• Nina Lagergren krever at svenske myndigheter fortsetter jakten på sannheten om halvbroren Raoul Wallenbergs skjebne.

    FOTO: AP/SCANPIX

Raoul Wallenbergs mor
og stefar begikk selvmord

Den svenske krigshelten Raoul Wallenbergs mor og stefar begikk selvmord i 1979, fortvilet over sønnens skjebne og sønderknust over at svenske myndigheter sviktet. Nå forteller Wallenbergs halvsøsken historien de har båret på i 30 år.

Den oppsiktsvekkende opplysningen om ekteparets selvmord kommer frem i The Wall Street Journal. Avisen har brukt 26 måneder på å granske tidligere ukjente dokumenter i Wallenberg-saken.

Raoul Wallenberg ble født inn i et mektig dynasti av finans- og forretningsfolk. Men det var diplomat han skulle bli.

Han var 31 år gammel da han i 1944 reiste til Budapest og den svenske utenriksstasjonen der. Han skulle delta i det amerikansk-initierte arbeidet med å berge flest mulig jøder unna gasskamrene. Nazistene hadde allerede deportert mer enn halvparten av Ungarns 750.000 jøder.

Passet som reddet liv

Wallenberg delte ut såkalte Schutzpass (beskyttelsespass) til jøder i Budapest. Dokumentet var påstemplet «Svédország» (Sverige) og de karakteristiske tre kronene.

En av hans kompanjonger, journalisten og forfatteren Valdemar Langlet, utstyrte en rekke bygninger med navn på fiktive svenske institusjoner og erklærte at de var svensk territorium.

Der kunne flere tusen jøder søke tilflukt.

Wallenberg fulgte jødenes dødsmarsj fra Ungarn til Østerrike og delte ut mat, medisiner og «schutzpass». Hans innsats reddet livet til minst 15.000, kanskje så mange som 30.000 jøder.

Mysteriet Wallenberg

I desember 1944 skrev Wallenberg til moren Maria Wising Wallenberg og fortalte at de sovjetiske troppene sto så nær byen at han kunne høre kanontordenen. Han ventet å være tilbake i Sverige ved påsketider. "Kjære mor, jeg sier adjø for i dag", avsluttet han brevet.

17. januar 1945 ble han arrestert av sovjetiske offiserer, etter ordre fra Moskva.

Det svenske utenriksdepartementet tok kontakt med sovjetiske myndigheter og fikk da vite at Wallenberg var i deres varetekt. Ifølge både svenske og sovjetiske arkiver unnlot Stockholm å følge opp dette svaret.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTO: AP

I midten av februar henvendte Raoul Wallenbergs mor seg til den sovjetiske ambassaden i Stockholm. Hun fikk vite at sønnen var i Sovjetunionen og ble fortalt at han ble godt behandlet.

Svenske myndigheter stilte ingen spørsmål om når Wallenberg ville bli løslatt, selv om arrestasjonen av en diplomat var klart i strid med internasjonal lov. Svenskene var angivelig redde for å irritere den raskt voksende supermakten i øst.

Mysteriet Wallenberg er aldri blitt løst. Ifølge sjeflege Alexander Smoltsov i Lubjanka-fengselet døde Wallenberg på cellen etter et hjerteinfarkt i 1947. I desember 2002 sa et medlem av det russiske vitenskapsakademiet, Aleksander Jakovljev, at han hadde grunn til å tro at den svenske diplomaten var blitt henrettet.

FOTO: AP

Flere vitner hevdet imidlertid å ha sett Wallenberg i fangenskap etter 1947.

Hans mor og stefar hadde ingen sikker informasjon, og de ga ikke opp håpet om å finne sønnen i live. I 1956 skrev Maria Wising Wallenberg og Fredrik von Dardel et brev som de ville at Sveriges statsminister Tage Erlander skulle ta med til Moskva.

