• - Har bare fått litt vann

    Aftenpostens reporter har vært inne i den syklon-rammede landsbyen Khurikhali i Bangladesh.

    VIDEO:

  • Etter en hel uke med svært lite mat og drikke, står landsbyinnbyggerne i Khurikhali i syklonrammede Bangladesh i kø for å motta en liten rasjon av mat og vann.

    FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL

Nødhjelpen kommer ikke frem

For mange av dem som ble rammet av syklonen Sidr i Bangladesh, lar den nødvendige hjelpen vente på seg.

I landsbyen Khurikhali i Bangladesh har innbyggerne ventet over en uke på hjelp etter at de mistet husene og alle eiendelene sine til syklonen Sidr .

Alle husløse

Alt de har mottatt i nødhjelp så langt, er et par flasker vann og litt tørrmat hver, åtte dager etter at Sidr raserte området, og gjorde så godt som alle landsbyinnbyggerne husløse, og drepte flere .

- Vi har ikke spist noen ting, sier Nurjahan Khatun (40), en av landsbyinnbyggerne, med sønnen sin på armen.

Han var ikke til stede da de små rasjonene ble delt ut for to dager siden.

Når flere

Ødelagt infrastruktur og dårlig fremkommelighet har gjort redningsarbeidet etter syklonen, som rammet landet torsdag for en uke siden, svært vanskelig.

Både de lokale og internasjonale hjelpeorganisasjonene i området forteller imidlertid at nødhjelpen begynner å nå så godt som alle de rammede personene.

Men det betyr ikke at alle får all hjelpen de trenger, ifølge Heather Blackwell, leder for Bangladesh-divisonen til den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.

- Noen av rasjonene er nok mindre enn det en familie trenger, men nødhjelpen begynner å spre seg over et stort område, sier hun.

Ødelagte veier

Det er umulig å nå landsbyen Khurikhali med bil i disse dager. Til det er veiene for ødelagte. Båt er dermed eneste fremkomstmiddelet for nødhjelpen, og det er slik den andre omgangen med nødhjelp til landsbyen fraktes i dag.

Tørrmat, vann og klær deles ut til de sultne og tørste landsbyinnbyggerne av ildsjeler fra hovedstaden Dhaka.

Johora Khatun (75) mistet en svigersønn og to barnebarn til syklonen, og er en av dem som trenger hjelp umiddelbart. Den gamle kvinnen er svak, puster tung og svarer kun så vidt på tiltale. Etter intervjuet med Aftenposten.no legger hun seg ned i sitt provisoriske telt, med åpen munn og åpne øyne.

Hun kan ikke gjøre annet enn å vente til noen kommer for å hjelpe.

Momtaz Begam, en kvinne i 40-årene, er sulten.

- På en hel uke har vi bare drukket to flasker vann og spist litt tørrmat, forteller hun.

- 10.000 døde

Syklonen Sidr, som er den kraftigste av sitt slag siden 1991, rammet Sør-Bangladesh sent torsdag kveld i forrige uke. Det offisielle tallet på antall omkomne ligger på rundt 3.500 personer, men flere hjelpeorganisasjoner anslår at det virkelige tallet er langt høyere, og kan ligge på rundt 10.000.

Det estimeres at millioner er husløse etter at Sidr herjet i området.

Les også:

Les også

Siste fra Verden