• - Vi kan skape forandring

  I Saudi Arabia får ikke kvinner lov til å kjøre bil. Nå vil Manal al-Sharif (33) endre på situasjonen i landet sitt.

  VIDEO: Aftenposten Video

Saudiarabiske kvinner blir arrestert for dette i hjemlandet

- Det handler ikke om å kjøre bil. Det handler om grunnleggende menneskerettigheter. Om å slippe å be om tillatelse til alt man foretar seg.

Manal al-Sharif (33) kaster et blikk i speilet i det hun passerer Oslo Rådhus.

- Det er her fredsprisen deles ut, er det ikke?

Selv er den saudiarabiske aktivisten i Norge for å motta Václav Havel-prisen på Oslo Freedom Forum - en pris hun deler med nettopp fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og kunstner Ai Weiwei.

Al-Sharif ble arrestert i mai i fjor etter å ha postet en video av seg selv kjørende i byen Khobar på YouTube og Facebook. Anklagen: Forstyrring av ro og orden og provoserende meningsytring i det offentlige rom. Etter ni dager, 4500 saudiarabiske støtteunderskrifter og økende internasjonalt press, ble hun satt fri.

Frykter flere krav

En kvinne går inn i en taxi i Riyadh i Saudi-­Arabia, der kvinner ikke får lov til å kjøre bil

En kvinne går inn i en taxi i Riyadh i Saudi-­Arabia, der kvinner ikke får lov til å kjøre bil

FOTO: Hassan Ammar, AP

- Det betyr mye å komme ut og se at vi har moralsk støtte utenfor Saudi-Arabia. Hjemme blir vi fortalt at vi er en trussel mot samfunnet, at meningene våre ikke er ønsket.

Siden arrestasjonen i 2011 har al-Sharif vært pådriver bak internettkampanjen Women2Drive, som fremmer kvinners rett til å kjøre bil i Saudi-Arabia. Redselen for at kravene vil bli flere og mer omfattende dersom myndighetene godtar kvinnelige bilister, er stor, ifølge aktivisten.

- Hele livet har vi spurt oss: Hva er det med denne bilkjøringen? Det handler kun om å komme seg frem fra baksetet. Man er jo fortsatt i den samme bilen. Religiøse krefter bruker bilkonflikten til å holde tankene våre unna større likestillingsspørsmål.

Ingen vårtegn

I Saudi-Arabia har den arabiske våren glimret med sitt fravær. Kvinnene bak rattet utgjør en av svært få spirer til opprør i det styrtrike, islamske monarkiet. Kong Abdullah har, i frykt for at krav om demokrati og folkestyre skal nå gulfstaten, innført forbud mot politiske partier og demonstrasjoner.

Etter at han kom til makten i 2005 har det imidlertid kommet en rekke løfter om bedre vilkår for kvinner. Likevel ble unge Shaima Jastaina dømt til ti piskeslag for å ha kjørt bil i september i fjor, to dager etter at kongen lovet stemmerett for kvinner innen 2015 og innpass i det rådgivende shurarådet, som han selv utpeker.

- Kong Abdullah er svært populær. Vi elsker ham, jeg elsker ham. Problemet er at han står alene. Han frykter å miste makt og han frykter å komme på kant med de sterke, religiøse kreftene, sier al-Sharif.

- Ydmykende

Allerede i 1990 satt 47 saudiarabiske kvinner seg bak rattet i hovedstaden Riyadh. Kort tid etterpå ble aktivistene hanket inn av politiet.

Les også

Dialog uten Støre

Oslo Freedom Forum. I dag åpner en av verdens største menneskerettighetskonferanser. I Oslo. Likevel velger norske myndigheter, for fjerde året på rad, å holde seg unna. Det taper de på.

Mange mistet jobben som følge av bilstuntet, og flyveblader med kontaktinformasjon om kvinnene ble distribuert. Flere ble fratatt pass og identifikasjonspapirer, og dermed også muligheten til å dra utenlands.

Fra religiøst hold haglet oppfordringer om å ta avstand fra det som ble ansett som upassende oppførsel. Etter noen uker stilnet oppmerksomheten rundt kvinnenes forsøk på å innta trafikken. Kampsaken ble lagt død i over 20 år.

De fire millioner fast ansatte sjåførene i landet kunne dermed fortsette å innkassere rundt 3000 norske kroner i måneden på å frakte kvinner fra a til b. For dem som ikke har råd til egen sjåfør, er de mannlige familiemedlemmene redningen.

- Forestill deg at du må ha med mannlig verge til alle gjøremål. Det starter den dagen man blir født. Kun mannen kan motta fødselsattesten. I hjemmene er det en inngang for jenter og en annen for gutter. Det er ydmykende, sier al-Sharif oppgitt.

- Kvinnene må med

- Vi er en ung befolkning, 80 prosent er under 40 år. Alle som sitter i viktige posisjoner er eldre enn gjennomsnittet. Vi, de unge, kvinnene, bør være representert, fremholder al-Sharif.

Valentine Moghadam, sosiologiprofessor ved Northeastern University i Boston, støtter aktivistens utspill. På en Midtøsten-konferanse ved Universitetet i Oslo hevdet hun mandag at kvinners delaktighet blir avgjørende for den arabiske vårens utfall.

- Uten likestilling vil den positive utviklingen stoppe opp. Kvinner utgjør halvparten av en befolkning. Samfunnene som nå opplever omveltninger er allerede svært patriarkalske. En revolusjon ledet kun av menn vil bare føre til et nytt, mannsdominert styresett, sier hun.

Bekymret

Les også

– Euforien er borte, men noe er på gang

Fem veteraner fra den arabiske våren er skuffet over mangelen på fremgang, ett år etter de store demonstrasjonene. – Men autoritære regimer er i ferd med å dø en sakte, smertefull død, sier en av dem.

For at en ny, politisk virkelighet skal oppstå, må kvinnene delta i endringene og belønnes deretter, ifølge Moghadam. Av land som går i riktig retning trekker hun frem Tunisia etter diktator Zine al-Abidine Ben Alis fall i fjor.

- Den tunisiske koalisjonsregjeringen består av 23 prosent kvinner. Opposisjonen evner å samarbeide. Befolkningen er liten og relativt homogen, som i Norge. Det gir grunn til fremtidshåp.

Professoren er samtidig bekymret for flere av landene i regionen.

- Jeg er svært bekymret for Egypt. Samfunnet er mer konservativt, konflikten er betent og befolkningen langt større og mer sammensatt. Det gjelder også Jemen, Syria og Libya. Etter militær intervensjon blir utfallet særdeles sjelden heldig for kvinner.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Saudi-Arabia

 • Ca 27 millioner innbyggere.
 • Islamsk monarki uten rettslig vern av religionsfrihet.
 • Kong Abdullah ibn Abdel Aziz ibn Saud (87) er eneveldig monark siden 2005.
 • Politiske partier, demonstrasjoner og fagforeninger er ikke tillatt.
 • En rådgivende forsamling utpekes av kongen.
 • Et av verdens rikeste land, med olje og gass som største inntektskilder.
 • Kilde: Globalis

Oslo Freedom Forum

 • Menneskerettighetskonferanse arrangert for fjerde gang av Human Rights Foundation (HRF) i Oslo, 7-9. mai.
 • Deltagere og foredragsholdere fra hele verden.
 • Avsluttes med utdeling av den første Václav Havel-prisen for oppfinnsom motstand, som er initiert av HRF sammen med Havels enke, Dagmar Havlova.
 • Kvinnesaksforkjemper Manal Al-Sharif mottar prisen for sin kamp for saudiarabiske kvinner gjennom internettkampanjen Women2Drive.
 • Al-Sharif deler prisen med burmesiske Aung San Suu Kyi og den kinesiske kunstneren Ai Weiwei.

Siste nytt