• FOTO: AP

Presidenten signerte lovforslag han selv mener vil bryte med USAs verdier

Obama sa ja til ubegrenset fengsling av amerikanere uten dom

Nyttårsaften signerte Barack Obama lovforslaget som i teorien kan putte amerikanere og andre bak lås og slå til de dør uten at de har fått prøvd saken sin i rettssystemet.

Som en del av forsvarsbudsjettet for 2012 (se side 265) signerte presidenten en lovpakke med blant annet  det omstridte lovforslaget som gir presidenten adgang til å fengsle personer – også amerikanere – uten noen som helst rettssak.

Vilkårene er at personen var involvert i angrepene 11. september 2001 eller er en person som er en del av eller i betydningsfull grad støtter al-Qaida, Taliban eller allierte styrker som begår fiendtlige handlinger mot USA eller deres koalisjonspartnere, «inkludert enhver person som har begått en krigshandling eller direkte støttet slike handlinger for å hjelpe disse fiendtlige styrkene».

I lovforslaget står det at disse personene kan holdes fanget under «the law of war» til de fiendtlige handlingene opphører. Dette gjelder også USAs egne statsborgere på amerikansk jord.

Opprinnelig stod det i lovforslaget at alle eventuelle rettssaker mot slike personer bare skulle skje i militærdomstoler, samt at en skulle åpne for å drepe slike mistenkte. Men dette ble droppet.

Obama: - Vil ikke bruke loven mot amerikanere

Det er bare presidenten som har utøvende makt til å gi en slik ordre, og Barack Obama har selv sagt at han ikke vil bruke loven han selv har signert mot amerikanere.

- Å gjøre det vil bryte med våre viktigste tradisjoner og verdier som nasjon, sa han i følge New York Times.

Obama har tidligere også ytret misnøye med dette forslaget, og har truet med veto. Men ifølge den amerikanske storavisen ble han fornøyd nok etter forhandlinger i kongressen.

- Det at jeg støtter denne lovpakken, betyr ikke at jeg støtter alt som er i den, sa Obama i en uttalelse sendt fra Hawaii hvor han er på ferie.

Obama lovet i presidentvalgkampen 2008 å stenge Guantanamo-basen på Cuba, men fangeleiren er fortsatt åpen.

FOTO: AP

 

I praksis har slik varetekt blitt brukt flere ganger etter 11. september – blant annet på Guantanamo. Men nå er det altså eksplisitt lovfestet.

Amnesty: - Farlig lov

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge er nok en gang skuffet over Barack Obama:

- Dette er et langt skrtt bakover og stikk motsatt av hva man kunne fovente av Obama.

Amnesty-lederen karakteriserer loven som «farlig».

- Det er viktig å legge merke til formuleringen «substantially supported», fordi det er en ganske ullen formulering og et tøyelig begrep. Det gir anledning til å internere folk som kanskje ikke har gjort stort mer enn å mene ting, advarer han.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge

FOTO: Cornelius Poppe/Scanpix

Det at Obama sier han ikke vil bruke den mot amerikanere beroliger ikke Egenæs.

 

- Om han ikke har mot og kraft til å ikke signere en slik lov, kan det tenkes at dersom løftet om at han ikke skal bruke den også er i fare om han blir presset til det senere.

Selv om loven nå viser til al-Qaida, Taliban eller «allierte grupper», frykter Egenæs at i fremtiden kan også andre grupper bli rammet av loven.

- Det er i hvertfall en viss sannsynlighet for at den kan brukes i andre sammenhenger.

Valget 2012

- Er Obama egentlig noe bedre enn Bush på disse områdene?

- Han har iallfall ikke klart å rydde opp etter Bush. Det eneste som er udelt positivt er at han forbød eksplisitt bruken av tortur, fortsetter Amnesty-lederen og kobler Obamas beslutninger opp mot presidentvalget i år:

- Dette viser at han i et valgår ikke greier å stå i mot presset fra ytterste høyre i Kongressen.

Kraftig kritikk i USA

Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU (American Civil Liberties Union) er en av dem som har kritisert loven i USA. I en pressemelding skriver organisasjonen at dette lovforslaget vil være skadelig for hans ettermæle, og mener at å internere amerikanere eller andre på amerikansk jord er i strid med grunnloven.

- Han vil alltid bli husket som presidenten som signerte loven som åpnet for ubegrenset fengsling uten tiltale eller rettssak, sier Anthony D. Romeo, en av lederne i organisasjonen og legger til:

- Dette er særlig farlig fordi det ikke har noen tidsbegrensingner eller geografiske begrensinger, og kan bli brukt av framtidige presidenter til å holde folk i varetekt fra hvilket som helst slagmark.

Romeo uttrykker skuffelse for Obama-administrasjonen, men håper at USAs høyesterett skal erklære loven ulovlig.

- Men Kongressen og presidenten har også en rolle å rydde opp i dette, fordi ingen amerikaner eller andre skal leve i frykt for at en framtidig president skal misbruke denne loven, avslutter ACLU-lederen.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Terrorisme vs. rettsstaten

Burde Norge hatt en lov som åpnet for ubegrenset varetekt uten dom eller kjennelse for mistenkte terrorister?