• En soldat poserer på en tanks utenfor presidentpalasset i Bamako i Mali.

    FOTO: FOTO: SCANPIX

Opprørere i Mali rykker fram etter kuppet

Mali er suspendert fra Den afrikanske union (AU), mens EU stanser alt bistandsarbeid. Men det hindrer ikke tuaregopprørerne, som ser ut til å nyte godt av kaoset i landet.

Det er ikke aktuelt å la Mali delta i AUs aktiviteter før grunnloven er gjeninnført, lød beskjeden fra AUs freds- og sikkerhetsråd fredag.

Samtidig fikk AU forsikringer om at president Amadou Toumani Touré er i sikkerhet, og at han blir beskyttet av flere tilhengere.

- Presidenten er helt sikkert i Mali. Ifølge forsikringene vi får fra dem som beskytter ham, befinner han seg ikke så langt fra Bamako, sier leder for AU-kommisjonen Jean Ping.

Inntok by

Mens både AU, EU og USA har reagert kraftig på kuppet og iverksatt straffetiltak, ser den ustabile situasjonen ut til å ha gagnet tuaregopprørerne.

Fredag ble det meldt at offensiven nord i landet fortsetter, og at opprørerne har tatt kontroll over byen Anefis, som ligger mellom to viktige byer i ørkenen.

Mali sliter både med opprør og en stadig verre matkrise. Landet har lenge fungert som base for militante islamister og brukes også som gjennomfartsåre for narkotikasmugling. Landet regnes derfor som viktig både når det gjelder bekjempelse av terror og narkotika.

Begrunnelsen for kuppet var misnøye med hvordan Malis regjering har taklet tuaregopprøret.

- I god behold

Kupplederne i Mali lovet fredag å overlate de tidligere makthaverne uskadede til domstolene i landet.

- De er i god behold. Vi kommer ikke til å røre et hår på hodene deres. Jeg vil overlate dem til domstolene slik at Malis folk får vite sannheten, sier en talsmann for kuppmakerne, kaptein Amadou Sanogo.

Flere statsråder skal være i kuppmakernes varetekt, men det er uklart hvor mange fanger de har tatt.

President Touré har angivelig søkt tilflukt i en militærforlegning der han voktes av lojale medlemmer av presidentgarden, mens kuppmakerne har tatt kontroll over presidentpalasset.

Malis forsvar teller bare 7.000 soldater, og det er uklart hvor mange av dem som slutter opp om kuppmakerne.

Tuaregoffensiv

En offiser i byen Kidal forteller at tuaregene i geriljatruppen MNLA har overtatt en militærleir 10 mil unna, etter at regjeringshæren ble nødt til å trekke seg tilbake. Mye tyder på at opprørerne forsøker å utnytte forvirringen som har oppstått i kjølvannet av kuppforsøket.

- Det finnes ikke lenger noe militært lederskap. Opprørerne kommer til å overta byene i nord, sier en kilde i byen Timbuktu.

Uroen nord i Mali har forverret seg etter den vestlige militæraksjonen i Libya, som endte med at diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet. Årsaken er at tuareger som tidligere jobbet som leiesoldater i Libya, nå har vendt tilbake til hjemlandet Mali og sluttet seg til MNLA.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt