• Mount Everest-ekspedisjonen ankommer Fornebu etter en vellykket ekspedisjon i mai 1985, anført av Arne Næss jr (midten). Bjørn Myrer Lund lengst til høyre.

    FOTO: SCANPIX

Norsk klatrelegende tatt av skred i Nepal

Hentet av helikopter, tilstanden er alvorlig.

Den norske klatreren Bjørn Myrer Lund (60) ble alvorlig skadet da han ble tatt av et snøskred på fjellet Pang Puche i Nepal torsdag kveld.

Lørdag klokken 15 la Medical Aid Mountaineering ut en melding på sine Facebook-sider om at Lund og Pasang Sherpa begge var tatt av skredet, men at begge overlevde og er fraktet til sykehus med redningshelikopter.

Lund var imidlertid den som pådro seg de mest alvorlige skadene.

Lørdag var tilstanden alvorlig, men stabil, og han skal ha blitt operert i Kathmandu søndag.

Ekspedisjonen er nå avbrutt, og de øvrige deltakerne er i ferd med å pakke ned utstyret for å komme seg ned fra fjellet.

Bjørn Myrer Lund ble tatt av skred torsdag.

FOTO: Samdo2012

Erfaren klatrer

Bjørn Myrer Lund er en av Norges mest erfarne klatrere. Han har besteget Kolsåstoppen mer enn 4000 ganger og har dessuten bred erfaring fra Himalaya og Alpene.

I 1985 deltok han i Arne Næss juniors ekspedisjon til Mount Everest. 21. april det året ble han og Odd Eliassen de første nordmennene til å bestige verdens høyeste fjell. Næss jr. nådde toppen åtte dager senere.

Myrer Lund er utdannet sykepleier og har hatt det medisinkske ansvaret på en rekke ekspedisjoner.

Ubesteget fjell

Fjellet han og de andre klatrerne var i ferd med å bestige er ifølge nettstedet norsk-klatring.no et ubesteget fjell på mellom 6500 og 7000 meter, som befinner seg på grensen mellom Nepal og Tibet.

Området skal ha vært stengt i lang tid på grunn av grensekonflikter.

 

Les også

Siste fra Verden