"Vi håper en dag å kunne være sammen med deg igjen, kunne kysse deg og holde hendene dine og høre din elskede stemme", står det i brevet.

Men Raoul kom ikke hjem.

Den siste skuffelsen

Prosessen kostet dem sparepengene, helsen - og til slutt livet. De begikk selvmord ved hjelp av sovepiller i 1979 - først han, så hun to dager senere, skriver The Wall Street Journal.

Fredrik von Dardel var da 93 år gammel, Maria Wising Wallenberg var 84. De hadde fattet nytt håp da svenske myndigheter igjen tok saken opp med Moskva. Men svaret var nedslående. De oppfattet det som et standardsvar: Raoul Wallenberg døde i 1947, lød meldingen.

FOTO: Arthur Max

- Skuffelsen ble for stor, sier Raouls halvsøster Nina Lagergren (88) til Svenska Dagbladet.

Hun hadde forsøkt å få foreldrene til å tenke på annet enn den forsvunne sønnen.

- Det beste jeg kunne gjøre for Raoul var å gi dem et virkelig liv, sier hun til The Wall Street Journal.

Men hennes anstrengelser var ikke til hjelp.

Hun og broren Guy von Dardel undertegnet foreldrenes dødsannonse slik: "Nina Lagergren, Guy von Dardel og Raoul Wallenberg".

I 1989 fikk Nina Lagergren overlevert halvbrorens diplomatpass, adressebok og et fangeregisterkort fra sovjetiske myndigheter.

- Jeg vil oppfordre Sverige til å få klarhet i Raouls skjebne i Sovjet. Det er det minste man kan forlange. Det er viktigere enn alt annet, sier Nina Lagergren til avisen.

Annan: - Man må fortsette å pirke

WSJ-journalist Joshua Prager har intervjuet en lang rekke mennesker under sin 26 måneder lange granskning av Wallenberg-gåten. Han har som første utenforstående fått adgang til de dokumenter Raouls halvbror Guy von Dardel har samlet. Funnene presenteres i artikkelen "The Wallenberg Curse".

- Russiske ledere preges fortsatt av ambivalens og forlegenhet når spørsmålet om Raoul Wallenberg bringes på bane, sier tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan til The Wall Street Journal. Annan er gift med Wallenbergs niese (Nina Lagergrens datter) Nane og tok i sin tid saken opp med Vladimir Putin. - Man må fortsette å pirke, legger han til.

Video: Se journalisten Joshua Prager fortelle om gåten Raoul Wallenberg.

Det svenske utenriksdepartementet har samlet alt tilgjengelig
Wallenberg-materiale i denne databasen.

Les mer om Raoul Wallenberg på Wallenberg-komiteens hjemmeside.

FOTO: LAJOS SOOS

Les også

Siste fra Verden

Raoul Gustaf Wallenberg

Svensk diplomat, født 1912. Faren Raoul Oscar Wallenberg døde tre måneder før Raoul ble født. Wallenberg arbeidet under den annen verdenskrig ved den svenske legasjon i Budapest med å hjelpe forfulgte ungarske jøder. Ved hjelp av midlertidige svenske pass ble tusenvis av jøder reddet unna konsentrasjonsleirene. Arrestert av sovjetiske myndigheter i januar 1945. De meldte til å begynne med at Wallenberg hadde det bra og snart ville bli løslatt, men hevdet senere at han døde i fengsel i 1947. Flere vitneprov tydet på at han var i live etter dette tidspunkt. Wallenbergs uvisse skjebne var stadig fremme under den kalde krigen, bl.a. under president Carters kampanje for menneskerettigheter i Sovjetunionen i 1970-årene. Etter Sovjetunionens fall er de sovjetiske arkiver gjort tilgjengelig for svenske forskere, og det er overveiende sannsynlig at Wallenberg døde 1947. Offisielt døde han 16. juli 1947. Kilde: Store norske leksikon

Siste nytt