Opprør i skyggen av Libya


I Irak er tusener demonstrerer samlet til «vredens dag». I Jemen er flere drept og åtte regjeringsmedlemmer går av i protest. I Algerie er en 19-årig unntakstilstand opphevet, og i Bahrain er politiske fanger satt fri. - Felles for landene der opprøret har vært mest akutt, er at de har hatt gamle ledere som har sittet i flere tiår, sier ekspert til Aftenposten.no.

Les også:

Mens verdens øyne er rettet mot Libya, der tusenvis forlater landet og Gadafi og hans tilhengere mister kontroll over stadig nye områder, fortsetter opprørene flere steder i den arabiske verden.

Minst to ble drept da titusener tok til gatene på det som omtales som Iraks «vredens dag» fredag, og i går trakk åtte høytstående representanter for Jemens regjeringsparti seg i protest mot den voldelige behandlingen av demonstranter og journalister. I Algerie ble unntakstilstanden opphevet etter 19 år i et forsøk på å komme demonstrantene i møte.

Midtøsten-ekspert Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener Jemen er det landet bortsett fra Libya som nå har størst potensiale til å eksplodere.

Landet topper også Economists «skokaster-indeks». Indeksen rangerer ut fra en rekke parametere - blant annet andel av befolkningen som er under 25 år, antall år myndighetene har vært ved makten og utbredelse av korrupsjon - de landene som har størst potensiale for politisk uro eller revolusjon.

Gamle ledere- Alle landene som nå er eller har vært under opprør har i forskjellig grad hatt autoritært styre. Felles for landene der opprøret har vært mest akutt, er at de har hatt gamle ledere som har sittet i flere tiår. Det har ført til at mange mener at nok er nok, sier Knut Vikør til Aftenposten.no.

Landene har også felles skriftspråk, og flere felles medier, som TV-kanalen Al Jazeera. Disse har spredt diskusjoner om demokrati og behov for forandring, som ifølge Vikør har modnet over 10-15 år. Informasjon om opprørene i andre land blir spredt via disse og sosiale medier, og inspirerer til demonstrasjoner.

FinanskriseFinanskrisen har også vært utløsende faktor for opprørene. I Algerie og Tunisia startet demonstrasjoner som sosiale opprør før jul. Vikør sier landene har hatt dårlig økonomi i mange år. På toppen av dette har et stort antall personer med utdannelse, som har hatt store forhåpninger om å få seg arbeid, mistet muligheter på grunn av finanskrisen.

- De ble stående på bar bakke, noe som har utløst et raseri som er blitt politisk ganske fort, forklarer Vikør.

- Når opprøret først starter, er det de nasjonale vilkårene som setter sitt preg på hvordan det går. Det er stor forskjell på den dramatiske utviklingen vi nå ser i Libya, og den mer fredelige utviklingen vi har sett i andre land, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kraftige protester utenfor Sanaa-universitetet i Jemen torsdag. FOTO:KHALED ABDULLAH / REUTERS.

FOTO: Khaled Abdullah

Jemen: Opprøret fortsetter - mange skutt- Opprørerne i regionen har hatt som mediestrategi at de venter til det har roet seg i ett land før det neste starter. Unntaket er Jemen, sier Vikør.

Etter Libya, er det situasjonen i Jemen som er mest foruroligende, mener han. Her har det parallelt med opprøret i Libya stadig vært demonstrasjoner og sammenstøt. Mange demonstranter er blitt skutt av politiet.

Onsdag trakk åtte høystående medlemmer av regjeringspartiet General People's Congress seg i protest mot den voldelige behandlingen av demonstranter og journalister, ifølge CNN.

Jemen har de siste årene vært rammet både av sjiamuslimske opprør, USAs jakt på al Qaida-grupperinger, vannmangel og høy arbeidsledighet. Demonstrantene krever at president Ali Abdullah Saleh, som har sittet ved makten siden 1978, trekker seg. De vil også ha større politiske friheter, og slutt på korrupsjon.

Saleh har sagt at han ikke vil stille til valg igjen, og at han vil opprette en overgangsregjering som skal legge til rette for frie valg. Men demonstrantene vil at han skal gå av umiddelbart, og fortsetter protestene.

- Det er helt forskjellige grupper som demonstrerer i forskjellige deler av landet. Det er fortsatt helt åpent hvordan dette vil ende, sier Vikør.

Irak - minst to skutt på «vredens dag»Også Irak har arrangert sin egen «vredens dag» - etter inspirasjon fra opprøret i Egypt. Tusener tok til gatene i byer over hele landet for å kreve slutt på korrupsjon og bedre sosiale tjenester. Til forskjell fra de fleste andre som protesterer i Midt-Østen, krever ikke demonstrantene i Irak regimeskifte.

I Bagdad strømmet hundrevis av demonstranter til Frigjøringsplassen, som var under strenge sikkerhetstiltak. Veiene var sperret av flere steder, og det var innført kjøreforbud i byen.

Minst to personer ble drept og 22 skadet da protestsene førte til sammenstøt i den nordlige byen Hawija. Seks andre skal være skadet i byen Sulaiman Pek, ifølge Reuters.

Les mer om opprøret i Irak:

Algerie: Unntakstilstand opphevetMyndighetene i Algerie opphevet tirsdag unntakstilstanden i et forsøk på å komme demonstrantene i møte. Unntakstilstanden ble innført for 19 år siden for å slå ned et islamistisk opprør. De siste årene har den mest blitt brukt til å holde regjeringsmotstand nede ved å begrense ytrings- og forsamlingsfriheten i landet.

Protestene mot president Abdelaziz Bouteflika, som har sittet ved makten siden 1999, startet før jul i frustrasjon over økte matpriser, høy arbeidsledighet og boligmangel. Hans parti har regjert landet siden det ble uavhengig i 1962.

- Hittil har det i Algerie vært små demonstrasjoner som regimet har klart å overmanne. Men det er snakk om at man også her vil lage en større demonstrasjon om en uke eller to. Det blir den store styrkeprøven, sier Vikør.

Les mer om opprøret i Algerie her:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fredagsbønn på Perleplassen i Bahrains hovedstad Manama. FOTO: HASAN JAMALI/ AP

FOTO: Hasan Jamali

Bahrain: Politiske fanger frigittI Bahrain har de primært sjiamuslimske opprørerne, inspirert av demonstrantene i Egypt, i flere omganger den siste uken okkupert Perleplassen midt i hovedstaden. Flere demonstranter er blitt drept og mange skadet, ettersom sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstrantene for å rydde plassen.

Onsdag frigjorde myndighetene flere politiske fanger i et forsøk på å roe gemyttene.

Landet har sjiamuslimsk flertall, mens sunnimuslimene styrer landet. Opprørerne hevder imidlertid at dette er et nasjonalt, ikke religiøst opprør. De krever innføring av konstitusjonelt monarki. Noen vil også fjerne hele kongefamilien, som har styrt landet siden 1700-tallet.

- USA har sterke interesser i landet i og med at de har militærbase der. Det virker stabiliserende. Mitt tips er at de vil komme frem til en omforent løsning som gir større rom for demokrati under kongens styre, og at det blir åpnet for at sjiapartiet får en plass i regjeringen, sier Vikør.

Les mer om opprøret i Bahrain her:

Iran: Ahmadinejad oppfordrer naboland til å høre på protesteneIrans president Mahmoud Ahmadinejad gikk onsdag ut og oppfordret Midt-Østens ledere til å høre på protestene fra innbyggerne, ifølge CNN. Dette til tross for at han selv har slått hardt ned på alle opprør etter at de på nytt blusset opp 14 februar.

Flere demonstranter skal ha blitt skutt, og mange skadet, av sikkerhetsstyrker de siste ukene.

Opposisjonen i Iran har jevnlig tatt til gatene etter valget i 2009, og presidenten anklages for omfattende valgfusk.

Tunisia - protester mot overgangsregjeringenFlere titusen mennesker demonstrerer fredag mot overgangsregjeringen i Tunisia, og krever at den går av, melder NTB.

Ifølge tunisisk politi har opptil 100.000 mennesker, de aller fleste studenter, samlet seg i sentrum av hovedstaden. Samtidig sirkulerer flere militærhelikoptre i luften over demonstrantene.

Demonstrasjonen er ifølge både arrangørene og Røde Halvmåne den største i landet siden president Zine El Abedine Ben Ali ble tvunget til å gå 14. januar etter det som har fått navnet «Jasminrevolusjonen».

Opprøret i Tunisia ble utløst i desember da en mann tente på seg selv i desperasjon fordi han ikke fikk jobb. Tusenvis tok til gatene for å demonstrere mot vannstyre, korrupsjon, eskalerende matvarepriser og for større politiske rettigheter.

De vellykkede protestene inspirerte opprørerne i Egypt, som til slutt lykkes med å tvinge president Husni Mubarak fra makten.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt