• FN-utsending Kofi Annan møtte generalmajor Robert Mood i Genève onsdag, før nordmannen satte kursen mot Syria.

    FOTO: AP PHOTO/NTB SCANPIX

Norsk general på vei til Damaskus

Generalmajor Robert Mood er ventet å ankomme Damaskus torsdag. Mens kampene raser skal han forsøke å få regimet til å godta internasjonale observatører i Syria.

President Bashar al-Assad har sagt ja til spesialutsending Kofi Annans fredsplan for landet, men kampene ser ut til å fortsette med uforminsket styrke.

Mens Assads russiske allierte hevder syriske styrker har begynt tilbaketrekningen, melder aktivister fra opposisjonen om en opptrapping av den over et år lang konflikten. Samtidig fortsetter flyktninger å strømme over grensen til Tyrkia.

Les også

Nordmann skal lede FN-aksjon i Syria

Den norske generalmajoren Robert Mood (53) er på vei til Damaskus.

 

Den norske generalmajoren Robert Mood reiste onsdag kveld til Midtøsten og var torsdag ventet til Damaskus etter et stopp i Gulfen. Han har fått i oppdrag fra FN å undersøke om det kan utplasseres en observatørstyrke, som han i så fall selv skal lede.

Kamper nær Damaskus

Opprørssoldater og regjeringsstyrker var torsdag morgen i harde kamper i Douma nær Syrias hovedstad Damaskus, ifølge aktivister. Aktivistene i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder regimesoldater med støtte fra stridsvogner stormet Douma ved daggry. Samtidig pågikk det kraftig skyting.

Ifølge menneskerettsgruppa Amnesty International har 232 mennesker blitt drept siden Syria godtok Kofi Annans plan 27. mars. Minst 170 mennesker har ifølge aktivister mistet livet hittil denne uken, og volden driver stadig flere syrere på flukt.

Flere flyktninger

Bare det siste døgnet har over 1.000 flyktninger krysset grensen til Tyrkia, opplyser tyrkiske myndigheter torsdag. Det er en betraktelig økning fra de siste ukene, da rundt 3-400 syrere daglig har flyktet til nabolandet. Nærmere 21.000 syrere bor nå i flyktningleirer i provinsene Hatay og Gaziantep sør i landet.

- Vi er ennå ikke overbevist om at syriske myndigheter har noen som helst hensikt om å rette seg etter fristen 10. april, sa talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet onsdag kveld.

- Det vi har sett er, helt ærlig, en intensivering av artilleribombinger i store befolkningssentre som Homs og Idlib, sier Toner.

Våpenhvile fra 10. april

Annans svært omfattende fredsplan tar blant annet til orde for tilbaketrekning av syriske styrker fra byer, våpenhvile, politisk dialog og adgang for humanitær hjelp.

Fredsplanen skal gjelde fra tirsdag 10. april, og en eventuell observatørstyrke fra FN vil kunne fungere som en uavhengig kontroll av om avtalen blir overholdt. Men først skal norske Mood altså undersøke forholdene i det voldsherjede landet.

- Det handler om å finne ut hvordan man i praksis kan stanse volden på bakken i Syria. Hvordan man kan få partene til å forplikte seg til å stanse volden, som grunnlag for videre implementering av Kofi Annans sekspunktsplan, sa den erfarne militærtoppen onsdag.

Annan taler

En eventuell utplassering av en internasjonal observatørstyrke i Syria vil kreve en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan skal etter planen tale til FNs hovedforsamling om Syria torsdag. Mens SOHR sier den syriske hæren setter fyr på og plyndrer opprørernes hus over hele landet, hevder paraplyorganisasjonen Syrias nasjonalråd (SNC) at regimet begår folkemord mot det syriske folk. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt