• Taliban-opprørere brukte maskingevær, automatgevær og panservernraketter mot de norske styrkene.

    FOTO: RUNE THOMAS EGE/FORSVARET

Norske ISAF-soldater: «Plutselig smalt det. De traff overalt»

Norske soldater forteller om kampene hvor minst 13 Taliban-soldater ble drept.

For andre gang på et halvt år har den norske ISAF-styrken deltatt i omfattende kamphandlinger i Afghanistan. Midt i mai var norske ISAF-styrker tre ganger i kamphandlinger med Taliban i Badghis-provinsen nord i Afghanistan. Minst 13 Taliban-soldater ble drept i kampene .

- Plutselig smalt det

250 norske soldater var involvert. Til Forsvarsnett forteller noen av dem som deltok i kampene, om hvordan de opplevde dem. Operasjonen i området var planlagt i lang tid. Inntil skumringen 13. mai hadde alt gått helt etter planen for de norske soldatene. - Vi hadde en samling for å gjøre oss klare for kvelden. Da smalt det plutselig. De traff overalt. Vi hørte kulene og så sporlysene lavt, høyt og mellom oss. En panservernrakett landet 40 meter fra der vi sto, forteller en av soldatene. - Jeg kom meg i stilling, og begynte å besvare ilden med et maskingevær for å gi de andre dekningsild, slik at de kunne komme seg i dekning, sier 23-åringen til Forsvarsnett.

- Dramatisk bare de første sekundene

Fra en avstand på ca. 1200 meter, gjennomførte Taliban-opprørerne det kompanisjef og major Rune Wenneberg beskriver som «et bra koordinert ildoverfall» mot soldatene fra Telemark bataljon. - De brukte maskingeværer, automatgevær og panservernraketter. Det eneste dramatiske i situasjonen var de første sekundene. Så gjorde vi det vi har gjort hundrevis av ganger på trening på Rena, tilrev oss initiativet og svarte med massiv, presis ild, sier Wenneberg til Forsvarsnett. Grenader Stian Storm (22) fra Moss satt sambandsvakt på en CV 90 stormpanservogn da skuddvekslingen startet. - Skuddene var ikke rettet mot oss. Men etter at vi besvarte ilden, kom det en del skudd i vår retning også, sier han.

Flere timers skuddveksling

Skuddvekslingene avtok i intensitet etter at de norske soldatene slo tilbake angrepet, men det tok flere timer før de siste skuddene falt. - Jeg var så fokusert at jeg aldri rakk å bli redd. Du blir selvfølgelig litt stressa, men jeg reagerte «på drill». Det er jo dette vi har trent på, sier en av soldatene. - Vi hadde jo tenkt en del på hvordan vi ville reagere hvis vi havnet i skuddvekslinger. Om noen ville legge seg ned eller stivne i panikk. Det skjedde ikke, sier sersjant og lagfører Sjur Grindstuen (31) fra Dovre. - Vi var så godt forberedt at alt nesten gikk av seg selv. Det viser at alle timene en har brukt på våpenpuss, pirking på detaljer og alt det andre en hater under førstegangstjenesten faktisk har en mening.

- Viser at treningen virker

De norske styrkene havnet de neste dagene på nytt i kamper med opprørere. Nordmennene brukte bombekastere, panservogner og fikk hjelp av allierte bombefly til å nedkjempe fienden. Ifølge Forsvaret ble ingen nordmenn eller allierte soldater drept eller skadet i kampene. - Dette viser at treningen vi gjør hjemme virker. Selv om vi ikke skal undervurdere fienden, er opprørerne teknologisk sett fullstendig underlegne og langt dårligere trent enn guttene og jentene våre, sier oberstløytnant Kjell Inge Bækken, sjef for den norske utrykningsstyrken.

Les også

Siste fra Verden

Fakta

De norske soldatene deltok i en operasjon ledet av International Security Assistance Force (ISAF) i Badghis-provinsen nord i Afghanistan da de ble angrepet. I operasjonen deltok styrker fra Afghanistan, Norge og flere andre ISAF-land. Hensikten med operasjonen var å bedre sikkerhetssituasjonen ved å hindre bevegelsesfriheten for Taliban og andre opprørsgrupper, og derved legge til rette for afghanske sikkerhetsstyrker og sivil bistand. Minst 13 Taliban-soldater ble drept i kampene. Ingen nordmenn eller allierte ble drept eller skadet.

Flere bilder

Ifølge Forsvaret slo de norske soldatene tilbake mot Taliban-opprørerne med overlegen slagkraft. FOTO: RUNE THOMAS EGE/FORSVARET

FOTO: RUNE THOMAS EGE/FORSVARET

Siste nytt