• NTNU-studentene startet opp prosjektet Legade i fjor høst. Tirsdag mottok de 30 000 kroner som «Årets studentprosjekt». Fra venstre: Leif Ranum Ekås (24), Lise Vassmoen (24), Line Nygård Hansen (23) og Max Graff (24).

    FOTO: VETLE NILSEN

Rydder opp etter døde på Internett

- Man bruker internett til alt mulig i dag. Den dagen man går bort, er dette digitalt dødsbo, forteller NTNU-studentene som vant prisen «Årets studentprosjekt».

De fire studentene som driver prosjektet Legade har travle dager. Ved siden av de vanlige studiene bruker de mye tid å gjøre prosjektet levedyktig.

- Det tar mye tid. Ofte har vi tolv timers arbeidsdager. På det meste har vi vært oppe i 17-18 timer daglig for å få dette opp på beina, sier Max Graff, sivilingeniørstudent ved Entreprenørskolen på NTNU til adressa.no.

Håndterer digitalt dødsboKonseptet studentene har lansert, er å rydde opp i det de kaller «digitalt dødsbo».

Når en person går bort, kan det ligge mange digitale spor etter ham eller henne på internett. Ifølge studentene har mange pårørende interesse i at dette blir ryddet opp i.

- Man bruker internett til alt mulig i dag. Man legger ut bilder, registrerer kontoer på forskjellige nettsider, skriver ting som blir liggende der i lang tid. Kanskje legger man igjen penger også. Den dagen man går bort, er dette digitalt dødsbo, forklarer Graff.

- Hva gjør dere med det?

- Det kommer an på hva de pårørende vil. I noen tilfeller vil de ha alt slettet, mens andre vil beholde bilder osv. som minner, eller hente ut verdier fra ulike kontoer personen har opprettet, sier Graff.

- Hvorfor ordner ikke de pårørende dette selv?

- Nettsider som f. eks. Facebook og Gmail har egne prosedyrer for dette arbeidet, og disse er ofte vanskelig å finne. Det er ikke alle pårørende som vil holde på med dette heller, like etter personen har gått bort, sier Graff.

30.000 i premieÅrets Studentprosjekt er en nasjonal konkurranse mellom prosjekter som er startet av, og drevet som et initiativ fra, studenter.

43 prosjekter fra 17 ulike universiteter og høyskoler rundt omkring hele landet var påmeldt i konkurransen, men Legade stakk av med hovedpremien.

- Prosjektet inneholder solide elementer av samfunnsansvar, innovasjon og entreprenørskap, og juryen ble imponert over hvilket brennende engasjement som ligger bak prosjektet, skriver konsulentseslkapet Deloitte, som deler ut prisen, i en pressemelding.

Selve premien er på 30.000 kroner, noe studentene setter pris på.

- Vi er kjempeglade for prisen. Dette er penger som kommer godt med tidlig i fasen, sier Graff.

Blir snart bedriftDe fire studentene er alle sivilingeniører som går på NTNUs entreprenørskole. Fra før av har de fått tildelt 100 000 kroner i støtte fra utviklingsfondet NTNU Discovery.

Studentene holder til på entreprenørskolens lokaler, og snart går prosjektet over til å bli en kommersiell bedrift.

- Akkurat nå sitter vi og tester konseptet. Det er veldig viktig at vi ikke gjør feil når vi skal begynne å ta imot kunder. Men vi regner med at det ikke er langt frem i tid før prosjektet blir kommersielt, sier Graff.

Les også

Siste fra Verden