• Palin provoserer igjen

    Se TV-intervjuet der Sarah Palin anklager mediene for å kjøre fram «blodanklager» mot henne.

    VIDEO:

  • Norskættede Michele Bachmann er den nye stigende kvinnelige stjernen på den konservative himmelen i USA.

    FOTO: MARK WILSON/AFP

«Norsk» utfordrer til Palin

Sarah Palin daler på meningsmålingene. Men en ny konservativ stjerne er på vei opp og frem i amerikansk politikk: den norskættede kongresskvinnen Michele Bachmann.

- Mine forfedre kom ikke fra Norge til USA for å få velferdsgoder, men for å få jord. Slik bruker kongresskvinnen Michele Bachmann familiens utvandring fra Norge for mer enn 150 år siden, som et politisk våpen.

I en tale i delstaten Iowa nylig tok hun i bruk, og det er ikke første gang, sin egen families utvandrerhistorie fra Norge. For å hylle amerikanske idealer og forklare hvorfor USA er et land som ikke minst er tuftet på lave skatter og stor personlig frihet. Spekulasjonene nå går om at Michele Bachmann ser for seg større oppgaver.

Staben hennes har fyrt oppunder ryktene om at hun kan tenke seg å stille opp i nominasjonen for å bli republikanernes presidentkandidat i 2012.

Iowa er sammen med New Hampshire først ute med å nominere kandidater. Hun er allerede en av Barack Obamas argeste kritikere i Kongressen.

Indre strid

Onsdag var det Bachmann som på vegne av nettopp Tea Party-tilhengerne innenfor Det republikanske partiet i Kongressen, svarte på Obamas tale til nasjonen. Dette skjedde i konkurranse med partiets offisielle talsmann for dagen, Paul Ryan.

CNN kringkastet hennes tale direkte. Hun har i dagevis satt sitt preg på det politiske ordskifte i USA.

Det republikanske partiet tonet ned at dette viste den indre spenningen som Tea Party-bevegelsen har skapt i partiet. Men det har gjort den meget konservative og taleføre damen fra Minnesota mer kjent. I tillegg bidro det til å dekke over hennes siste taletabbe. Der hevdet hun at de som forfattet USAs konstitusjon også avviklet slaveriet. For denne historiske tolkningen fikk hun stryk av historikere og masse pepper av politiske motstandere.

Den 54 år gamle juristen fra Minnesota var opprinnelig demokrat, men snudde etter at hun hadde støttet tidligere president Jimmy Carter. Nå har hun etablert seg som en viktig stemme på høyresiden i Det republikanske parti, og som en av de viktige stemmene på vegne av Tea Party-bevegelsen. Det siste er ikke like populært i den politiske vekkelsesbevegelsen som gjør et poeng av at den ikke har noen leder som taler på vegne av den.

Bachmann er en ivrig tilhenger av økt oljeutvinning nasjonalt, hun er selvsagt klimaskeptiker, imot å redde banker og stimuleringspakker, imot ekteskap mellom folk av samme kjønn, imot abort unntatt i tilfeller av incest og voldtekt – for å nevne noen av hennes klare standpunkter.

Lik Palin?

Mange sammenligner Bachmann med Sarah Palin. Det er ikke bare frisyren som tidvis ligner. De er på mange måter politiske tvillingsjeler, og Bachmann har vært en av dem som har støttet Palin. Nå kan de ende opp som konkurrenter om den republikanske nominasjonen til presidentvervet.

Sarah Palin har lenge vært den mest kjente kvinnelige konservative politikeren i USA. Nå kan hun få konkurranse. FOTO: REBECCA COOK/REUTERS

FOTO: REBECCA COOK

Palins stjerne er for tiden dalende på meningsmålingene, særlig blant såkalte uavhengige velgere.

Kommentatorer spør om folk er blitt trette av den tidligere visepresidentkandidaten. Hun har eget TV-show, er hyppig brukt politisk kommentator, forfatter og en politisk taler som får honorar i størrelsen 100.000 dollar (drøyt 580.000 kroner) for en tale.

New Hampshire innleder nominasjonskampen. Tidlig neste vinter vil New Hampshire velge sin kandidat. I en nylig offentliggjort meningsmåling blant antatte kandidater, er det Mitt Romney som leder stort med 35 prosent.

Ron Paul, kongressmann fra Texas får 11 prosent, eksguvernør i Minnesota Tim Pawlenty åtte prosent, Sarah Palin syv. Michelle Bachmann og Jim DeMint med fem prosent hver. Andre sentrale republikanske politikere det har vært spekulert rundt får tre prosent eller mindre.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Michele Bachmann

Født: Michele Marie Amble, 6. april 1956, i Waterloo, Iowa, i en lutheransk norsk-amerikansk familie. Flyttet til Minnesota som ung. Familie: Ektemann, fem barn og hun har hatt 23 fosterbarn, alle jenter. Karrière: Jurist, jobbet i skatteetaten før hun ble husmor på heltid. Medlem av delstatssenatet fra 2001. Fra 2007 kongressrepresentant for Minnesota. Støtte: Støttespiller for Tea Party-bevegelsen og initiativtager til Tea Party-gruppen innenfor Det republikanske parti i Representantenes hus.

Siste nytt