• Opposisjonshæren, Free Syria Army, har lovet å overholde våpenhvillen, men det er få som tror at våpenhvilen vil vare.

Rolig i Syria, men få tror det vil vare

Ved morgengry torsdag trådte våpenhvilen i kraft i Syria. Men vestlige ledere tror ikke den varer.

I det våpenhvilen trådte i kraft var det stille og rolig i det voldsherjede landet ifølge opposisjonelle aktivister, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge Rami Abdul-Rahman, som leder det britisk-baserte syriske observatoriet for menneskerettigheter, er det foreløpig stille og rolig i alle de mest urolige områdene.

Stille i morgentimene

Både i de sentrale provinsene Hama og Homs, de nordlige områdene Idlib og Aleppo, hovedstaden Damaskus og Dara i sør og Deir el-Zour i øst, var det stille torsdag morgen.

- Ingenting skjer i disse krigsområdene så langt, sier Abdul-Rahman.

De siste ukene har regjeringsstyrkene gjennomført en rekke angrep, og det har også vært flere sammenstøt mellom regjeringsstyrkene og de opposisjonelle.

Men selv om våpenhvilen har fått en lovende start, er det få som tror at blodsutgytelsen vil stoppe med det første. Da det syriske regimet onsdag annonserte at de ville stanse kamphandlingene, tok de et forebehold.

De forbeholder seg retten til å forsvare seg mot væpnede terroristgrupper.

Tviler på våpenhvilen

Saif, en aktivist som holder til i Homs, sier til Al Jazeera at han forventer at voldshandlingene blir gjenopptatt i løpet av noen timer.

Les også

Ingen tror lenger på våpenhvile i Syria

USA og Tyrkia med sterk fordømmelse av de syriske angrepene på tyrkisk territorium.

- Alle butikkene i området har vært stengt i mer enn to måneder. Ingen er i stand til å gå på jobb. All kommunikasjon, med unntak av telefonlinjene, er koblet ut i de fleste områdene. Skolene er også stengt. Det er mange vanskeligheter, sier Saif.

Vestlige ledere har heller ingen stor tro på at våpenhvilen vil bli overholdt.

- Det som er viktig er at vi dømmer Assad-regimet på bakgrunn av sine handlinger og ikke på bakgrunn av løftene, fordi løftene så mange ganger har vist seg å være tomme, sier talsmann for Det hvite hus Jay Carney.

Bassam Imadi, medlem av Syrias nasjonalråd, tror ikke Kofi Annans fredsinitiativ vil få en ende på blodbadet.

- Fred vil aldri komme til dette landet før dette regimet er styrtet, det er helt sikkert. Regimet bruker alle disse pausene, initiativene, diplomatiet og politiske løsninger bare for å prøve og avslutte opprøret, sier Imadi.

Les også

Dødstallene i Syria stiger før våpenhvile

Nesten 130 mennesker skal ha blitt drept i Syria i løpet av lørdagen, tre dager før en våpenhvile etter planen skal tre i kraft.

Den syriske opposisjonshæren, Free Syrian Army, har sagt at de vil oveholde våpenhvilen. Men de opposisjonelle er ikke godt organisert, og det fryktes at det finnes grupperinger som ønsker å utnytte kaoset.

Tar til orde for en resolusjon

Mange aktivister spår at demostranter vil oversvømme gatene dersom president Bashar al-Assad trekker alle sine styrker bort fra gatene.

Flere land tar nå til orde for at FNs sikkerhetsråd må få plass en resolusjon om Syria dersom våpenhvilen ikke holder.

- Frankrike håper FNs sikkerhetsråd så snart så mulig vil være i stand til å vedta en resolusjon som åpner for at en observatørstyrke kan sendes inn i landet

Også USA og Storbritannia tar til orde for en resolusjon.

Så langt har over 9000 mennesker blitt drept i det 13 måneder lange opprøret i Syria.

Les også:

Les også

Siste fra Verden