• Dette bildet viser en arbeider som holder på med manuell sandblåsing.

    FOTO: AMRF

Ny rapport avdekker livsfarlig sandblåsing i tekstilfabrikker

Flere store motehus skal benytte seg av fabrikker som utfører sandblåsing, på tross av at de selv har lagt ned forbud mot det.

I dag slapp det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign (CCC) en ny rapport om bruk av sandblåsing i tekstilindustrien. Sandblåsing er helsefarlig for arbeidere, og kan føre til den livsfarlige lungesykdommen silikose.

Bakgrunnen for rapporten er intervjuer med 73 arbeidere på syv forskjellige tekstilfabrikker i Bangladesh, samt intervjuer med eksperter på området.

Store motehus bruker sannsynligvis fabrikkene

Og i rapporten fastslås det at arbeidere ved tekstilfabrikker i Bangladesh, som hevdes å levere designerjeans til flere store motehus, utsetter seg for stor helserisiko fordi de utfører sandblåsing av jeans og andre klær av jeansstoff.

Sandblåsingen brukes i produksjonen av blekede jeans, for å få dem til å se «naturlig slitt» ut, noe som er svært populært på det vestlige markedet.

CCC Norge koordineres av Framtiden i våre hender, og fagrådgiver Carin Leffler forteller at de har indikasjoner på at flere store motehus benytter seg av fabrikker som utfører sandblåsing.

- Det er ikke knyttet opp mot spesifikke merker, men vi vet at sandblåsing forekommer rundt omkring. Det finnes bildebevis. Høyst sannsynlig så produserer selskapene som er omtalt i rapporten i disse fabrikkene, sier Leffler til Aftenposten.no.

Les også

- Lønnsøkningen er en fornærmelse

Tekstilarbeidere i Bangladesh har fått økt lønnen til 9 kr. dagen.

Dette på tross av at de fleste motehusene har vedtatt en policy som forbyr sandblåsing i egen leverandørkjede.

Leffler peker på at de som produserer sine bukser ved disse fabrikkene har et ansvar for å rydde opp i forholdene ved den enkelte fabrikk.

Ved fabrikkene utføres det ifølge rapporten både manuell og mekanisk sandblåsing. Manuell sandblåsing er den desidert farligste.

- Må endre designet på buksene

Arbeidere som er intervjuet forteller at de får beskjed om å bytte til manuell sandblåsning hvis leveringsfristen er i ferd med å overskrides.

En fabrikkeier har opplyst at det er umulig å produsere noen av designene som etterspørres av merkevareselskapene uten bruk av sandblåsing som blekingsmetode. Leffler mener derfor at motehusene bør endre designet på buksene.

- Når de ikke gjør endringer i designet og designet forutsetter sandblåsing, som gir det mest naturlig slitte uttrykket, så må de endre designet til noe som forutsetter mindre farlige produksjonsmetoder, påpeker Leffler.

Les også

De syr klærne våre for to kroner timen

Tekstilarbeiderne i Bangalore i India syr klær fra H&M og Nike til en lønn som ikke er nok til å leve av.

For det knytter seg en betydelig helserisiko til sandblåsing. Arbeiderne risikerer å pådra seg den livsfarlige lungesykdommen silikose. Sykdommen er forårsaket av innånding av krystalliske former av silisiumdioksid, den vanligste er kvarts.

- Atter en gang så ser vi at sandblåsing er livsfarlig. Folk pådrar seg silikose. Produksjonen i fabrikkene medfører smerte og død for arbeidere, sier Leffler.

- Det finnes ingen kur mot silikose. Pustemaskin og noen medisiner kan avhjelpe situasjonen, men det er ikke mulig å reversere sykdommen.

Krever importforbud

CCC krever at EU innfører importforbud på alle sandblåste klesplagg.

Rapporten ble presentert på en pressekonferanse i Geneve. Like i forkant av pressekonferansen avholdt CCC et ekspertmøte om bruken av sandblåsing, og nødvendigheten av å utvikle passende modeller for å gi kompensasjon til de arbeiderne som har fått påvist, eller kan få silikose.

I 2009 forbød den tyrkiske regjeringen bruk av sandblåsing etter at minst 52 tyrkiske arbeidere som hadde arbeidet med sandblåsing av klær døde som følge av at de hadde pådratt seg silikose.

Men forbudet har bare ført til at produksjonen har blitt flyttet til andre land. I tillegg til Bangladesh gjelder det land som Kina, Pakistan og Egypt.

- Derfor må vi ha tiltak på selskapsnivå, internasjonale konvensjoner og importforbud, sier Leffler.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Bakgrunn

Sandblåsing skjer nå man med meget høyt trykk blåser sand på en overflate.

Metoden brukes for å få jeansklær til å se «naturlig slitt» ut.

Sandblåsing med kvartssand som utføres manuelt fører til mye støv og innebærer stor risiko for at arbeiderne utvikler den uheldbredelige lungesykdommen silikose.

Silikose fører til at arbeiderne dør fordi lungene ødelegges og evnen til å puste svekkes.

Det finnes ingen kjent kur mot silikose.

Kilde: CCC

Siste nytt