• Dansk-svensk strid: Svenskene slår seg gjennom de danske linjene. Slaget ved Lund sto 4. desember 1676 og gikk inn i historien som et av de blodigste noensinne på nordisk jord. Nesten 10.000 soldater ble drept. Dagens strid mellom Danmark og Sverige er heldigvis langt fredeligere. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Skandinavisk «krig» før valget

Knalltøff tone mellom Sverige og Danmark før svenskene går til valg.

Den tiden er forbi da danske og svenske styrker iltert bekjempet hverandre til lands og til vanns.

Men tonen er igjen tøff mellom de skandinaviske nabolandene. Bakgrunnen er det svenske Riksdagsvalget 19. september.

Torsdag gikk den svenske avisen Expressen friskt til verks i en lederartikkel under overskriften Heja Sverige.

«Danskar är en bunt korkade, alkoholiserade rasister. Dessutom tyder Thomas Vinterbergs film Festen på att incest är något av en dansk folksport», skriver avisens lederredaksjon.

Utsagnet er ikke bokstavelig ment, men heller et forsøk fra Expressens side på å vise hvordan avisen oppfatter den danske diskusjonen rundt innvandrere, muslimer og integrering.

Vil ha valgobservatører til SverigePå mange måter begynte striden med det sterkt innvandringsskeptiske svenske partiet Sverigedemokraternas kontroversielle valgreklamefilm. Her kan man se en svensk pensjonist i kamp mot en flokk burkakledde kvinner om svenske skattekroner.

Svensk TV4 valgte ikke å vise reklamefilmen, fordi den etter deres mening brøt svensk lov gjennom å hetse muslimer som befolkningsgruppe, skriver dagbladet.no.

Se filmen her.

Dette fikk leder for Dansk Folkeparti, også det kjent som et sterkt innvandringskritisk parti, til å reagere. Pia Kjærsgaard oppfordret Sverige til å ta imot valgobservatører.

Videre mente hun at det svenske valget minnet om Øst-Europa og at Sverige er Nordens bananrepublikk.

Noe mer overraskende var det kanskje at representanter for de danske regjeringspartiene Venstre og Det Konservative Folkeparti støttet Kjærsgaards krav om valgobservatører.

- Jeg mener vi har en tilstrekkelig demokratisk tradisjon i Sverige til at vi kan klare oss uten valgobservatører, kommenterte den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt.

- Vekk, vekk, vekkTorsdag kveld advarte den svenske opposisjonens statsministerkandidat, og leder for Socialdemokraterna, Mona Sahlin velgerne mot å stemme på Sverigdemokraterna, ifølge Politiken. Hun brukte Danmark som skremselsbilde.

- Ingen må gjøre sånn, at Sverige blir som Danmark, hvor man begynte å samarbeide med Dansk Folkeparti, og så flyttet politikken seg vekk, vekk, vekk, fra det som jeg syns er anstendig, sa Sahlin.

Mona Sahlin.

FOTO: Claudio Bresciani

Danskene mener på sin side at svenskene er feige, konfliktsky og ikke våger å ta viktige debatter.

«De siger ét. Men mener ofte noget andet – svenskerne», som Politiken skriver.

Satt på spissen mener svenske medier og politikere den danske offentlige samtalen er ufin, stigmatiserende og at den forlengst har krysset grensen for normal anstendighet, mens deres danske motstykker igjen oppfatter det svenske debattklimaet som alt for forsiktig, på grensen til det sensurerende.

LillebrorNorge er jo tradisjonelt Skandinavias lillebror og blir stort sett oversett i den dansk-svenske striden.

Men også Norge blir nevnt i Expressens lederartikkel.

«Även i Norge blåser obehagliga vindar», skriver avisen og trekker frem Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen som har beklaget seg over svensk sensur av Sverigedemokraterna.

Uansett virker det som om det skandinaviske samholdet ikke er på topp for tiden. Bjørnstjerne Bjørnsons ord fra Ja, vi elsker dette landets 6. vers - nu vi står tre brødre sammen, og skal sådan stå! - later ikke til å stemme spesielt godt for øyeblikket.

Det svenske valget går av stabelen 19. september. Den borgerlige regjeringen leder på meningsmålingene, men den rødgrønne opposisjonen har de siste dagene tatt innpå.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Dansk Folkepartileder Pia Kjærsgaard: Mener det trengs valgobservatører i Sverige. FOTO: KELD NAVNTOFT/SCANPIX FOTO: Keld Navntoft

Statsminister Fredrik Reinfeldt: Mener Sveriges demokratiske tradisjoner er tilstrekkelige og at valgobservatører ikke trengs. FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX FOTO: Holm, Morten

Siste nytt