• Medlemmer fra det høyre-ekstreme partiet Gyllen daggry holder vakt foran kommunehuset i Perama i tilfelle anti-rasister skal dukke opp.

    FOTO: Per Kristian Aale

Nynazister marsjerer inn i gresk politikk

For første gang siden militærdiktaturets fall for fire tiår siden vil nynazister sitte i den greske nasjonalforsamlingen.

Karim (25) går raskere. Kikker seg over skulderen. Solen er i ferd med å gå ned bak de falleferdige husene nord i Athen. Da ser han dem: 10-12 menn med svarte T-skjorter, finlandshetter, balltrær og kniver.

For tre år siden kom Karim fra Algerie. Han har likt seg i Hellas, men de siste månedene har han begynt å føle seg utrygg. Årsaken er borgervernet som jakter på innvandrere etter mørkets frembrudd.

Gjengen får øye på ham. Karim løper alt han klarer gjennom de folketomme gatene. Blodsmak i munnen, lårene verker av melkesyre. Kommer stadig nærmere. Snart klarer ikke Karim mer. Da snubler han.

Høyreekstrem vekst

Noen dager senere i havnebyen Perama, 20 kilometer vest for Athen. Nikolaos Michaloliakos (55), leder for det høyreekstreme Gyllent daggry, går opp på talerstolen i kommunehuset.

- Vi skal kaste alle innvandrere ut av Hellas; vi skal renske dette landet for søppel, skriker han med skingrende stemme.

Et par hundre tilhørere - pensjonister, unge damer med småbarn, en greskortodoks prest - bryter ut i trampeklapp. Langs veggene i salen står snauklipte og bredskuldrede menn. Flere gjør nazihilsen.

Les også

Nye demonstrasjoner i Hellas

Selvmordet til en gresk pensjonist midt i Athen er blitt et mektig symbol på hvor hardt budsjettkuttene har rammet folk flest.

De har svarte T-skjorter. På ryggen står det Gyllent daggry.

Ifølge meningsmålingene ligger partiet an til å få 5 til 6 prosent oppslutning i valget til ny nasjonalforsamling søndag. Det betyr opptil 20 av de 300 setene i parlamentet. Siste valg var oppslutningen 0,23 prosent.

- For første gang siden militærjuntaens fall i 1974 vil vi få et nynazistisk parti i nasjonalforsamlingen. Det kommer til å bli en dyrehage med representanter som skriker og lager bråk, tror Loukas Tsoukalis fra forskningsstiftelsen Eliamep.

Gyllent daggry ble grunnlagt av Michaloliakos, som har den greske fascistdiktatoren Joannis Metaxas som forbilde. Partisymbolet ligner på det nazistiske hakekorset. Flere av partimedlemmene har offentlig fornektet Holocaust, mens lederen Michaloliakos uttalte at «det er vinnerne som skriver historien». Han benekter at partiet er nynazistisk, men gjorde hitlerhilsen i bystyret i Athen i fjor. I hovedkvarteret står «Mein Kampf» og annen nazilitteratur åpent utstilt.

Økonomisk krise

I Perama har skipsverftet gått i stå på grunn av krisen. Tusenvis har mistet jobben. Arbeidsledigheten er på mellom 80 og 90 prosent. Skrot og skrap ligger slengt. Flokker med løshunder roter rundt i søppelen etter mat. Noen menn i fillete klær skyver på handlevogner fulle av skrapmetall. Over alt er det skilt med påskriften «Enoikiazetai» - «Til leie». Tomme og delvis knuste vinduer ser sørgelig på meg.

Utenfor kommunehuset står en rekke med bredskuldrede og snauklipte menn. De har greske flagg og svarte T-skjorter med påskriften Gyllent daggry på ryggen. De holder vakt i tilfelle antirasister skulle dukke opp.

På innsiden er det valgmøte.

- Reis opp. Lederen skal tale, sier Joannis Lajos, en diger, snauklipt muskelbunt som sitter i partiets sentralstyre.

Da Michaloliakos entrer salen, jubler folk. Et tyvetall partimedlemmer gjør nazihilsen.

- Før jobbet grekere her i havnen i Perama. Nå har innvandrerne tatt alle jobbene. Stem på oss og vi skal renske landet for denne dritten, skriker Michaloliakos mens han fekter vilt med armene. Flere ganger går han opp i fistel. Jevnlig blir han avbrutt av trampeklapp.

- De kaller oss nazister, men vi er nasjonalsosialister, fanatiske nasjonalister. Stemmer det ikke at nazistene klarte å skaffe arbeid til alle, roper han retorisk til vill jubel fra salen.

Partiet vil kaste ut alle innvandrere, sette inn spesialsoldater for

Les også

Opptøyer i Athen etter selv- mord utenfor parlamentet

Innbyggere i Athen la onsdag ned blomster ved stedet der en fattig og gjeldstynget pensjonist tok sitt eget liv. Så startet opptøyene.

å skyte dem som forsøker å ta seg illegalt inn i landet. Grensene skal minelegges. Innvandrere som bryter loven, skal dømmes til straffarbeid i spesielle interneringsleirer.

- Den økonomiske krisen forverres, fattigdommen brer om seg og arbeidsledigheten eksploderer. Det gir gode vekstvilkår for et parti som gir innvandrere skylden for alt som er ille, hevder Nikitas Kanakis, sjef for organisasjonen Verdens leger.

Ifølge flere estimater skal det være én million papirløse innvandrere i Hellas.

Det siste året har «Gyllent daggry» delt ut mat og klær til greker som er rammet av krisen. På hjelpepakkene står det: «Jeg stemmer på Gyllent daggry for å renske opp Hellas».

- Grekerne er ikke blitt høyreekstreme over natten. Gylletn daggrys høye oppslutning kan også ses som en protest mot det politiske systemet, fremholder valgforskeren Tomas Gerakis.

Borgervern

Partiet har dannet borgervern som skal «beskytte grekere mot kriminelle innvandrere».

- De angriper alle som har annen hudfarge, trakasserer dem eller banker dem opp. De behandler innvandrere som jødene i Tyskland på 30-tallet, mener Kanakis.

Vi skal kaste alle innvandrere ut av Hellas; vi skal renske dette landet for søppel. Nikolaos Michaloliakos, leder for partiet Gyllent daggry

Nord i Athen løper Karim for livet. Han snubler. Faller, men kommer seg på bena igjen. Mennene med svarte T-skjorter tar innpå. Karim orker ikke mer. Nå er det slutt. Da kommer et par mørkhudede menn gående. Gjengen kaster seg over dem, sparker og slår.

Karim slipper unna. Denne gangen. Han drømte om et bedre liv i Europa. Ville tjene penger til familien. Likte seg i Hellas. Nå angrer han.

- Jeg må komme meg vekk. Tyskland, Nederland, Norge. Eller hjem igjen. Alt er bedre enn dette.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Gyllent daggry (Chrysi Avyi)

  • Etablert i 1980 av dagens leder, Nikolaos Michaloliakos.
  • Michaloliakos har sittet i fengsel to ganger for å ha gått til angrep på en journalist og for ulovlig oppbevaring av eksplosiver.
  • I fengsel møtte han lederne for militærjuntaen som styrte Hellas fra 1967 til 1974. Ifølge ham selv la dette grunnlaget for dannelsen av partiet.
  • Forskere mener at partiet har en nynazistisk ideologi, noe partiet benekter. Partiet kaller seg nasjonalsosialistisk og ekstremt nasjonalistisk. Partiet har en rekke ganger benektet Holocaust.

Flere bilder

Leder for det høyreekstreme partiet Gyllen daggry, Nikolaos Michaloliakos (55), holder tale på et valgmøte i den greske havnebyen Perama.

Leder for det høyreekstreme partiet Gyllent daggry, Nikolaos Michaloliakos (55), holder tale på et valgmøte i den greske havnebyen Perama.

Athen: Karim (25) fra Algerie kom seg så vidt unna borgervernet fra det høyreekstreme partiet «Gyllen daggry». Nå vil han vekk fra Hellas.

Athen: Karim (25) fra Algerie kom seg så vidt unna borgervernet fra det høyreekstreme partiet «Gyllent daggry». Nå vil han vekk fra Hellas. FOTO: Per Kristian Aale