Scientolog-kirken anklages for tortur og tvungen abort

Australsk statsminister er bekymret etter brev fra scientolog-utbrytere.

Den australske senatoren Nick Xenophon la i parlamentet frem brev fra flere tidligere medlemmer av scientologi-kirken, som inneholder kraftige beskyldninger mot det kontroversielle trossamfunnet. Xenophon sa samtidig at scientolog-kirken er en «korrupt og voldelig, kriminell organisasjon» som gjemmer seg bak religion, skriver Times Online. Se hele senatorens tale i parlamentet på YouTube. (Aftenposten.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne sider)

Den australske statsministeren Kevin Rudd sa onsdag at han delte flere av bekymringene som er uttrykt om scientologi-kirken.

FOTO: PABLO SANCHEZ/AFP PHOTO

Statsminister: - Jeg deler bekymringer

Xenophon har overlevert brevene til politiet. De skal inneholde anklager om frihetsberøvelse, tvungne aborter, underslag av kirkemidler, fysisk vold, trusler og utpressing. Forfatterne av brevene skal ifølge senatoren være villige til å samarbeide med australsk føderalt politi i en eventuell etterforskning av saken, skriver BBC. Senatoren stilte fra talerstolen i parlamentet samtidig spørsmålstegn ved kirkens fritak fra skatt. Australias statsminister Kevin Rudd beskrev anklagene som «alvorlige», og la til: - Mange australiere har dype bekymringer om scientologi. Jeg deler flere av disse bekymringene. La oss nå se nærmere på materialet som er fremlagt og studere det nøye før vi handler, sa Rudd tidligere onsdag.

Scientologene: «Fascistiske beskyldninger»

Trossamfunnet kaller anklagene fra senatoren «fascistiske beskyldninger» og «et skandaløst misbruk av parlamentariske privileger» i en uttalelse sitert av nyhetsbyrået AFP. Politikere har i land som Frankrike, Tyskland, Hellas og Russland også gått ut med kraftige anklager mot den kontroversielle kirken. En fransk domstol idømte i oktober kirken en bot på nesten en million dollar, for å ha utnyttet sine medlemmer økonomisk. Scientologi-kirken har vært i hardt vær så godt som siden den i 1953 ble startet av science fiction-forfatteren Lafayette Ronald Hubbard. Kirken selv hevder den har 12 millioner medlemmer over hele verden. Trossamfunnet ble mye omtalt i Norge for halvannet år siden, da stortingsrepresentanten Olav Gunnar Ballos datter Kaja Bordevich Ballo (20) tok sitt eget liv etter å ha tatt en såkalt «personlighetstest» som kirken tilrettelegger for nye medlemmer.

Demonstranter fra organisasjonen Anonymous demonstrerer i Tyskland for å sette fokus på det de mener er totalitære metoder i scientologi-kirken.

FOTO: MICHAEL GOTTSCHALK/AFP PHOTO

Les også:

Les også

Siste fra Verden

SCIENTOLOGIBEVEGELSEN

Scientologibevegelsen ble grunnlagt i 1951 som et alternativ til psykoterapi av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard (1911-1986) I 1953 valgte Hubbard å omdefinere den til en religiøs bevegelse, angivelig for å unngå å betale skatt. Etablert i Norge i 1977. Ifølge organisasjonen har de per i dag er rundt 200 aktive medlemmer i Norge. Scientologene anslår at omkring 8000 personer i Norge har benyttet seg av deres tilbud. På verdensbasis mener bevegelsen å ha rundt 10 millioner medlemmer. Kritikere hevder at det egentlig bare er en håndfull aktive medlemmer i Norge og mellom 150.000 og 350.000 medlemmer i hele verden. Kritikerne har karakterisert scientologikirken som en uærlig kommersiell organisasjon, en kult som trakasserer kritikere og misbruker medlemmer. Dette siste er basert på at medlemmer ofte må kjøpe stadig nye og dyre kurs, bøker og tester fra kirken. (Kilde: NTB)

Flere bilder

Dette er kirkens lokaler i Clearwater, Florida - bevegelsens «spirituelle» hovedkvarter. FOTO: PAUL J. RICHARDS/AFP PHOTO

Scientologi-kirken støttes i USA av Hollywood-kjendiser som Tom Cruise og John Travolta. Her er sistnevnte avbildet med Marisol Nichols og Kelly Preston på en galla til støtte for kirken. FOTO: RENE MACURA/AP PHOTO

Siste nytt