• Den norske generalmajoren Robert Mood skal lede en eventuell observatørstyrke fra FN i Syria.

    FOTO: SCANPIX

Resolusjonsforlag om Syria lagt fram i FN

Et resolusjonsforslag om å sende 30 ubevæpnede observatører inn i Syria er nå oppe til vurdering i FNs sikkerhetsråd. Avgjørelsen kan komme allerede fredag.

Det er USA som står bak resolusjonsforslaget.

Les også

Vil ha observatører raskt på plass i Syria

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det er opp til den syriske regjeringen å holde sitt løfte om å etterleve våpenhvilen.

I forslagsteksten kreves det ifølge nyhetsbyrået Reuters at «den syriske regjeringen synlig oppfyller alle sine forpliktelser». Det innebærer ifølge resolusjonsteksten at alle styrkebevegelser mot tettbefolkede områder skal opphøre, at all bruk av tunge våpen i tettbefolkede områder skal opphøre, og at det skal startes en tilbaketrekning av styrker i og rundt tettbefolkede områder.

I resolusjonsforslaget kreves det videre at «alle parter i Syria umiddelbart må stanse den væpnede volden i alle dens former».

Observatører

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og tidligere generalsekretær Kofi Annan, som nå er FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, har bedt FNs sikkerhetsråd om å få på plass et mandat for å sende en observatørstyrke til landet.

- Vi jobber for å sende en gruppe observatører så snart som mulig, sa Ban torsdag.

Observatørstyrken skal etter planen ledes av den norske generalmajoren Robert Mood. Han kan bli sendt til Syria allerede nå for å forberede oppdraget.

I resolusjonsforslaget som nå er oppe til vurdering, kreves det at observatørene må få full og uhindret bevegelsesfrihet i landet. De må uten varsel kunne besøke ethvert sted de måtte ønske, heter det i forslagsteksten.

Det er uklart om forslaget vil bli godtatt. Russland og Kina har tidligere lagt ned veto mot to resolusjonsforslag om Syria i FNs sikkerhetsråd.

Skjør våpenhvile

En våpenhvile ble innført i Syria natt til torsdag. Det er kommet enkelte meldinger om sammenstøt etter dette, men i grove trekk ser våpenhvilen foreløpig ut til å holde, sa Annan torsdag.

- Det virker som om Syria opplever et sjeldent øyeblikk av ro på bakken, sa Annan før han orienterte FNs sikkerhetsråd om situasjonen.

Annan påpekte imidlertid at regimet i Damaskus har brutt andre punkter i fredsplanen som våpenhvilen er en del av, blant annet å ikke å trekke tilbake styrker og tunge våpen fra tett befolkede områder.

- Alle parter er forpliktet til å gjennomføre sekspunktsplanen til fulle. Dette inkluderer både de militære bestemmelsene og forpliktelsen til å starte en politisk prosess, understreket Annan.

Den virkelige testen på om våpenhvilen holder, kommer fredag ettermiddag. Da har opposisjonen oppfordret folk over hele landet til å demonstrere.

- Det syriske folk vil gå ut i morgen og delta i den største demonstrasjonen hittil for å si sin mening, sier den syriske aktivisten Burhan Ghalioun.

 

Les også

Siste fra Verden