Polisario løslater alle marokkanske krigsfanger

Frigjøringsbevegelsen Polisario-fronten i Vest-Sahara løslot torsdag alle de 404 marokkanske krigsfangene som bevegelsen har hatt i sin varetekt.

Polisario offentliggjorde beslutningen onsdag kveld, og torsdag ble den bekreftet av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Geneve.

- Vi er svært glade for denne beslutningen og mener Polisario med dette viser stort mot og kompromissvilje, sier pressetalsmann Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Løslatelsene kommer etter at USA har fungert som mekler i konflikten, og de løslatte fangene blir fraktet til Marokko hvor de skal gjenforenes med familiene sine, melder nyhetsbyrået Reuters.

ICRC har de senere år sendt tilbake mer enn 2.000 marokkanere som er tatt til fange av Polisario i løpet av den 16 år lange geriljakrigen med Marokko om Vest-Sahara. FN klarte å fremforhandle en våpenhvile i 1991, som blant annet innebar at krigsfangene skulle løslates.

Noen av de marokkanske soldatene som nå blir løslatt, har sittet i varetekt i Polisarios hovedbase in Tindouf i Algerie, langt inne i Sahara, i over 20 år. ICRC har besøkt dem med jevne mellomrom.

Smertefull beslutning

- Vi vet at dette er en meget smertefull beslutning for Polisario å ta nå. Marokko har holdt Vest-Sahara okkupert i 30 år og viser ingen vilje til å etterleve FNs og verdenssamfunnets krav om å akseptere en folkeavstemning om landets framtid, sier Hansen.

«Polisario utfordrer med dette Marokko til å stoppe den brutale undertrykkelsen av befolkningen i Vest-Sahara, løslate alle fanger og akseptere en fredsløsning for området,» skriver Støttekomiteen for Vest-Sahara i en pressemelding.

En kilde i den marokkanske regjeringen sier at fangene vil bli ønsket velkommen hjem i Agadir i den sørlige delen av Marokko torsdag kveld. Den amerikanske senatoren Richard Lugar, som er leder for Senatets utenrikskomité, er sendt av president George W. Bush for å følge løslatelsen.

Håper på løsning

Beslutningen om å løslate fangene kan føre til et bedre forhold mellom Marokko og Algerie, som i alle år har støttet Polisario og latt geriljabevegelsen operere fra algerisk territorium. Men alle forsøk på å oppnå en permanent løsning på den langvarige konflikten, har hittil vært mislykket.

Marokko okkuperte den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara i 1975, straks den var blitt uavhengig av Spania. Regjeringen i Marokko sier den kan akseptere en utstrakt grad av selvstyre, men at selvstendighet for det fosfatrike området er utelukket.

Polisario sier de håper løslatelsen kan bidra til det blir lettere for FNs nyutnevnte utsending til området å finne en løsning.

- Dette håper vi skal bidra til å skape et klima som kan føre til en fredsdynamikk, som vi gjerne vil tro kan bli irreversibel, sa Polisarios Europa-representant Mohamed Sidati torsdag.

USA håper løslatelsen kan bidra til at Marokko aksepterer en folkeavstemning, men observatørene er ikke optimistiske. I mai ble en rekke uavhengighetsaktivister arrestert og dømt til lange fengselsstraffer etter en stor demonstrasjon i hovedstaden Laayoune.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt