• John Sørbø, en av Norsk Folkehjelps mest erfarne mineryddere, er pågrepet av sudanske soldater. Omstendighetene rundt pågripelsen er uklare.

    FOTO: REUTERS/ Mohamed Nureldin Abdallah

Nordmann fengslet i Sudan

En av Norsk Folkehjelps mineryddere er blant fire arresterte utlendinger i Sudan.

Norsk Folkehjelp bekrefter at det er nordmannen John Sørbø som er pågrepet i Sudan. Han er prosjektkoordinator og minerydder i Sør-Sudan.

- John Sørbø, en av våre ansatte, er pågrepet i Sudan. Vi bekrefter dette på basis av at en av våre medarbeidere har sett et tv-opptak fra Al-Jazeera hvor han ble ført inn i et fly, sier Per Nergaard i Norsk Folkehjelp til Aftenposten.no. Nergaard er strategisk leder for samfunnssikkerhet i organisasjonen.

Erfaren minerydder

- Han er en av våre mest erfarne mineryddere med over syv års erfaring fra arbeid i Sør-Sudan. Han var sammen med fire andre som jobber for FN, men vi kjenner ikke til omstendighetene rundt arrestasjonen, sier landdirektør Jan Ledang i Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan til Aftenposten.no.

- Nå samarbeider vi med norske myndigheter ved ambassaden i Khartoum for å få ham løslatt.

Ifølge sudanske myndigheter skal en nordmann, en brite og en sørafrikaner sammen med en sørsudansk soldat ha tatt seg inn i det sudanske grenseområdet Heglig. Der ble de pågrepet lørdag og fraktet til hovedstaden Khartoum.

Hvor pågripelsen faktisk skjedde, er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Ifølge Ledang var Sørbø ikke i området Heglig, men i Pariang på sørsudansk side av grensen.

- Han var i ferd med å kvalitetssikre mineryddingsarbeidet i samarbeid med FN-personell i Pariang i delstaten South Unity, i et område nær grensen til Sudan, sier Ledang til Aftenposten.no.

- Militær bakgrunn

Les også

- Situasjonen kan lett eksplodere i Sudan

Spenningen på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan kan fort bli faretruende stor. - Jeg er svært bekymret, sier FNs spesialutsending for Sør-Sudan Hilde Frafjord Johnson.

Den sudanske hæren hevder at de tre har militær bakgrunn og hadde med seg militært utstyr og et militært kjøretøy. Ifølge en talsperson i hæren undersøkte de tre ødelagt krigsmateriell fra de nylige kampene mellom sudanske og sørsudanske styrker i området, melder NTB.

- Dette vil jeg bestride på det sterkeste. Det er urolig på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan, og spenningsnivået er høyt. Men vi kan ikke se noen sammenhenge mellom dette og en humanitær organisasjon i området, sier Ledang.

Pressekontakt Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet sier til Aftenposten.no at nordmannen ble arrestert lørdag i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan.

- Vi kjenner ikke til omstendighetene rundt arrestasjonen eller hvor den norske statsborgeren befant seg da han ble arrestert. Det er viktig for oss å få tilgang til nordmannen og klarlegge grunnlaget for arrestasjonen, sier Andersen.

Den norske ambassaden i Khartoum samarbeider nå med den britiske og sørafrikanske ambassaden for å få kontakt med de arresterte utlendingene.

Strid om olje

Sør-Sudan og Sudan har i lengre tid forsøkt å løse en strid om oljeinntekter og avgifter for bruk av en oljeledning som går gjennom Sudan.

Sør-Sudan har de største oljeressursene, men den nye nasjonen har ikke tilgang til havner. Alle oljerørledninger og eksportmuligheter kontrolleres derfor av Sudan, som blir beskyldt for å stjele olje.

For tre uker siden gikk sørsudanske styrker inn i Heglig, der Sudan pumper opp rundt halvparten av sin daglige oljeproduksjon på rundt 115.000 fat. Sudan svarte med å bombe den sørsudanske oljebyen Bentiu.

Les også

Sudan avviser FN-mekling

Sudanske myndigheter gjør alt for å hindre at FN blander seg inn for å få en slutt på grensestriden med Sør-Sudan. De vil holde saken innenfor Den afrikanske union (AU).

Begge landene hevder at Heglig tilhører dem, og begge skylder på hverandre når striden fortsetter i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan.

Sør-Sudan ønsker at grensespørsmålet skal avgjøres av Den internasjonale grensedomstolen i Haag, mens sudanske myndigheter vil holde saken innenfor Den afrikanske union (AU).

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Krisen i Sudan

  • Sør-Sudan ble skilt ut fra Sudan som en uavhengig stat den 9. juli i fjor.
  • De er uenig om hvor grensene skal gå og krangler om eierskap til oljerike områder.
  • Uenigheten om hvor mye Sør-Sudan skal betale for at oljen deres skal bli fraktet gjennom oljerørledninger som går gjennom Sudan, har ført til at Sør-Sudan har stanset oljetransporten.
  • Soldater på grensen har støtt sammen. Sudan har bombet mål i Sør-Sudan. Sør-Sudan invaderte det oljerike Heglig for nesten tre uker siden. Sør-Sudans styrker ble slått tilbake noen dager senere.

Siste nytt