Risikerer tortur og henrettelse

Kirgisistan vurderer å utlevere flyktninger som overlevde Andijan-massakren i Usbekistan. FN mener de vil bli torturert til døde.

Påtalemyndigheten i Kirgisistan har flere ganger sagt at den akter å utlevere 29 usbekiske flyktninger. Rundt 500 personer flyktet til Kirgisistan etter at usbekiske myndigheter brutalt slo ned en demonstrasjon i byen Andijan i midten av mai.450 av dem er nå i en flyktningeleir utenfor byen Jalal-Abad sør i Kirgisistan, og for en drøy måned siden ble 29 satt i varetekt. Påtalemyndigheten hevder at de er kriminelle, og at Kirgisistan derfor er pliktig å utlevere dem til nabolandet.- Hvis de blir sendt tilbake, er det ingen tvil om at de vil bli fengslet og torturert, hevder Aleksandr Petrov fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.Han får støtte av FN og andre internasjonale organisasjoner.

Tortur og død.

- Hvis de blir utlevert vil de bli torturert til døde, påstår Mostafa Khezry fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Jalal-Abad.Usbekistan har lagt frem en liste på 231 personer de vil ha utlevert, og den sentralasiatiske stormakten øver et voldsomt press mot lillebror Kirgisistan. Samtidig forsøker vestlige land og FN å påvirke Kirgisistan den andre veien. Til tross for internasjonale protester ble fire flyktninger utlevert forrige måned, men deres skjebne er ukjent.

Ja fra Norge.

FN forsøker nå å finne eventuelle tredje land som kan ta imot flyktningene, og etter det Aftenposten erfarer skal blant annet Norge og Sverige ha sagt seg villig til det.FN har gjort det klart at Kirgisistan på grunn av internasjonale konvensjoner som landet har skrevet under, ikke kan sende flyktningene hjem.Konvensjonen om flyktninger forbyr stater å utlevere mennesker som kan bli forfulgt, mens i konvensjonen mot tortur heter det at stater ikke kan utlevere mennesker til et land der de risikerer tortur.En FN-rapport fra 2003 konkluderte med at tortur blir systematisk brukt i Usbekistan, og menneskerettighetsorganisasjoner hevder at landet har opp til 7000 politiske fanger.

Les også:

Les også

Siste fra Verden