• Pakistanske Geo TV viste disse bildene av stedet der Bin Laden ble drept, byen Abbottabad nord for Islamabad.

    FOTO: GEO TV/AP/SCANPIX

Osama bin Laden drept i Pakistan

Amerikanerne overvåket en av bin Ladens mest betrodde kurerer, og fant terrorlederen.

I natt kunne president Barack Obama annonsere en viktig seier for USA: Osama bin Laden var sporet opp i en villa i Abbottabad, nord for Islamabad i Pakistan, etter nitid etterforskning.

Der ble han skutt og drept av amerikanske styrker, angivelig uten at selv pakistanske myndigheter ble informert om operasjonen på forhånd.

Mandag begynner det å sive ut flere detaljer om hvordan amerikanerne fant den beryktede al Qaida-lederen, som i nesten 10 år var verdens mest ettersøkte mann.

Informasjon fra fanger her i Camp X-Ray på Guantanamo Bay, Cuba, hjalp CIA med å spore opp Osama bin Laden. FOTO: SCANPIX

FOTO: STR

Overvåket siden august i fjorIfølge New York Times var det en av terrorlederens mest betrodde kurerer som ledet amerikansk etterretning på sporet av bin Laden. Blant annet ved hjelp av informasjon fra fanger holdt i Guantanamo-leiren på Cuba, fikk CIA endelig frem navnet på kureren for fire år siden. Avisen baserer saken på anonyme kilder.

Video

Historien om Osama bin Laden

Neste jobb var å finne ut hvor han opererte. Dette ga dem i august i fjor informasjon om et stort villakompleks i Abbottabad, utstyrt med en betongmur på mellom fire og seks meter rundt eiendommen.

Komplekset var altfor stort til bare å huse kureren og hans familie, og spørsmålet var hvilke andre personer som oppholdt seg der. Satelittbilder ble brukt til å analysere trafikken til og fra huset, der beboerne skal ha vært så engstelige for å etterlate seg spor at alt søppel ble brent før det ble tatt ut av villakomplekset.

Huset ble bygget i 2005, og kostet rundt en million dollar – en svært høy sum etter pakistansk målestokk.

Pakistanske soldater patruljerer utenfor anlegget hvor Osama Bin Laden ble drept. Huset ligger i Abbottabad, i nærheten av hovedstaden Islamabad.

FOTO: FAISAL MAHMOOD

Tok 40 minutterAllerede i september konkluderte CIA med at det var svært sannsynlig at det var gjemmestedet til bin Laden de hadde funnet, skriver USA Today. Også her er det kun anonyme kilder som uttaler seg.

Første gang en konkret operasjon mot villakomplekset ble diskutert på høyeste hold, med Obama til stede, var 14. mars. Etter det ble det holdt ytterligere fire møter der presidentens sikkerhetsrådgivere deltok.

I selve operasjonen søndag, ble både Osama bin Laden og en av hans sønner drept. Raidet som hadde blitt planlagt i ukevis, var over på rundt 40 minutter. Amerikanske soldater og tjenestemenn ble fløyet inn i helikopter, og forlot stedet med bin Ladens døde kropp om bord.

Video

- bin Laden er død

Pinlig for PakistanSamtidig som Bin Laden var en hovedfiende også for Pakistan, peker flere analytikere at drapet på terrorlederen vil kaste negativt lys over den pakistanske regjeringen.

Mens vestlige etterretningskilder lenge har ment at Bin Laden befinner seg i Pakistan, har dette blitt benektet av pakistanske myndigheter. Det har også lenge vært spekulert i om deler av pakistanske etterretningen har dekket terrorlederen.

- Det er velkjent for amerikanerne at Pakistan er en støttespiller i krigen mot terror, men at de også har mange tjenestemenn som støtter al Qaida og Taliban, sier PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken til Aftenposten.no.

- Spent forholdIronisk nok ligger en krigsskole for det pakistanske forsvaret i Abbottabad, som ligger bare en times kjøring fra Islamabad. Byen er også er dominert av pensjonerte militærtjenestemenn.

Flere amerikanske aviser skriver at pakistansk etterretning helt bevisst ikke ble informert før amerikanerne slo til mot villakomplekset søndag.

Sikkerhetsanalytiker Imtiaz Gul sier til den pakistanske avisen Dawn.com at pakistanske politikere nå må svare for hvordan Bin Laden kunne bo i luksus, så nær hovedstaden.

- I en tid fremover vil det bli spenninger mellom Washington og Islamabad fordi Bin Laden bodde her, så nær Islamabad, sier han.

Video

- En god dag for Obama

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt