• Obama har gjennom hemmelige kanaler hatt direkte kontakt med Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei i et forsøk på å løse den anspente situasjonen, skriver New York Times.

    FOTO: REUTERS

Obama i hemmelig kommunikasjon med Khamenei

Har sendt en tydelig beskjed gjennom hemmelige kanaler til Irans øverste leder om at USA vil svare med våpen hvis landet stenger Hormuz-stredet.

Obama-administrasjonen sa klart fra sist helg om at USA vil sørge for å gjenåpne Hormuz-stredet dersom Iran gjør alvor av truslene om å stenge det strategisk viktige stredet.

De siste ukene har Iran vist frem nye raketter og gjennomført store marineøvelser nær det trange Hormuz-stredet. Stredet er det smaleste punktet i Den persiske gulf, og gjennom sundet passerer rundt 20 prosent av verdens produserte olje.

Hemmelig kontakt

Mandag kom også nyheten om at Iran har begynt å høyanrike uran dypt inne i et underjordisk anrikningsanlegg, og konflikten mellom USA, Israel og Iran ble ikke mindre da Iran i går beskyldte USA for å stå bak drapet på en kjemiingeniør som jobbet med landets atomprogram.

Les også

Dette kan bli ulovlig

Ifølge et omstridt lovforslag vil selv ikke Obama ha lov til å snakke med iranske representanter.

Fredag skriver New York Times at Obama-administrasjonen, i tillegg til de offentlige uttalelsene, også har opprettet direkte kontakt med landets øverste leder, ayatoallah Ali Khamenei, mens president Mahmoud Amadinejad er på reise i Sør-Amerika.

En slik kontakt kan om kort tid bli forbudt i USA. Representantenes hus vedtok med et overveldende flertall 14. desember et lovforslag som forbyr enhver kontakt mellom amerikanske og iranske tjenestemenn.

Rød linje

Kilder i Obama-administrasjonen sier til avisen at budskapet som blir formidlet gjennom kommunikasjonen er det samme - at Iran ved eventuell stenging av Hormuz-stredet krysser en "rød linje" som vil provosere frem væpnet respons fra USAs side.

Kildene vil ikke si hvordan denne uvanlige direkte kommunikasjonen mellom de to landenes myndigheter foregår, og vil heller ikke kommentere hvorvidt Iran har svart på henvendelsene.

USAs hangarskip vil fortsette sine jevnlige seilinger gjennom det viktige Hormuz-stredet til tross for Irans trusler om å stenge stredet.

FOTO: US NAVY/ AP

 

Representanter for Obama-administrasjonen sier til avisen at de fortsatt tror Irans trusler om å stenge stredet kun er brusing med fjærene og et forsøk på å drive opp oljeprisen. De viser til at Iran ved å blokkere stredet også blokkerer for mesteparten av sin egen oljeeksport, og for mye av mat og andre varer som skal inn til landet. En blokkering ville derfor utgjøre et økonomisk selvmord, hevder de.

Kan stenge

- De ville enkelt sagt sverge til en tilværelse i fattigdom. Jeg tror ikke de er i humør til et slikt offer, sier Dennis B Ross, som inntil sist uke var en av Obamas sentrale rådgivere.

Samtidig tviler ikke Pentagon på at landet har mulighet til å stenge stredet, hvis de skulle gjøre alvor av truslene.

- Det enkle svaret er ja, de kan stenge det, sa USAs forsvarssjef Martin Dempsey til CBS søndag.

Marineanalytikere New York Times har snakket med anslår at det vil ta amerikanske styrker alt fra et døgn til flere måneder å gjenåpne stredet, dersom Iran gjør alvor av truslene.

Samler støtte

Irans president Mahmoud Amadinejad ankom torsdag Equador, som er hans siste stopp på en rundreise i Sør-Amerika. Formålet med reisen er å samle støtte fra land som allerede har et kjølig forhold til USA, og for å undertegne samarbeidsavtaler.

Alle de fire landene presidenten har besøkt har gitt Iran klar støtte til å utvikle et atomprogram for fredelige formål. Iran selv nekter at de vil utvikle atomvåpen, slik vestlige land mistenker dem for å gjøre

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt