• Diktet ”Was gesagt werden muss” har satt sinnene i kok.

Nobelprisvinner Günter Grass' dikt om Israel skaper storm i Tyskland

(BERLIN/Ap.no:) Nobelprisvinneren Günter Grass (85)  har skrevet et nytt dikt om situasjonen i Midtøsten. Hans Israel-kritikk høster full storm i Tyskland.

 

Det omstridte diktet heter  ”Was gesagt werden muss”, Det som må bli sagt (les originalteksten her), og ble trykket i avisen Süddeutsche onsdag.

I diktet uttrykker Grass frykt for at Israel skal bruke atomvåpen mot Iran først, og dermed sette verdensfreden i fare. Han kritiserer også at Tyskland leverer ubåter til Israel.

Günter Grass fikk Nobelprisen i litteratur i 1999, og er kjent som en av Europas største etterkrigsforfattere. Det ferske diktet har først og fremst ført til sterke

Herta Müller kritiserer sin kollega Günther Grass
tyske reaksjoner, men har også vakt internasjonal oppsikt.

Diktet blir kalt en ”hatpamflett”, og Grass selv skjelt ut på alle nivåer fra ikke å ha greie på Midtøsten-poltikk til å bli kalt antisemitt.

Tabu?

Spesielt reagerer mange på at Grass fremstiller det som et tabubrudd å kritisere Israels atompolitikk, og at dette landet alene truer verdensfreden og kan komme til å utslette Irans befolkning.

Grass kritiserer ikke Iran, som på sine side ønsker at Israel skal forsvinne fra verdenskartet.

Flere kritikere trekker også fram at forfatteren selv fortiet sin fortid i Waffen-SS under andre verdenskrig helt til 2006.

- Når man en gang har kjempet i SS-uniform, er man ikke lenger i en situasjon der man kan dømme nøytralt, sier en annen tysk Nobelprisvinner, Herta Müller, til avisen Bild.

 

Israel reagerer

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu har også uttalt seg:

- Skammelig sier Israels statsminister
- Den skammelige moralske likestillingen av Israel og Iran – et regime som lyver om Holocaust og truer med å utrydde Israel – sier lite om Israel, men mye om Grass, erklærte han.

I en pressemelding på den isralske ambassaden i Berlins hjemmeside påpekes det at det tilhører europeisk tradisjon å før Pessach-festen å anklage jøder for ritualmord.

- Før var det de kristne barnas blod jødene angivelig brukte til å fremstille sitt usyrede brød, i dag er det iranske folk den jødiske staten angivelig vil utslette, mener ambassadøren. 

Torsdag ble Günter Grass intervjuet på TV, blant annet på kulturkanalen 3sat.

 

Her anklager han mediene for å drive en kampanje mot ham, og han er opprørt over at innholdet i diktet ikke tas på alvor. Han mener at han stemples som ”den evige antisemitt” i Springer-pressen, en slags omvendt ”den evige jøde”. 

– Dette er sårende, og er ikke verdig en demokratisk presse, sier Grass.

Han opprettholder kritikken av Israel, og sier at grunnen til at han ikke gikk ut mot Iran er at den iranske politikken og Holocaust-fornektelsen er alment kjent, mens han ønsket å snakke om det man hittil har tiet om.

 

Forsøket på selvforsvar har gitt kritikerene mer vann på mølla, blant annet den provokative spaltisten og kommentatoren Henryk Broder i avisen Die Welt. I en artikkel fredag  mener Broder at Grass er så vant til å bli feiret som nasjonens moralske samvittighet at han nå har mistet grepet på virkeligheten.

Dette er en gammel manns intellektuelle selvmord, mener han.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt