• Russlands utenriksminister Sergei Lavrov uttalte under en pressekonferanse i Moskva på mandag at Russland er dypt opprørt over massakrene i den syriske byen Houla, men at skylden ligger i hendene på president Bashar al-Assad og hans regjering.

    FOTO: Denis Sinyakov/ Scanpix

Russland avviser bruk av militærmakt mot Syria

Russland vil ikke godkjenne bruk av makt mot det syriske regimet, sier landets utenriksminister. Men stormakten vil ikke stille seg i veien for et regimeskifte, som del av en politisk løsning.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov klargjorde Russlands syn på konflikten Syria lørdag.

- Vi vil ikke sanksjonere bruk av makt i FNs sikkerhetsråd, sa Lavrov.

Men Russland vil heller ikke motsette seg at president Bashar al-Assad går av, som følge av en dialog mellom partene i Syria.

- Dersom syrerne blir enige om det, vil vi være tilfreds med å støtte en slik løsning, sa Lavrov, men la til at det er uakseptabelt at utenforstående å stille krav til en politisk dialog.

Håper på nytt regime

Utenriksministeren sier det er tankeløst å utelukke at Iran kan delta på internasjonale møter om Syria, slik USA har gjort.

Russland har vært president Bashar al-Assad viktigste støttespiller internasjonalt. Landet har sammen med Kina hindret FN-sanksjoner mot regimet og har fortsatt å selge våpen til Syria. Russland har en militærbase i Syria, som stormakten ser som en viktig alliert i Midtøsten.

USA har tatt til orde for at Assad må gå av, og FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa nylig at Assad har mistet all legitimitet.

Fredsutsendingen Kofi Annan har på sin side satset på dialog mellom partene og en politisk overgangsprosess som en del av sin fredsplan.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt