• Ferger sitter fast i isen

    Den svenske Kustbevakningen opplyser at seks ferger sitter fast i isen utenfor Kapellskär i Sverige, og driver mot grunnen ved Tjärven i Østersjøen. FOTO: KUSTBEVAKNINGEN

    VIDEO:

  • Over 50 skip var innefrosset i store ismasser i Østersjøen, blant dem flere store passasjerferger.

    FOTO: Kustbevakningen

Reddet ut fra ismassene

- Det var bare is så langt vi kunne se, forteller Lena Dornis, som satt innefrosset i Østersjøen sammen med 1000 andre passasjerer om bord i finlandsfergen Amorella.

Viking Line-fergen ble reddet fra isen av svenske isbrytere natt til fredag.

Da satt fremdeles rundt 50 fartøy, blant dem flere store passasjerferger, fast i Østersjøen, og arbeidet med å trekke dem løs viste seg å være svært vanskelig.

Fredag formiddag var imidlertid alle skipene kommet løs, opplyser svenske sjøfartsmyndigheter i følge NTB.

Noen timer før hadde Dornis og de andre reisende om bord på Amorella omsider kommet til havn i Stockholm, et halvt døgn etter at de egentlig skulle ha lagt til kai.

- Vi kom løs i 03-tiden i natt, forteller en lettet Lena Dornis (50) fra Västerås til Aftenposten.no.

Lena Dornis (50) fra Västerås om bord på Viking Line-fergen Amorella. MMS-FOTO: PRIVAT

FOTO: MMS: PRIVAT

Passasjerene beordret foran i båtenHun gikk ombord i finlandsfergen onsdag kveld sammen med datteren på 15 og hennes jevnaldrende venninne.

- Litt før midnatt onsdag ble vi sittende fast. Det var bare is så langt vi kunne se, sier Dorsin.

- En annen båt i nærheten satt også fast, og da begge båtene forsøkte å komme løs kom de borti hverandre fordi det var så mye is. Da ropte de over høyttaleren at alle passasjerer skulle gå foran i båten, forteller den svenske kvinnen.

Etter en kort stund viste det seg at skadene på båten var ufarlige, og passasjerene kunne gå hver til sitt igjen. Etter hvert kom tre isbrytere til og begynte arbeidet med å få fergen løs fra ismassene. Men det ble ikke mye søvn resten av turen.

- Nei, vi har ikke sovet mange timene. Men det var ikke noen panikk ombord. Det var noen som var litt urolige, men vi fikk middag og frokost mens vi ventet, og stemningen ombord var rolig, sier Dorsin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Passasjerfergen Amorella fikk skader i akterenden da den støtte sammen med et annet skip som også satt fast i ismassene i Østersjøen. Fredag morgen kunne fergen endelig legge til kai i Stockholm. FOTO: REUTERS/JOHAN ENGMAN/SCANPIX

FOTO: SCANPIX SWEDEN

Lange køer etter isproblemeneProblemene i Østersjøen har ført til lange køer ved flere av havnene i Sverige. I Kapellskär like nord for Stockholm var det lange køer av lastebiler som venter på at ferjetrafikken skal komme i gang igjen.

– Jeg vil ikke si at det er kaos, men svært mange kjøretøyer venter. Hele havneområdet er overfylt, sier Bo Rönneborg i politiet i Norrtälje til NTB.

Han kan ikke si når ferjetrafikken kan komme i gang igjen.

– Alt avhenger av isen. Om det ikke bedrer seg, må lastebilene forsøke å finne andre veier til Finland. De har last som skal fram, og kan ikke bli stående i all evighet, sier Rönneborg.

En av de tre isbryterne som fikk Viking Line-fergen Amorella løs.MMS-FOTO: LENA DORNIS

Bedre vær i venteVindforholdene skal bli mer fordelaktige i helgen, opplyser meteorologene.

Sveriges største isbryter Oden er for tiden på oppdrag i Antarktis og har derfor ikke kunnet bistå med å rydde vei for de mange innefrossede skipene.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt