• Karikaturtegningene av Muhammed utløste voldsomme demonstrasjoner flere steder i verden.

    FOTO: AP Photo/Dima Gavrysh

Pågrepet for terrorplaner mot Jyllandsposten

To menn er pågrepet i USA, siktet for å ha planlagt terrorangrep mot mål i Danmark.
De to mennene ble pågrepet i Chicago henholdsvis 3. og 18. oktober, opplyser amerikanske myndigheter. Siktelsen har vært holdt hemmelig av hensyn til etterforskningen.

Den ene siktede er amerikansk statsborger, mens den andre er kanadisk. Begge er bosatt i Chicago og har bånd til Pakistan, opplyser US Justice Department.

Mennene er siktet for å ha medvirket til å planlegge terroraksjoner i utlandet.

- Spanet i Danmark

Ifølge siktelsen skal den 49 år gamle amerikanske statsborgeren ha spanet på potensielle terrormål i Danmark under reiser i januar og juli i år. Han skal ha rapportert til en gruppe i Pakistan.

Denne gruppen er identifisert som Harakat-ul Jihad Islami (HUJI), en terrorgruppe med bånd til Al-Qaida. Også gruppen Lashkar-e-Taiba er nevnt i siktelsen.

Det finnes ellers et utall islamske miltaristiske grupperinger i Pakistan og Kashmir. Les om dette i rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt.

- Jyllands-Posten terrormål

Ett av terrormålene som ble vurdert, var lokalene til avisen Jyllands-Posten, som publiserte de omstridte Muhammed-karikaturene i 2005.

Ifølge amerikanske myndigheter spanet den siktede amerikaneren på avisens lokaler i Århus og København. I korrespondansen med de pakistanske gruppene skal terrorplanen ha gått under kodenavnet "prosjekt Mikke Mus"

Gruppen skal også ha vurdert å likvidere avisens kulturredaktør Flemming Rose og tegneren Kurt Westergaard, som var mannen bak tegningene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTO: Preben Hupfeld

Hadde videoer i bagasjen

49-åringen ble pågrepet på O’Hare International Airport i Chicago 3. oktober, idet han skulle fly til Pakistan. I bagasjen fant politiet en minnepinne som inneholdt rundt ti videoopptak fra København.

Blant filmene var flere opptak av Jyllands-Postens lokaler, Hovedbanegården og militære anlegg.

I forhør hos FBI har den siktede amerikaneren innrømmet at han også spanet på den jødiske synagogen i København. 49-åringen hadde reservert flybilletter fra Atlanta til København 29. oktober.

Den andre siktede er en 48 år gammel forretningsmann - opprinnelig fra Canada - som ble pågrepet 18. oktober i Chicago. Han skal ha finansiert virksomheten til 49-åringen, men benekter på det sterkeste at han har medvirket til å planlegge et terrorangrep.- Han er en respektert forretningsmann i Chicago. Han avviser blankt anklagene og ser frem til muligheten til å renvaske seg i en rettssak, sier hans advokat, Patrick Blegen, til nettstedet Chicago Breaking News.

Samarbeidet med danskene

Pågripelsen kommer etter et samarbeid mellom FBI og den danske etterretningstjenesten PET.

- I PET ser vi på denne saken med stort alvor. Den ene av de pågrepne har et omfattende nettverk med ledende militante ekstremister i Pakistan - som ikke bare ønsker å ramme Danmark, men som også tidligere har vist at de har evne til å utføre hensynsløse terrorhandlinger, sier sjefen for Politiets etterretningstjeneste i Danmark, Jakob Scharf, i en pressemelding.

Scharf sier at et angrep neppe var nært forestående, men at man nå vil ta kontakt med potensielle terrormål og vurdere sikkerheten.

Ifølge PET-sjefen vurderte de to siktede å bruke en rekke ulike våpen i et angrep - både håndvåpen og eksplosiver.

Taust hos PST

Informasjonssjef Martin Bernsen i norske PST sier at han per nå ikke har noen kommentar til saken, eller til hvorvidt den kan ha forgreninger til Norge.

Han sier imidlertid at han kjenner til saken, men at det er danske PET som «eier» den.

- Det vi kan si er at trusselnivået i Norge er uendret, og at det fremdeles er lavt, sier Bernsen til Aftenposten.no tirsdag ettermiddag.

FOTO: Liz Wilkinson Allen

Les også:

Les også

Siste fra Verden

AL-QAIDA-GRUPPER

Noen av de viktigste gruppene vestlig etterretning mener al-Qaida samarbeider med eller har infiltrert: Islamsk Gruppe (Egypt) Islamsk Hellig Krig (Egypt) Bevæpnet Islamsk Gruppe - GIA (Algerie) Salafist Gruppe for preken og kamp - GSPC (Algerie) Jaish Aden Abin al Islami (Jemen) Moro islamske frigjøringsfront - MILF (Filippinene) Abu Sayaaf Gruppe - ASG (Filippinene) Sipah e Sahaba (Kashmir) Hizb-al-Islami (Kashmir) Harakat ul Mujahjideen (Pakistan) Harakat-ul Jihad (Kashmir) Hizballah (Libanon) Hamas ( palestinske områder på Vestbredden og i Gaza) Det Islamske Parti (Tyrkia) Lashkar-e-Toiba (Pakistan)

Siste nytt