• FOTO: Reuters

Omstridt pave fyller 85

Pave Benedikt XVI ser på seg selv som den katolske kirkes beskytter og bevarer, og ønsker ikke å bli betraktet som reformator. Mandag fyller paven 85 år.

Den tyske teologen som før het Joseph Ratzinger, har vært overhode for den katolske kirke i sju år. Han er svært glad i skriftstedet Romerbrevet 12.2, der det heter: – La dere ikke prege av den nåværende verden.

Blant gratulantene som kommer til Vatikanet i Roma mandag, er en delegasjon fra delstaten Bayern i Tyskland, ledet av delstatens regjeringssjef Horst Seehofer.

Paven ble født i Bayern 16. april 1927, og har vært erkebiskop i delstatens største by München.

Pavens helse

Festlighetene vil uunngåelig nok bli preget av at paven er en gammel mann, og at hans helse viser enkelte tegn til å svikte. Blant annet har mange merket seg at han har begynt å bruke en plattform på hjul framfor å gå til fots inne i Peterskirken i Roma.

Vatikanet var ifølge nettstedet newsahead.com raskt ute med å avvise rykter om at paven ville kunngjøre sin avgang på 85-årsdagen. Den katolske forfatteren Antonio Socci vakte i september i fjor oppsikt med en artikkel der han skrev at paven vurderte å pensjonere se, fader Federico Lombardi, ble spurt om det stemte at paven ville benytte fødselsdagen til å varsle at han går av, svarte han at det viste han ikke noe om.

– Derimot er det klart at paven fortsatt kan oppfylle sitt svært krevende oppdrag, sa Lombardi.

«Guds rottweiler»

Benedikt har fått tilnavnet «Guds rottweiler», fordi han tilsynelatende mer enn noe annet er opptatt av å bevare en ren lære. Han har ikke vist vilje til å bevege seg en millimeter i stridsspørsmål som abort, prevensjon, homofili eller påbudet om at prester skal leve i sølibat.

Benedikt XVI har heller ikke medietekket og de diplomatiske evnene som preget hans forgjenger Johannes Paul II. I stedet tramper han etter manges mening i salaten, når han for eksempel med brask og bram fastslår at «utdeling av kondomer vil gjøre aidsepidemien verre».

Flere kommentatorer mener ifølge nyhetsbyrået DPA at paven selv ikke ønsker å være uvenn med noen. Men han mangler rådgivere som kan vise ham en vei ut av dagens heller ensomme tilværelse bak Vatikanets murer, blir det sagt.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt