• Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

    FOTO: MARTE CHRISTENSEN

Norge fordømmer angrep på Qana

Det israelske angrepet mot Qana i Sør-Libanon høster internasjonal kritikk. Norge, FN, Frankrike og Egypt er blant dem som fordømmer angrepet.

54 sivile drept i Libanon

- Det israelske angrepet på Qana i Sør-Libanon er et klart brudd på folkeretten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han fordømmer angrepet på sivile og ber partene inngå en øyeblikkelig våpenhvile i Libanon.

- Hizballah har gjennom sin krigføring tatt hele den libanesiske befolkningen som gisler, noe som er helt uakseptabelt. Sivilbefolkningen i Libanon rammes stadig hardere og situasjonen i Sør-Libanon er uholdbar både sikkerhetsmessig og humanitært. Jeg stiller meg bak FNs nødhjelpskoordinator, Jan Egelands, krav om 72-timers våpenhvile og opprettelse av sikre korridorer for å bringe nødhjelp til Sør-Libanon, sier Støre.

- Krav på beskyttelse

Utenriksministeren tar også avstand fra israelske regjeringstalsmenn som sier at alle som fortsatt befinner seg i Sør Libanon blir sett på som terrorister og som legitime mål.

- Tusenvis av sivile er fortsatt i dette området og de har krav på beskyttelse. Israel påtar seg et stort ansvar ved denne type krigføring, sier Støre.

FNs spesialutsending i Libanon, Geir O. Pedersen, sier det var med sorg han mottok nyheten om angrepet som tok 51 menneskeliv og gjentar kravet om umiddelbar våpenhvile.

– Jeg er dypt sjokkert over drapene på flere titall sivile. Dette må granskes, sier han til NTB.

Fordømmer

– Frankrike fordømmer denne handlingen. Den kan ikke rettferdiggjøres og demonstrerer mer enn noen gang før, behovet for en umiddelbar våpenhvile. Uten det vil det bli flere slike hendelser, heter det i en melding fra Frankrikes president Jacques Chirac.

Egypts president Hosni Mubarak fordømmer også det israelske angrepet på det sterkeste.

– Den arabiske republikken Egypt er svært opprørt og fordømmer det uansvarlige israelske angrepet på den libanesiske landsbyen Qana, som ledet til tap av uskyldige liv, de fleste av dem kvinner og barn, het det i en melding fra Mubarak.

– Ikke lenger velkommen

USAs utenriksminister Condoleezza Rice er i Midtøsten for å forsøke å forhandle fram en løsning på konflikten. Hun sier hun ble trist over tapet av uskyldige liv i angrepet og at det er på tide med en våpenhvile. Rice ber Israel være ekstra forsiktige, men vil ikke be om en umiddelbar stans i volden.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice skulle etter planen til Beirut, men Libanons statsminister Fouad Siniora sier hun ikke er velkommen før en betingelsesløs våpenhvile er på plass.

– En tragedie

Europakommisjonen sier at angrepet i Qana var en forferdelig handling.

– Kommisjonen har flere ganger oppfordret begge parter til å inngå en våpenhvile så snart som mulig og at de under alle omstendigheter må forholde seg til humanitære normer og folkeretten, sa talsperson Katharina Von Schnurbein.

Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett mente angrepet var en tragedie.

– Det er helt fryktelig. Det er en tragedie, sa hun til Sky News. – Vi har gjentatte ganger understreket at Israel må handle proporsjonalt, sa hun, uten å si at søndagens handling var en overdreven bruk av makt.

Sverger hevn

Jordans kong Abdullah sa at handlingen var en «stygg forbrytelse» og istemte det internasjonale koret som krever umiddelbar våpenhvile.

– Den kriminelle handlingen er en stygg forbrytelse begått av israelske styrker i Qana, det er et grovt brudd på alle internasjonale statutter, sier han.

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer det blodige angrepet og sier det er en forbrytelse.

Nå ber han FN overvåke en umiddelbar våpenhvile.

Både Hizbollah og Hamas går sterkt ut mot massakren. Hamas sier de holder «alle muligheter åpne» og Hizbollah sverger hevn.

– Denne fryktelige massakren kommer ikke til å forbli ubesvart, het det i en kunngjøring fra geriljagruppen.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt