• Mohyeldeen Mohammad ble pågrepet da han kom med fly til byen Medina torsdag.

    FOTO: FRODE HANSEN/VG

Norsk muslim sendes ut av Saudi-Arabia

Saudiarabiske myndigheter har besluttet å deportere Mohyeldeen Mohammad (25) fra Larvik, som ble arrestert torsdag.

Norsk statsborger pågrepet i Saudi-Arabia

Den norske ambassaden i hovedstaden Riyadh jobber for å få klarlagt hvorfor 25-åringen ble pågrepet, hvorfor han ble besluttet deportert og hvor han blir sendt.

Mohyeldeen Mohammad kom i norske mediers søkelys da han i februar i fjor holdt appell under en demonstrasjon mot Muhammed-tegningene på Universitetsplassen i Oslo.

Foran 3000 demonstranter og et stort antall mediefolk advarte han mot et nytt 11. september, og høstet en storm av kritikk.

Rundt klokken 13 norsk tid søndag fikk ambassaden vite at Mohammad var hentet fra ventecellen på et avhørssenter i Medina, og kjørt til flyplassen i byen for deportasjon.

–Det er alt vi foreløpig vet. 25-åringen satt på en avdeling for utenlandske pågrepne, og det var der ambassaden fikk beskjed om at han skulle deporteres, sier UDs pressevakt Hilde Steinfeldt.

Må rydde opp25-åringens advokat i Norge, John Chr. Elden, sier det er flott om han nå sendes ut av Saudi-Arabia, men knytter arrestasjonen til tidligere kontakt mellom norske og saudiarabiske myndigheter.

Han sier det var kontakt i forbindelse med at Mohammad studerte i Medina i fjor, og måtte slutte rett etter at han kom med sine uttalelser i Norge.

–Jeg har forstått det slik at nerver knyttet til 10-årsdagen for 11. september-angrepet i USA var årsak til arrestasjonen i Saudi-Arabia. Problemet startet forrige gang han var i landet, etter at norske myndigheter sendte informasjon om ham. Så nå må de også rydde opp, sier Elden.

UDs pressevakt, Hilde Steinfeldt, sier den norske ambassaden har henvendt seg direkte til både utenriksdepartementet i Riyadh, politiet og andre instanser i sin jakt på informasjon om arrestasjonen og den oppgitte deportasjonen.

Hun presiserer at ambassaden vil fortsette dette arbeidet.

Taushet i PSTIfølge Dagbladet ble 25-åringen arrestert umiddelbart da han kom til Medina med fly torsdag.

Til avisen sier en talsmann for familien i går at Mohammad ikke hadde fått vite hva han var siktet for.

Men politiet i Medina oppga at det skjedde på bakgrunn av informasjon fra norske myndigheter.

Aftenposten forsøkte søndag forgjeves å få kontakt med PSTs kommunikasjonssjef Trond Hugubakken, men til Dagbladet opplyser han at tjenesten ikke kommenterer enkeltpersoner og deres forhold i utlandet, fordi dette er et UD-anliggende.

Les også

Siste fra Verden