• I dette huset i Abbottabad ble Osama bin Laden likvidert av amerikanske spesialstyrker.

    FOTO: SCANPIX

Slik var bin Ladens år på flukt

Al-Qaida-lederens yngste kone avhørt om tiden etter 11. september.

Osama bin Laden tilbrakte ni år på flukt i Pakistan etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001. I denne perioden bodde han på fem forskjellige steder. Han var far til fire barn, hvorav to var født på offentlige sykehus i Pakistan.

Det skal bin Ladens yngste kone, Amal Ahmad Abdul Fateh, ha innrømmet overfor pakistanske etterforskere, skriver New York Times.

Video

- Jeg elsket ham, slik en sønn elsker sin far

Se videointervju med Osama bin Ladens sønn.

 

Den mest detaljerte beskrivelsen

Avhørene av 30-åringen, som er gjengitt i en politirapport datert 19. januar i år, gir de hittil mest detaljerte beskrivelsene av bin Ladens flukt.

Rapporten innholder riktignok visse svakheter. Blant annet har ikke etterforskerne gjengitt Fatehs historie ordrett. I tillegg inneholder den påfallende få detaljer om pakistanerne som hjalp bin Laden å gjemme seg fra amerikanerne.

Fatehs historie reiser uansett nye spørsmål om hvordan verdens mest ettersøkte mann klarte å flytte fra by til by på vidt forskjellige steder i Pakistan uten at landets formidable sikkerhetsapparat fikk nyss om det.

Les også

Slik ble bin Laden sporet opp av CIA

Amerikanerne overvåket en av bin Ladens mest betrodde kurerer, og fant terrorlederen.

 

Ville gifte seg med hellig kriger

Osama bin Laden hadde tre koner, hvorav Fateh var den yngste. Ifølge politirapporten New York Times har fått tilgang til, giftet hun seg med bin Laden i 2000, fordi hun «ønsket å gifte seg med en mujahid (en hellig kriger, red. anm.)»

Hun fløy inn til Karachi i juli samme år og fulgte deretter ektemannen og hans to andre koner over grensen til Afghanistan. Her bosatte de seg på bin Ladens base på en gård utenfor Kandahar.

Hjulpet av bin Ladens sønn

Terrorangrepene 11. september 2001 splittet familien. Fateh reiste tilbake til Karachi med sin nyfødte datter, Safia, der hun bodde de neste ni månedene. De flyttet syv ganger i løpet av denne perioden, hjulpet av «pakistansk familie» og bin Ladens eldste sønn, Saad.

I Karachi, en by med 18 millioner innbyggere, befant også flere al-Qaida-topper seg, deriblant arkitekten bak 11. september-angrepene,  Khalid Shaikh Mohammed. Han ble arrestert i et hus i Rawalpindi i mars 2003.

Video

Historien om Osama bin Laden

Verdens mest ettersøkte mann er drept.

 

Ble jaktet på av CIA

Mot slutten av 2002 ble Fateh og bin Laden gjenforent i Peshawar nordvest i Pakistan.

På denne tiden var jakten på bin Laden intens. Al-Qaida hadde nettopp bombet et israelsk hotell i Kenya og CIA hadde på det tidspunktet ingen Irak-krig å fokusere på. Amerikanerne snevret inn jakten mot grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

Bin Laden-familien gjemte seg dypt inne i de uveisomme fjelltraktene i nordvestlige Pakistan, men ikke i stammeområdene amerikanerne trodde de befant seg i. Først bodde de i Shangla-distriktet i Swat, omtrent 13 mil nordvest for hovedstaden Islamabad, der de bodde i ni måneder.

I 2003 gikk ferden videre til Haripur, en by som ligger enda nærmere Islamabad, der de leide et hus de neste to årene. Her fødte Fateh en datter, Aasia, i 2003 og en sønn, Ibrahim, i 2004. Barna kom til verden på et offentlig sykehus.

Ifølge politirapporten forlot Fateh sykehuset etter noen få timer i hvert tilfelle, med falske identitetspapirer.

Les også

Osama bin Ladens bolig «en dødsfelle»

Forsker fikk tilgang til huset og dokumenter - tegner et bilde av en overfylt dødsfelle fylt med mistro og intriger.

«Kuréren» organiserte losji

Amal Ahmad Abdul Fateh har fortalt at det var to pashtunske brødre, Ibrahim og Abrar, som organiserte losjien i Swat, Haripur og Abbottabad.

Ifølge New York Times antas Ibrahim å være Abu Ahmed al-Kuwaiti, en pakistanskfødt pashtuner som vokste opp i Kuwait og som CIA refererte til som «Kuréren», fordi det var han som ofte videreformidlet bin Ladens beskjeder. 

Da amerikanske spesialstyrker stormet bin Ladens hus i Abbottabad i mai i fjor, ble al-Qaida-lederen drept og hans yngste kone skutt i beinet. Fateh overlevde, men fire andre ble drept i raidet; «Kureren», hans kone Bushra, Abrar, og bin Ladens 20 år gamle sønn, Khalil.

Bin Ladens tre enker bor nå i et hus i Islamabad. Tirsdag hevdet en av hennes kusiner i Jemen, Hameed al-Sade, at Fateh holdes innelåst i en kjeller. - Hun halter på grunn av skuddskaden i kneet, og hun lider av psykologiske traumer og svært lavt blodtrykk, fortalte al-Sade til Reuters.

Amerikanerne nær i 2005

Dersom Fatehs historie stemmer, var amerikanerne styrker bare noen få meter unna bin Laden seks år før de endelig fant ham. I oktober 2005 mistet 73.000 mennesker livet i et voldsomt jordskjelv i nordvestlige Pakistan.

I flere uker fløy amerikanske militærhelikoptre inn nødhjelp i de rammede områdene. På veien passerte de rett over huset til bin Laden.

Samtidig bedyret Pakistans president, Pervez Musharraf, den gang en nær alliert til Bush-administrasjonen, at al-Qaida-lederen befant seg på den andre siden av Afghanistan-grensen.

Les også

- Obama kommer til å refse Pakistan

- En krass meningsutveksling er veldig sannsynlig, sier PRIO-sjefen.

USA vil gjerne ha tilgang til konene

Pakistansk politi har tidligere anbefalt at bin Ladens tre koner og barn bør deporteres til Saudi-Arabia og Jemen. Nå har myndighetene besluttet at de skal tiltales for ulovlig innreise og opphold i landet. Ifølge sikkerhetseskperter det være flere grunner til dette.

- Jeg tror myndighetene ønsker å holde på dem for å kunne avslutte etterforskningen, sier forsvarsanalytikeren Riffat Hussain til New York Times.

- Dessuten tror jeg amerikanerne gjerne vil ha tilgang til Osamas koner.

Les også

Bin Ladens koner anklages for ulovlig opphold

Pakistan anklager Osama bin Ladens tre koner for ulovlig innreise og opphold i landet, opplyser innenriksministeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Osama bin Laden

  • Bin Laden var den antatte lederen for terrornettverket Al Qaida.
  • Han skal ha vært ansvarlig for 11. september-angrepene på New York og Washington i 2001.
  • Bin laden er fra Saudi Arabia.
  • Bin Laden ble først verdenskjent etter angrepene mot de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam i 1998.

Jakten på Osama bin Laden

* USA satte allerede i 1999 lederen for terrornettverket al-Qaida, Osama bin Laden, på sin liste over mest ettersøkte personer. Han var da mistenkt for å stå bak bombene mot USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 1998.

* Bin Laden hadde da oppholdt seg i Afghanistan som Taliban-regimets gjest siden 1996.

* Etter 11. september-angrepene i 2001 har Osama bin Laden vært verdens mest ettersøkte mann.

* I desember 2001, under den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan, som ble utløst av at Taliban nektet å utlevere bin Laden, mente amerikanske styrker å ha lokalisert ham i Tora Bora, ved den pakistanske grensen. En omfattende aksjon for å ta ham til fange mislyktes imidlertid.

* Amerikanerne utlovet en dusør på 25 millioner dollar for opplysninger som fører til at han blir tatt.

* Bin Laden har gitt livstegn fra seg i form av videoer og lydopptak, hvor han ofte kommenterer aktuelle hendelser. Vestlig etterretning har gått god for ektheten av disse.

* 1. mai 2011 ble den 54 år gamle al-Qaida-lederen drept et amerikansk angrep mot en villa i Abbottabad, et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad. (©NTB)

Siste nytt