Netanyahu må velge mellom en rettferdig og omfattende fred med et samlet palestinsk folk, og bosetninger.

Hamas, som står på blant andre EU og USAs liste over terroristorganisasjoner, avfeier også Netanyahus utspill.

- Israel har hele tiden vært en hindring for palestinsk samhold, sa talsmann Taher al-Noono til reportere i Kairo.

Skeptisk til forsoningsavtaleMange analytikere er måteholdne i troen på en forsoningsavtale mellom Hamas og Fatah.

- Erfaringene fra palestinsk politikk de siste årene tilsier at man bør være skeptisk inntil det motsatte er bevist. Hamas og Fatah har tidligere forsøkt å danne en interimregjering, uten å lykkes. Frem til en interimregjering er på plass, er jeg skeptisk, sier professor i statsvitenskap Nils A. Butenschøn, som også leder Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

Butenschøn minner om at kreftene som jobber mot forsoning, er sterke på begge sider.

Professor i Midtøsten-historie Hilde Henriksen Waage er tvilende til hvor ektefølt forsoningen mellom Hamas og Fatah er.

- Det ville vært fantastisk hvis dette var tilfelle, men det har så langt ikke vært noe som har tydet på enhet - heller det stikk motsatte, mener Waage.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

FATAH OG HAMAS

* Januar 2006: Den islamistiske bevegelsen Hamas vinner det palestinske valget og danner ny regjering. Det kommer til sammenstøt med valgets taper, den sekulære Fatah-bevegelsen. Hamas-regjeringen boikottes av Israel, EU og USA, ettersom Hamas ikke anerkjenner Israels rett til å eksistere. Bistanden til palestinerne stoppes. * Desember 2006: President Mahmoud Abbas, som representerer Fatah, avviser nyvalg. Det kommer til sammenstøt mellom Hamas og Fatah der liv går tapt. * Februar 2007: Partiene blir enige om en samlingsregjering. Mange land gjenopptar kontakten med ministrene som ikke kommer fra Hamas. * Mai 2007: Det bryter ut blodige kamper på Gazastripen når Hamas prøver å få kontroll over Fatahs sikkerhetsstyrker i området. * Juni 2007: Etter en ukes intensiverte kamper tar Hamas kontrollen over Gazastripen. President Abbas avsetter den Hamas-ledede regjeringen og utnevner en Fatah-kontrollert regjering som bare anerkjennes på Vestbredden. * April 2011: Fatah og Hamas blir enige om en forsoningsavtale som blant annet innebærer å danne en midlertidig regjering fram til det holdes nyvalg. (©NTB)

Siste nytt