• Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim får kraftig kritikk for Norges rolle på Sri Lanka. Her er han sammen med den srilankiske utsendingen Nimal Siripala de Silva i forbindelse med en mislykket runde i fredssamtalene i 2006.

    FOTO: AFP / FABRICE COFFRINI

Slakter Norges Sri Lanka-rolle

- Vi er veldig skuffet over at Norge setter sine egne behov på Sri Lanka høyere enn behovene til sivilbefolkningen, sier en talsmann for Human Rights Watch til Aftenposten.no.

- Be om unnskyldning, sier UD.

Norge har lenge jobbet for å finne en løsning mellom regjeringen i Sri Lanka og opprørsgruppen LTTE, bedre kjent som Tamil-tigrene. Men våpenhvilen som ble undertegnet i Oslo i 2005, ble raskt brutt av begge sider. I januar i år ble avtalen formelt opphevet, noe som førte til at de norske og islandske fredsobservatørene måtte pakke sakene sine og forlate øya. Etter dette har norske myndigheter vært svært forsiktige med å kommentere situasjonen i Sri Lanka. - De håper nok at de skal bli invitert tilbake for å mekle mellom partene, sier Fred Abrahams i Human Rights Watch til Aftenposten.no.

Vil sende FN til Sri Lanka

Abrahams mener at situasjonen i Sri Lanka er i ferd med å spinne ut av kontroll, noe som i stor grad skyldes mangelen på internasjonale observatører som kan sørge for at de to partene overholder menneskerettighetene. - Det vi trenger, er at FN sender inn observatører til landet. Dette vil ha en avkjølende effekt på konflikten, sier han. Han mener at Norge har en svært viktig posisjon i Sri Lanka på grunn av de mange årene med diplomatisk arbeid for å mekle mellom partene. Derfor er han ekstra skuffet over at norske myndigheter ikke støtter forslaget om at en FN-gruppe sendes til landet. - Norge ønsker å sende sine egne observatører tilbake til Sri Lanka. Vi respekterer Norges rolle, men forstår ikke hvordan en FN-gruppe vil gjøre det vanskeligere for Norge å ha en funksjon på øya. Hvis vi klarer å senke temperaturen i konflikten, vil det åpne for politiske samtaler der Norge kan få en viktig posisjon, sier Abrahams. Han mener at det er på høy tid for norske myndigheter med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i spissen til å sette Sri Lankas sivilbefolkning foran Norges eget behov for å ha en meklingsrolle i landet. - Regjeringen i Sri Lanka er overbevist om at de kan vinne krigen mot Tamil-tigrene. Vårt syn er at de må gjøre det på en skikkelig måte, uten å bryte menneskerettighetene. Derfor der det så viktig med FN-observatører, sier Abrahams.

- Bør be om unnskyldning

UDs spesialutsending til Sri Lanka, Jon Hanssen-Bauer, tar fullstendig avstand fra anklagene fra Human Rights Watch, og presiserer at utviklingsminister Erik Solheim i mange år har vært en meget sentral skikkelse i forsoningsarbeidet på øya. - Det er ingen person som har fått så mye kjeft som ham, fra begge sider i konflikten, som Solheim. Og han var engasjert i konflikten lenge før Human Rights kom på banen. Norge er en av de landene som har gjort mest for å bedre situasjonen på Sri Lanka, sier han til Aftenposten.no.- Human Rights Watch bør be Solheim om unnskyldning for disse anklagene, legger Hanssen-Bauer til.Spesialutsendingen understreker overfor Aftenposten.no at Norge ikke er imot at internasjonale FN-observatører for å overvåke situasjonen på Sri Lanka. - Norge har, sammen med EU, USA og Japan, etterspurt flere internasjonale observatører. Så beskyldningene fra Human Rights Watch er ukorrekte og må være en glipp. De retter baker for smed, sier han.

Hundrevis bortført

I dag presenterte Human Rights Watch en omfattende rapport som påviser noen av menneskerettigehtsbruddene på øya ved å sette søkelyset på hvordan hundrevis av mennesker har blitt bortført uten at noen får vite hvor de er blitt av. I rapporten "Recurring Nightmare: State Responsibility for ‘Disappearances’ and Abductions in Sri Lanka" dokumenterer organisasjonen 99 av de mange hundre forsvinningene. De fleste bortførte personene skal være tamiler. Blant de dokumenterte tilfellene er kidnappingen av Vairamuththu Varatharasan, en 40-årig lastebilsjåfør som ble bortført fra hjemmet sitt i hovedstaden Colombo i januar i fjor. Siden den gang har ingen sett ham. Den fortvilte kona hans forteller i rapporten hva som skjedde den morgenen. - En gruppe på rundt 20 menn, noen av dem i politiuniformer, noen av dem i sivile klær, omringet huset. En politimann kom inn og spurte etter id-kortene våre. Jeg gikk inn i et annet rom for å hente dem. Da jeg kom tilbake, var mannen min borte. Politimannen hadde også forsvunnet. Jeg så en varebil som sto parkert litt lenger ned i gaten. Da jeg løp etter den, kjørte den av gårde, sier kona i rapporten.

- LTTE er en skitten, skitten gruppe

Human Rights Watch krever nå at srilankiske myndigheter øyeblikkelig stanser bortføringen av individer. Organisasjonen krever også at alle de som allerede er bortført nå blir sluppet fri og at de som står bak kidnappingene blir hold ansvarlig. - Myndighetene har konsekvent nektet å etterforske disse forsvinningene. Det er ingen tvil om at regjeringsstyrkene står bak mange av kidnappingene, sier Fred Abrahams til Aftenposten.no. Abrahams og Human Rights Watch har jobbet i over ett år i Sri Lanka for å få oversikt over de mange forsvinningssakene som har dukket opp etter at våpenhvilen mellom myndighetene og opprørsgruppen LTTE -- bedre kjent som Tamil-tigrene -- tok slutt i 2006. - Det er viktig å presisere at vi ikke støtter LTTE. De er en skitten, skitten gruppe som bruker barnesoldater og som angriper sivile mål. Men regjeringen er nødt til å bekjempe dem på en skikkelig måte, ikke ved å kidnappe folk og holde dem fanget uten at noen vet hvor de har blit av, sier han.

- Ondskapsfull rapport

Myndighetene i den vesle øystaten er rasende over den 241 sider lange rapporten og avviser den som det rene sprøyt. - Dette er ikke akkurat seriøse anklager. De er overdrevet for å gi landet vårt et dårlig rykte, sier utenriksminister Palitha Kohona i en kommentar til nyhetsbyrået Reuters. - Rapporten beskriver en situasjon som stadig blir verre. Men ting har blitt mye bedre de siste 12 månedene. Jeg synes denne rapporten ikke bare er urettferdig, men ondskapsfull. Abrahams reagerer sterkt på ordbruken til Kohona. - Det er jo regjeringen som er ondskapsfulle her ved at de tillater at disse forsvinningene får fortsette, sier han. Konflikten i Sri Lanka har pågått svært lenge. LTTE ønsker en selvstyrt stat i det nordvestlige hjørnet av øya, og har utkjempet en svært blodig borgerkrig mot regjeringen for å oppnå dette målet. Siden 1983 har minst 70.000 mennesker blitt drept i denne borgerkrigen. Et av de hittil siste ofrene er K. Sivanesam, et tamilsk parlamentsmedlem som ble drept i et angrep i dag. En talsmann for LTTE sier at regjeringsstyrker gjennomførte angrepet, og at det var rettet spesielt mot Sivanesam. Myndighetene i landet har ikke kommentert disse anklagene.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

LES MER

FN: – Fortsatt barnesoldater i 13 land Passasjerbuss sprengt i filler på Sri Lanka Beskylder regjeringen for barnemassakre Massegrav funnet på Sri Lanka - 39 opprørere drept på Sri Lanka Sri Lanka avviser fredsforslag Srilankisk idioti

Siste nytt